przy przyrządzaniu pasty rybnej przecież niezbędny ! A to zabrakło mi akurat szczypiorku w domu. A to Pan Mąż wygrzebał poprzedniego wieczoru resztki majonezu ze słoika - bezczelny ! W końcu jednak się udało! Pokonałam piętrzące się trudności zakupowe, okiełznałam lenistwo, obsobaczyłam z góry do dołu Pana Męża - dla zasady! - i zamiast nieobecnego w lodówce majonezu, dodałam lekko kwaskowatej Remulady duńskiej
Grunt to przepis!pepper Preparation: Season the carp pieces generously with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and set aside for 1 hour. Preheat the oven to 180 oC. Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan. Dredge each piece of fish in egg, next coat(...)with flour mixed with paprika. Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into baking dish. Add mushrooms and bake for 15-20 minutes. Enjoy! Artykuł Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyThrow gnocchi into boiling water, stir, so they won’t stick to each other, and boil until they’ll float on the surface. Drain them. Preheat the pan with some oil in the same time when you take care of the water for gnocchi. First put the onion on the pan and glaze it, then add the chanterelles(...)until they’ll soften. Add the yogurt and cheese with spices, mix it all together until it combines. When the sauce is almost ready add gnocchi to the pan and fry it on a low/medium heat until you’ll get the final effect. Nutrition Facts Serving Size Gnocchi Number of Servings 3 Amount Per Serving Calories 279 Calories
Martyna Cooksminutes, depending on how firm you like the yolk. Remove the egg to a paper towel and repeat with the other egg. Cover the bottom of a small frying pan with a thin layer of oil. Turn heat to medium and when the oil shimmers in the pan, add the bread slices. Let sit for 30 seconds, then flip. Heat(...)bread until golden brown on the down side, remove from pan, and the let the slices cool. Spread a thick layer of the avocado on the warm fried bread slices. Top each with an egg, and sprinkle with salt and black pepper. Enjoy! Przepis na to genialne danie znalazłam tutaj. Artykuł Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast
karmelowyraczej wszystko wcześniej macie przemyślane, rozważone różne wersje zdarzeń? Ja chyba częściej jestem planistką. Choć bardzo podobała mi się uwaga męża mojej przyjaciółki, tuż przed ich ślubem. Matka Pana Młodego dopytując(...)różne szczegóły związane ze zbliżającą się uroczystością, słyszała co chwilę: nie wiem, nie, nie myśleliśmy o tym. W końcu przerażona zakrzyknęła: przecież wy nic nie macie zaplanowane! Na to Pan Młody spokojnie: i dobrze, dzięki temu nic się nie wysypie. No i chyba miał rację, ślub i wesele były wspaniałe. Do dziś wspominam z podziwem i radością. Z kolei
I tu będę miała takie tecompletely blended. Refrigerate mixture for 15 minutes. Combine the filling ingredients in a standing mixer. Refrigerate while you make the crepes. To make the crepes heat non-stick pan over medium heat, brush it lightly with butter. Pour ¼ cup of your batter into the middle of the pan and quickly rotate the pan to evenly coat the bottom. After about
karmelowychopped candied cherries Ingredients for the glaze: 100 g of chocolate, chopped 1/3 cup cream 36% Preparation: Preheat the oven to 160 oC, line the bottom of baking pan with baking paper. Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan. In the bowl of a stand mixer beat eggs with(...)sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, potato starch and crushed halva. Mix on low speed until smooth. Transfer 1/3 of cheese nixture into prepared baking pan, sprinkle with chopped cherries a cover with rest of the batter. Place in preheated oven and bake for an hour, then reduce the temperature to 140 oC and bake
karmelowyPreparation: Place the aubergine in a colander and sprinkle with salt. Set aside for 10 minutes. Place the meat, onions, garlic, oregano and bay leaves in a large frying pan and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring with a wooden spoon to break up the meat. Stir in the flour, salt and plenty of freshly ground black(...)taste and set aside. Rinse the aubergine under cold running water and pat dry in a clean tea towel. Heat three tablespoons of the oil in a frying pan and fry the aubergines for 2-3 minutes on each side, adding more oil when necessary. Remove from the pan and set aside to drain on kitchen paper. Cook the potatoes
karmelowyokazję gotować z Panem Andrzejem Polanem w programie " Czy na pewno umiesz gotować? odc.6 ", który emitowany jest na kanale Kuchnia+. Jeżeli również pasjonujecie się gotowaniem i chcielibyście wziąć udział w programie , piszcie do Basi na e-mail basia@delord.pl w temacie wpisując "zgłoszenie do programu czy na pewno umiesz gotować". Przepis poniżej oraz zamieszczone zdjęcie jest autorstwa Pana Andrzeja Polana
My Culinary ArtMiałam wspaniałą i niepowtarzalną okazję wystąpić w programie "Czy na pewno umiesz gotować? odc.6" z Panem Andrzejem Polanem :) Wspaniała przygoda. Na początku było oczywiście dość stresująco, jednak Pan Andrzej oraz cała ekipa filmowa okazała się bardzo wyluzowana i cierpliwa ;) Przygotowałam zielone curry z kurczakiem , natomiast Pan Andrzej przygotował dla mnie nafaszerowane nóżki kurczaka z ryżem zapiekanym w mleku kokosowym. Mniam
My Culinary Arttraktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy. W Polsce szybko zaczęła podbijać serca zarówno panów, jak i chłopów, którzy to często gościli ją na swoich stołach. Jednak to jej nasiona zrobiły prawdziwą furorę – wierzono, że dodają one niesamowitego wigoru w łóżku. Nie wiadomo(...)informacja o ich właściwościach wspomagających potencję przybyła wraz z nimi z Meksyku, czy też nasi protoplaści odkryli tę ich cechę sami – dość że i panowie, i chłopi raczyli się pestkami dyni przed miłosnymi schadzkami, a kobiety karmiły nimi niemrawych mężów i kochanków. Ciekawostka! W niektórych regionach Polski pan młody tuż przed udaniem się do łóżka z nowo poślubioną żoną wdziewał
Ostra na Słodkoostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami. Smacznego! English version Chocolate egg white cake (22 cm baking pan) Ingredients: 150 g dark chocolate, chopped 6 egg whites ½ tsp cream of tartar 150 g sugar or 130 g xylitol 25 g flour 45 g almond meal Preparation: Prepare(...)round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with flour. Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s. Whip egg whites until foamy, add cream of tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy
karmelowyAsiago cheese (coarsely chopped) zest and juice of 1 lemon 3/4 cup extra-virgin olive oil salt and freshly ground pepper Now follow these steps: Preheat the large frying pan, throw the pumpkins seeds into the pan when it gets really hot and toast for about 3-5 minutes (until golden and start jumping off the pan) ; let seeds cool
Food PolkaPrzed upływem czasu, ok 15 minut, zadzwonił do nas Pan z Pizzerii Stopiatki, z informacją, że realizacja naszego zamówienia trochę się przeciągnie w czasie (15 - 20 minut), z powodu śliskiej nawierzchni na drodze i sporej ilości zamówień. W zamian mieliśmy dostać 10 zł rabat na kolejne zamówienie. Miło z Pana strony, ze nas poinformował. Jak powiedział, tak się zjawił
CookYourselfkieliszku galaretki połączyć tradycję zapyziałego, amerykańskiego baru, z tradycją włoskiego espresso bar . Tak i oto powstał przepis na White Russian Jell-O Shot. To taka bardziej wodnista w teksturze pana cotta nasycona wódeczką. Czyli w zasadzie deser, który daje na głowę! White Russian Jello Shot Składniki (na ok. 10 kieliszków): 7 g żelatyny (lub odowiednik agaru dla wegan
Jem więc JestemCzas zakończyć przedświąteczną rozdawajkę- sierotka w formie Pana Goozikowego, w obecności komisji gier i zakładów, uczyniła swą powinność. Ale zacznijmy od ciasteczek. Kwiatowe szortbredy- trochę z przekory, żeby nie było piernikowo, w sezonie kiedy każdy pierniczy, trochę z determinacji- żeby podarunek był związany z naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków(...)przejął granatowy beret:) Karteczki gotowe. Zanonimowanie karteczek:) Komisja gier i zakładów była początkowo sceptyczna co do kwestii użycia beretu. Okazało się, że bezzasadnie- beret spełnił swoje zadanie Zwycięski los Pan Goozikowy składa literki. Oto zbliżenie na los:) Ciekawej Świata, Ice i Ziomce bardzo, bardzo mocno dziękuję za dzielne stanięcie w szrankach i polecam się na przyszłość:) Pozdrawiam Was serdecznie dziewczyny
les mirabellesideal brownie’s supposed to be. The recipe from Susan , plus my changes. Thanks! Cake ingredients: 1 glass pitted dates 3/4 hot water oil for greasing the baking pan 2/3 apple jam without gelling sugar (or another) 2 glasses flour 1/2 cocoa powder 1 glass brown sugar 1 and 1/2 ts baking soda 1/2 ts salt 2 grated and soaked(...)place dates in a bowl and pour hot water over them, allow them to soak for ca. 30 minutes. Preheat oven to 180°C (350°F). Grease the baking pan with oil. Blend the dates, water and jam. Set aside. Combine in a bowl: cocoa powder, sugar, soda and salt. Add grated zucchini, hazelnuts, blended mixture and stir thoroughly. Place
Qlinarnie i QlinarnieDawniej podział był prosty - samiec (pseudo)alfa potocznie zwany ojcem, mężem, panem domu, głową rodziny szedł na polowanie i taszczył do pieczary mięcho. Kobieta, która bądź co bądź samicą była i o tym nie zapominała (wiedziała gdzie ma biust i po co on jej, wskakiwała w kieckę itd) obrabiała łowy partnera i przygotowywała pożywienie dla rodziny dbając przy(...)uchylić rąbka naszej tajemnicy. ;) No, to jeśli marzy się nam powrót do korzeni i życie wg schematu: on - myśliwy, ona - pani domu (nie kura domowa!) to głosujemy na pana w muszce! :))) Korwin nam to stworzy. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujbukietów kwiatów i niekoniecznie musi to być 14 luty. Z czternastym lutym to jak ze Wszystkimi Świętymi. Raz w roku ludzie sobie przypominają, że z kimś są. Chordy umęczonych panów snują się po galeriach dochodząc do smutnego wniosku, że nic im się nie podoba i mało wiedzą o swoich partnerkach. Skądinąd radosne święto zmienia się w marsz zombie(...)niezłą kolekcję gadżetów z sexshopu” nie jest odpowiedzią, jaką chcieli by usłyszeć rodzice. O ile jesteś facetem to jakoś przełkną. Posiadanie płci z biustem już takie kolorowe nie jest. Panowie! Do was będzie ten post. O kobietę się trzeba starać. Nie wystarczy iść na siłownię, napompować bicka, zjarać ciało w solarium i przyjąć pozycję wyczekującą. Trzeba trochę polatać. Dać coś
ladykitchenoraz cicha nadzieja na seks. Spotkania towarzyskie poprzedzone długim planowaniem, układaniem strategii i zwalczaniem ataków paniki. Tak moje drogie, dziś będzie o randkach. Co gorsze o randkach ze śniadaniem. Panowie też przeczytajcie, może dotrze do was, że to orka na ugorze i to bez pługa. Zaczyna się niewinne. Zaczepki na Facebooku, podstawienie nogi w tramwaju, wysępienie numeru telefonu od jakieś(...)jesteśmy zrażone. My wracamy najedzone a wy czujecie się tak jak panna lekkich obyczajów, której nikt nie zapłacił. Czyli mało komfortowo. Jednak bądźmy dobrej myśli, załóżmy, że kobiecie zależy. Pan jest przystojny, szarmancki, nie drapie się po genitaliach publicznie i potrafi poprowadzić konwersację poza tematy aut i aktorek porno, które chce zaliczyć przed śmiercią. Już widzimy się na ślubnym kobiercu
ladykitchenDawno się nie czepiałam. Dziś się czepię zachowań ludzkich w środkach komunikacji publicznej. Pod tym względem Zakopane jest o niebo lepsze od Krakowa. Tu trzeba tylko poczekać aż Pan Bus uzbiera komplet pasażerów i jedziemy. Są wolne miejsca siedzące, jest miło i szybko. Czasem czujemy się jak na rajdzie Monte Carlo, bo Pan Bus musi się zmieścić w kolejce innych(...)uznają za stosowne informować cały świat o tym, jak to mają Weltschmerz i jaki to profesor od filozofii jest durny, to wiedz, że czeka cię coś gorszego od nich. Panie z wózkami zakupowymi. Te to mają krzepę. A jak nie daj Boże znajdziesz sobie miejsce siedzące, to masz zagwarantowane, że zaraz nad Tobą ktoś zawiśnie i będzie sapał. Jeśli wsiądziesz
ladykitchenjust until the whites form stiff peaks. Add the flour mixture in 4 stages, folding it in completely after each addition. Spoon the batter into a clean, dry tube pan. Bake 30 minutes, then raise the oven temperature to 150 oC and continue baking for about 30 minutes more until dry stick. Turn the cake over on a rack(...)cool upside down in the pan for 40 minutes. Remove it from the pan and set it on a serving plate right side up. Just before serving the cake, melt the chocolate in the top of a double boiler, stir in the honey and cream. To serve, cut the cake into slices, pour ganache over each slice and sprinkle chopped
karmelowyDzień Kobiet. obchodzicie? Panowie, dajecie Paniom prezenty? Panie, dostajecie kwiaty, kawę albo rajstopy? U mnie to święto rzeczywiście się praktykuje, dostaję kwiaty, chociaż w tym roku poprosiłam o zioła. Rozsadzę je i postaram się, aby przetrwały do lata. Nie wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów
Słodkie Przyjemnościtrakcie PMSa to się z piwnicy nie wychodzi, a nie pcha się w sam środek imprez świątecznych.Na samym początku natknęliśmy się na trzy urocze (w ich własnym mniemaniu) panie. Panie były przebrane za diabełki i smarowały wszystkich po twarzach jakąś czarną mazią. Według pań był to dowcip wysokiej klasy. Ja się nie ubawiłam i dzięki syczeniu i mało przyjaznej(...)sumie całość ok. W międzyczasie pani przechodząca obok nas wygłosiła zdanie, że dziś uczciwej słoniny już nie ma.Jest za to uczciwy boczek. Tylko trzeba go sobie zrobić samemu. Dziś Pan Boczuś wersja moja. Pyszny, z chrupiącą skórką. Jeszcze się nie udało, żeby wystygł w spokoju. Zawsze ktoś koło niego z nożem lata. Rozważam możliwość podłączenia go pod prąd.Potrzebujemy
ladykitchenbiblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod pióra dwóch prawdziwych ekspertów - Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. Może kojarzycie tych dwóch sympatycznych starszych panów z serii telewizyjnej "Dwaj łakomi Włosi" emitowanej swego czasu na Kuchni +? Panowie podróżowali po różnych zakątkach Półwyspu Apenińskiego, przypominając sobie smaki swojego dzieciństwa, poszukując dawnych receptur, a także odkrywając(...)dlatego zaczniemy od przybliżenia sobie sylwetek tytułowych "dwóch łakomych Włochów", szczególnie że ich wieloletnia przyjaźń i miłość do włoskiej kuchni jest kluczem do zrozumienia kulisów powstania książki. Obaj Panowie urodzili się na południu Włoch w prowincji Salerno (przy czym Carluccio potem przeniósł się do Piemontu), po czym wyjechali do Wielkiej Brytanii, gdzie rozpoczęli swoją kulinarną karierę. Podobno znają się
Chilli Czosnek i Oliwakurtce... Zawsze się śmiałam z takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł
Pożeraczka, czyli raz adobrzepsich kupek może nie za bardzo pasuje do kulinarnego bloga. Ale moim zdaniem to temat ważny, w Polsce zaniedbywany. Bo panowie ze straży miejskiej potrafią wlepić mandat dziewczynie z małym psiakiem, który załatwił się w krzakach, ale obok łysego pana z dobermanem, który akurat załatwia swoje potrzeby na środku ulicy, przejdą obojętnie. I to zdecydowanie w porządku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOczywiście zwleczenie się z łóżka o wpół do siódmej nie było rzeczą łatwą. Ale skoro tata C. zarządził zbiórkę o dziewiątej, nie mieliśmy wyjścia. Co, jak co, ale jak pan V. oczekuje Was na konkretną godzinę, nie chcecie się spóźnić.Zasady tej nie wyznaje jego najstarszy syn z małżonką, niemal za każdym razem doprowadzając swojego ojca rodzonego do rozpaczy(...)lodowato zimna. Właśnie przy okazji kąpieli odkryto, że klucze do auta, które miało posłużyć do zabrania pozostałych z drugiego końca, zostały właśnie na tym końcu w innym samochodzie zamknięte... Pan V. nie był zadowolony. Użył słowa idiota. Kilka razy.Nie zepsuło to jednak naszych humorów, wręcz przeciwnie - nadąsana mina taty C. wywołała wybuchy radosnego śmiechu u młodszych uczestników spływu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemonotonne buczenie prowadzącej. Pani prowadząca oświadczyła, że będzie walczyć oraz nie ma lipy i trzeba zapier**lać. Ujęła to bardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła(...)sapał jak lokomotywa podczas tych układów, to ja pulpet bez kondycji się niechybnie zabiję. Więc dziękuję bardzo, ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej
ladykitchengarlic cloves, minced 1 cup coconut milk salt to taste roasted walnuts roughly chopped 1-2 pinches smoked paprika Preparation: Preheat oven to 220 oC. On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of olive oil all in one layer. Roast in the oven for about(...)minutes, shake the pan from time to time, until the little cubes are fork tender, and toasty. Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock
karmelowyswoje światopoglądy!A co do tego ma szef, z tytułowej sałatki? Natknęłam się na jeden bardzo krótki, szczątkowy wpis. Prawdopodobnie z lenistwago nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiejręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką. Co tam było, chwila.. Pomidor, sałata,majonez chyba. Na pewno, widać, że lubi. Kawałek sera przykleił mu się(...)biegałpo zakładzie, krzyczał z wypchana paszczą - do roboty! A sam? Żarłok. Leniwy żarłok! (...)"Prawdopodobnie nie przepadałam za nim, nie pamiętam. Ale obok znajdował się taki "miły" obrazek z karykaturą Pana Szefa. Tak miły, iż wolałam go nie publikować.Postanowiłam jednak, że z racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania
W kuchni Karmel-itkiosoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy
W kuchni Karmel-itkiczosnek smażony i generalnie w jakikolwiek sposób przetworzony - wprost uwielbiam! :) St ąd z wielkim smakiem zajadałam się czosnkow ą sałatk ą jarzynową. J edyny minus, iż musiałam nękać Pana Męża o spo ż ywanie jej w tym samym czasie co ja, bo in aczej nici z całowania ! Równouprawnienie w woniach czosnkowych musiało być! :) Sałatkę dodaję do cotygodniowej akcji
Grunt to przepis!ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie się prezentuje i dłużej utrzymuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasamym początku świętowałyśmy urodziny Justyny. Miałam przyjemność piec dla niej tort, mam nadzieję, że smakował - przepis niedługo na blogu. Po odśpiewaniu hucznego "Sto lat" przyszła pora na wykład pana Macieja ( Poprawnie Naświetlony ) na temat fotografii. Sporo wiedzy teoretycznej, dużo ciekawostek i wiele gadżetów fotograficznych.. Mi najbardziej spodobał się wątek o fotografii kulinarnej :) Następnie udałyśmy się na obiad
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepotrafisz? - Od paru tygodni. – Miranda zacisnęła z powrotem dłonie, a ogień rozpłynął się w nich, niczym wchłonięty przez ciało. Błażej nie umiał tego pojąć. – Nie przeraża to pana? - Widziałem już różne niezwykłe rzeczy. Moja siostra posiadała moc optyczną, wytwarzaną przez komórki tęczówki. Niestety, nie mogła swobodnie się nią posługiwać tak jak ty. – rzekł przyjaźnie Błażej
Anioszek w kuchnibyła wyfiołkowna, pamiętam że wszystkie miały prawie takie same włosy, takie duże pukle ( dopiero dużo później się dowiedziałam, że to były peruki, w tamtych czas nagminnie noszone przez wszystkie Panie ;-) ), i sukienki- szare, bądź granatowe, z kołnierzykami i guziczkami małymi. Dla mnie, małej dziewczynki, te ich spotkania, to była zawsze możliwość posłuchania czegoś, czego dzieci raczej słuchać nie powinny(...)pooglądania kreacji tych Pań, ale nie tylko. Na każde takie spotkanie, Panie przynosiły coś pysznego. Krótko mówiąc dogadzały sobie! Oj do dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz
SMYKWKUCHNIpodane w prosty i zrozumiały sposób, a cenne dla wielu z nas. Dowiemy się, co nieco o próchnicy, chorobach żołądka, układzie krwionośnym, czy (co powinno zainteresować głównie panie) o zdrowych włosach, skórze i paznokciach. W czwartym rozdziale natomiast ciekawe informacje dla panów – lista produktów, którym przypisuje się miano afrodyzjaków ;) Oprócz tego moim zdaniem bardzo ciekawa część książki – zioła
Mr. Tastetuż obok, uderzając od czasu do czasu nosem w tatowe kolano, siedział nasz pies, Figaro i niecierpliwie przestępując z nogi na nogę, czekał na jakiś skrawek nagrody od pana. Tata jednak zawsze wynagradzał Figara na koniec krojenia i podrzucając kawałek mięska patrzył na szczęśliwy skok psa i głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej
I tu będę miała takie teziemi pełnej wielkich przestrzeni, przeżyłam najbardziej wzruszający moment. W Iwanofrankowsku (dawniej Stanisławów - od Stanislawa Potockiego) nasza rozmawiająca po polsku grupa została radośnie zaczepiona przez uśmiechniętego starszego pana, lat około 70. Opowiadał nam chwilkę o mieście, pokazał pomnik Mickiewicza, ukrywany pod ziemią najpierw przed niemieckimi nazistami, potem przed komunistami radzieckimi, stoi teraz na jakimś skwerku i cieszy mieszkających tam Polaków
I tu będę miała takie tepreferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń. Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA(...)wierzchu apetycznie się zarumieni. Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny i mało skomplikowany obiad gotowy! Szybki numerek! - jak to podsumował Pan Mąż
Grunt to przepis!into a small jar, close it and shake until the ingredients combine. When the sauce is ready pour it over the salad and mix it all together. Preheat grill pan, put the eggplant on it and fry it until it softens changing sides from to time. When it’s ready take it off the pan and let it rest
Martyna CooksPożywna doza nadzianego szczęścia drożdżowego :) Gdy coś mi 1). bardzo smakuje , 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki
Grunt to przepis!Szklanka pełna zdrowia i nietypowego koloru :) - Co Ty pijesz? - podejrzliwie spojrzał w kierunku mojego napoju Pan Mąż. - Koktajl zdrowia popijam, Kochanie! - rzuciłam od niechcenia. - Coś ten kolorek na zdrowy nie wygląda... - zaczął zgryźliwie krytykować małżonek - Jakby Ludwik do mycia naczyń z mlekiem... - uskuteczniał niestrudzenie swoje wywody Pan Mąż. - Ja mam zielono-niebieskie złoto w szklance , a nie żaden Ludwik! - oburzyłam
Grunt to przepis!czyli pyszna kanapka bolognese Takie cuda dzieją się wtedy, kiedy dzień był udany. Energia pozostała, aby ukochane bezglutenowe lasagne stworzyć. Przepis zauroczony z kuchni Pana Kuronia, a zmieniony na bezglutenowy i bezlaktozowy. Wyszedł pysznie, nie suchy, lekko pikantny. Ktoś miał dołączyć do nas pomóc nam zjeść, ale zostało na dzisiejszy lunch... Czas przygotowania
Lajtkraft food intolerancewięc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe: FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała
Wypisz Wymalujpolewa nie była gorąca, a jeszcze lejąca i polewamy szczeliny pomiędzy galaretkowymi serduszkami. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po raz kolejny łopatka od Pana Grzegorza z Graciarni posłużyła do podziału i wykonała swoje zadanie
Kuchnia w czekoladziepomysł znakomity przy użyciu gorzkiej czekolady Terravity. Dziesieć wafelków do lodów rozpuszczoną czekoladą 70% cacao wysmarowałam, krawędzie w niej zamaczałam, następnie posypki kolorowe do niej przykleiłam, a środek pana cottą waniliową wypełniłam. Lody na ciepło w lodówce schłodziłam i ciągle koło niej chodziłam, żeby nikt za wcześnie nie zjadł lodowych przysmaków i nie zrobił przedwcześnie w ich ilości
Moniki Smakołykirola białek w naszym organiźmie i jaka jest ich moc! O dobrych tłuszczach, odpowiednim nawodnieniu organizmu i żywności ekologicznej! Przedstawia ciekawe historie ze swoich podróży i niesamowitych ludzi - np. Pana Jose Guervarę z Kostaryki, który ma 106 lat i od czasów dzieciństwa codzinnie na śniadanie spożywa gallo pinto - bogaty w składniki odżywcze posiłek z ziół, warzyw, fasoli, ryżu
Plate of JoyPrzepis specjalnie dla Gaby, jej koleżanek i pani(pana?) od chemii ;). Najbanalniejsze, zawsze smaczne i błyskawiczne ciasto, w sam raz dla zapracowanych ;). Babka górnicza Składniki 1 duże jajko (u mnie 2 mniejsze) 1 szklanka cukru (u mnie 3/4) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 2 łyżki dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao
Kuchnia w szuwarachwszystkich mam. Dzisiaj chcę właśnie mamy zachęcić do zerknięcia, w jaki sposób Ilona z Adasiem zrobili kalendarz adwentowy . Może warto zrobić go z dzieckiem, zamiast kupować gotowy? Drogie panie, jak już zrobicie ten adwentowy kalendarz, to w ramach relaksu obejrzyjcie film Agaty , w którym pokazuje i opisuje pudełko Chillbox. Nadchodzące święta to okazja do spotkań w gronie rodziny(...)być postrzegani jako źle wychowani, bez kultury czy obycia. Ani my, ani nasze dzieci. Warto więc zwrócić uwagę na to, zanim ktoś inny to zrobi. Post do podsunięcia naszym panom i dorastającym synom ;) Robiłam ostatnio porządek w dokumentach, a przy okazji przeglądałam zdjęcia. Kiedy śmiałam się ze swoich śmiesznych ujęć, to przypomniał mi się wpis Ani na temat zdjęć
Codzienna kuchnia niecodziennaskinless salmon fillet, cut into 3 cm cubes salt and pepper coriander leaves for serving cooked rice noodles for serving Preparation: Heat the oil in a large pan over a medium-low heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes(...)stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes. Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste
karmelowylitrów wody na sekundę - wystarczająco dużo aby w ciągu minuty napełnić 15 wanien. Odpowiedzi na powyższe pytania i wiadomości znajdziecie właśnie w tej książce! Zbliżają się święta drogie Panie i gwiazdka, a ta książka będzie świetnym prezentem pod choinkę dla Waszych chłopaków, mężów, przyjaciół. Książkę "Jak prowadzić" Bena Collins`a można kupić zarówno w księgarniach stacjonarnych jak i w internetowej(...)dodatkową książkę, tą książkę. Wiem, że zaglądają do mnie mężczyźni i wiem, że jest Was całkiem sporo :) Miło mi bardzo :) Pomyślałam więc o męskiej części czytelników i.... Uwaga Panowie!!! Jedną nowiusieńką książkę chcę wysłać jednemu z Was! Co trzeba zrobić? Pod tym postem opisz w komentarzu swoją jedną najzabawniejszą sytuację jaka przydarzyła Ci się właśnie za kółkiem (w samochodzie, podczas
Blondynka GotujeChałwą opętanie! Jakiś czas temu Pan Mąż dostał nieposkromionej żądzy na chałwę. Pożerał chałwę za chałwą i chałwą popędzał. Niczym kobieta w ciąży, folgująca swoim zachciankom, tak Pan Mąż żarł chałwę niemalże po każdym posiłku. Gdy chałwowe opętanie w końcu mu przeszło, w lodówce ostało się ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością. Osobiście
Grunt to przepis!przejął. Na końcu, że może biedak umiera i w panice oczekuje pomocy. Na myślenie nie było dużo czasu; Smarcik był komunalny (w sensie - państwowy), więc doszłam do wniosku, że pan kierowca raczej mnie nie zamorduje (chwilę później wyrzucałam sobie taką lekkomyślność). Koniec końców - zatrzymałam się, C. odjechał w siną dal, a całkowicie obcy człowiek wpakował mi się bezceremonialnie na miejsce(...)właściwie mówi. A on rozwodził się nad cudownością mojego auta! W pierwszej chwili byłam pewna, że z tych nerwów zupełnie zapomniałam duńskiego języka, okazało się jednak, że miałam rację - pan jest fanem starych mercedesów, a mój tak pięknie wygląda, że on chciałby wszystko o nim wiedzieć! Z opresji wybawił mnie powracający na białym rumaku... Ups! W białym służbowym aucie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelemon juice. Sprinkle with dill and leave in the fridge for at least 3 hours (preferably overnight). To prepare the stuffing, heat the butter in a large pan and add the onion and garlic. Cook over medium heat until translucent, add chanterelles and cook for another 5-8 minutes. Season to taste with salt, pepper and nutmeg. In a medium(...)chanterelles, season to taste if necessary. Stuff the chicken breasts with cheese and chanterelles mixture and seal, using a toothpick to help close the slit. Place in the hot pan and on both sides until browned, next add the stock and simmer, covered, for about 15 minutes until cooked through. Serve the chicken with your favourite sides. Enjoy! P.S. Taką
karmelowyspędzania wakacji nad morzem. Smażenie na plaży i smażalnie ryb, wieczorem dancing. Czad! Będę wytapiać wałki, Najcierpliwszy będzie usuwał piasek z Macbooka. Wcześniej wykopiemy sobie grajdoł i będziemy wypatrywać pana z drożdżówkami, żeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry
ladykitchenmają dla mnie przesyłkę-niespodziankę i czy jestem w domu, paczka miała przyjechać do pracy w tym momencie, ale jednak wyszło, że otrzymałam ją koło domu od bardzo miłego pana. Bardzo miło się zaskoczyłam, bo zupełnie nie spodziewałam się czegoś takiego w tym dniu ;) A co znalazłam w swoim koszyku? (który swoją drogą mojej mamie bardzo przypadł do gustu
More food, love and dreamssmaku. Gotować jeszcze około 5-10 minut. Uwagi Jeżeli chodzi o przyprawianie polecam użyć gotową przyprawę do flaków. U mnie w mieście w warzywniaku można dostać wersję eko „pana Stasia” zawierającą tylko naturalne składniki bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Boczniak pokrojony w poprzek blaszek wygląda bardziej „flakowato”. Często zdarza się, że osoby, które częstuję flaczkami
Mr. Tastemąki, bez rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka
Zawsze głodna!ubiegłego wieku. Na uwagę również zasługuje postać Jocka - służącego, a w pewnym sensie i przyjaciela głównego bohatera. Silny i lojalny, nie zawaha się użyć mięśni w obronie swego pana. Polecenia wykonuje bez szemrania i z pełnym zrozumieniem - ten duet jest naprawdę genialny! Książkę polecam ogromnie; na liście do kupienia znajduje się oczywiście kolejna część. Już nie mogę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzetender, about 15 minutes. Uncover and simmer, stirring occasionally, until thickened, about 5 minutes more. Season to taste if necessary. Preheat grill to medium-high or place grill pan on medium heat. Mix coriander, paprika, cinnamon, salt and pepper in a small bowl. Sprinkle evenly on both sides of each pork chop, rubbing to coat the meat evenly. Lightly(...)grill rack/grill pan. Grill pork chops over medium-high heat until browned and just cooked through, 3 to 5 minutes per side. Serve with chutney. Enjoy
karmelowyładny wierszyk?", a wnuczek długo się nie zastanawiał nad wyborem odpowiedniego, przyjął postawę „ na baczność” i zaczął "recytować": - "Srała baba srała, trawy się trzymała, trawa się urwała, baba poleciała". Panie i Panowie w biurze zaniemówili... Teraz wspomina się tą sytuację jako zabawną, ale wtedy Dziadkowi wcale nie było do śmiechu... OH(AH) Beva Uwielbiam historie
bistro mamadessert from Łukasz, Charlie and the Chocolate factory Got the inspiration for this dessert from Łukasz. I added dried fruit and vanilla and baked the dessert in a muffin pan. It’s simple, tasty and healthy. PS You can use fresh fruit, jam or thick syrup as well. We liked our dessert with black currant sorbet(...)seeds scraped of 1 vanilla pod oil for greasing Cook millet in milk. Add the remaining ingredients and stir well. Preheat oven to 180°C. Grease a muffin pan with oil. Place the millet-cottage cheese mixture inside. Bake the desserts for ca. 20-25 minutes. Turn them upside down before serving. Decorate with your favourites. In Charlie
Qlinarnie i Qlinarniebrown sugar fresh cilantro, chopped (for garnish) lime or lemon wedges, for garnish Preparation: Season chicken pieces with salt and black pepper. Heat oil in a large pan over medium heat, add the chicken pieces and cook until lightly brown. Remove and transfer to a plate. Add the onion, garlic and ginger to the pan and cook about 5 minutes
karmelowyjakim bo ...słonecznikowym. Miód pochodzi od Skworcu Jest to najwyższej jakości produkt pszczeli pochodzący z ekologicznie czystych okolic Roztoczańskiego Parku Narodowego. Pozyskiwany jest metodą tradycyjną w gospodarstwie pasiecznym Pana T. Kozaka. Kawa mocna,aromatyczna i głęboka. Na pewno posmakuje tym, którzy zachwycają się...tureckim sposobem parzenia. Dla mnie idealna do moka i idealna do ekspresów ciśnieniowych. Nie przesadzam
Z Kuchni Do Kuchnibatches. Do not over mix. In a bowl toss blueberries with 2 tbsp flour until well coated. Fold blueberries into cake batter. Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely. In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency. Remove(...)outside of the spring form pan. Drizzle cake with the glaze. Enjoy
karmelowystop whipping. 4. Finally ,stop whipping, add the sifted flour and cocoa – and mix with a spoon. 5. Pour the chocolate sponge mass into the springform pan lined with baking paper (only the base of springform pan) and bake the sponge cake in a preheated oven at 170 ° C for 35 - 40 minutes. 6. After baking, to a height
W kuchni Katienadzieję, że wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą mojej drugiej połówki (?). 4. ATRAKCJE Dla mam i dzieci przejażdżka konna po okolicy, quizy, kolorowanki, kolorowe książeczki. Za to panowie mieli prawdziwe survivalowe przeszkolenie. Paintball, strzelanie z łuku i z wiatrówki. Duma mnie rozpiera, gdy patrzę na statuetkę mojego męża, który ustrzelił sobie pierwsze miejsce. Panowie urzekli wracając z pola
Sajkofanka smakupomiędzy facetów obowiązki typu mycie okien i inne "przyjemności". Każdy dostał to z czego przez lata uzyskał doktorat. Opadli z sił przy stole, więc można było uzgodnić świąteczne menu. Pana męża matki, ojca córki żarty jeszcze się trzymały (a trzeba przyznać, że poczucie humoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy
Wypisz Wymalujgnocchi in the salted water until it starts floating to the top. Remove with a slotted spoon and set aside. In the meantime, in a large, hot frying pan, cook the bacon until starting to crisp with most of the fat rendered. Pour off most of the fat then add the garlic and smoked paprika and cook for 30 seconds(...)tomatoes and the sugar and allow to simmer for 5 minutes. Remove the pan from the heat and stir in the cream/yoghurt, parsley and seasoning. Transfer the gnocchi mixed with the sauce to an oven-proof dish and top with the sliced mozzarella. Place in the oven and bake for 10 minutes until the mozzarella is melted and golden. Remove
karmelowyservings) Ingredients: 40 g butter, plus a knob of butter (optional) 4-6 eggs 2 tbsp cream (optional) salt and pepper Preparation: Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the hot, melted butter and stir. Cook over low heat
karmelowyzobaczyć, a nie byłam jeszcze zupełnie przygotowana do pracy. Dlaczego jestem za stara, żeby mieć wakacje?! Impreza mnie nie urzekła tanim piwem i hitami Maryli Rodowicz w wykonaniu jakiegoś pana. Ale fajerwerki były bardzo ładne i duże. Szkoda tylko zwierzaków, które pewnie nie wiedziały co się dzieje- może stwierdziły, że to burza
les mirabellesmawia babcia "leberkę")- już się skończyła; dla samych wędlin od państwa Maryniak pojedziemy tam jeszcze nie jeden raz -napój MioMioMate dla brata, fana yerby; od bardzo zaangażowanego społecznie pana -syrop waniliowy (użyty do ciacha- pyszności!) -sok gruszkowo-jabłkowy od Kasieńki. Moja recenzja Bazaru jest pozytywna, z małymi "ale". Niewątpliwym plusem jest tam atmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać
les mirabellesponieważ winter is coming udało mi się dorwać piękny pełny wrzos. Dołączył do dwóch w brzozowisku, obok domku dla pszczół- żeby miały przekąskę przed jesienią. Uruchomić YouTube na kanale pana 331Erock i wysłuchać kilku młócąco metalowych wersji utworów tak nierockowych jak "I will always love you". Pomachać trochę grzywką przy komputerze i nabrać przekonania, że dolnę to wszystko porządnie
les mirabellesświadomością, wywołuje dodatkową porcję dreszczyku! Statek żeglugi morskiej wpływa do mrocznego, zszarzałego Londynu, a na jego pokładzie znajduje się młody chłopak Anthony, będący pod opieką pana Todda, głównego bohatera, w którego wcielił się nie kto inny, jak sam Johnny Deep! Aktor idealnie nadaje się do tychże ról. Jego filmową towarzyszką zbrodni jest Pani Lovett, czyli Helena
W kuchni Karmel-itkifall apart). Season with 1 teaspoon of salt. Put aside and keep it warm. Melt 1 tablespoon of butter and 2 tablespoons of olive oil in a wide frying pan, add finely chopped onion and fry for about 5 minutes over low heat. Next stir in cumin, curry powder, turmeric, Cayenne pepper. After 30 seconds stir in tomatoes, water(...)other teaspoon of salt. Remove from heat and add cream or mayonnaise. Stir gently. Carefully place curd cheese dices into the frying pan, bring to the boil. 2 servings. This is what I'm listening to ( Talkie Walkie, Air - video above
Qlinarnie i QlinarnieCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Heat oil in a wide frying pan. Fry dry rice with herbs until slightly brown – about 5 minutes. Place slightly cooled rice into a pot with boiling water and boil until soft. Fry finely chopped onion(...)garlic and mushrooms in the frying pan. After a short while add pepper strips and drained corn. Simmer over low heat until soft (a few/between ten and twenty minutes). 2 servings. Bon appetite
Qlinarnie i Qlinarniesomething to put in your sandwich for a couple of days:). Tastes great with a gherkin or some ketchup. You’ll get half a small pate mold/bread pan of soy pâté. Ingredients: 1 ½ glasses of soybeans 1/3 glass of vegetable oil 1 tbs of lovage 1 tbs of herbal pepper, salt 2 eggs 1 tbs corn starch or breadcrumbs(...)ingredients. Now taste the mixture, season to taste if it’s necessary. Add eggs and corn starch. Put half of mixture in a small greased pate mold or bread pan, place a layer of olives and remaining mixture. Bake for 40-45 minutes in 190°C (370 ° F). Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012) is a story of Sam and Suzy
Qlinarnie i Qlinarnieeggplant and zucchini slices and sprinkle them with salt and pepper. Bake for ca. 15 minutes at ca. 170°C (340°F). Heat some oil in a frying pan and fry leek and garlic – for a few minutes until the leek slices are soft. Place aside on a plate. Sauté the peppers until soft (a few minutes) with(...)pinch of salt and a bit of water. Bake cornbread for about 25 minutes (in a round cake pan, 28 cm diameter or a square one with a similar area). Next place the sauce and all filling ingredients in the following order: (mozzarella) + eggplant and zucchini + red and green bell pepper + leek and garlic + dried tomatoes + olives (+grated cheese
Qlinarnie i Qlinarnieglass favourite milk 3 tbs vinegar (I used home-made apple vinegar) 1 tbs baking powder a few drops almond flavour 4-5 hard pears oil for greasing baking pan Preheat oven to 180°C-190°C (360°F-370°F). Stir milk with vinegar in a bowl. Add the remaining wet ingredients. In another bowl(...)ingredients. Pour the wet ingredients into the dry ones, add peeled and finely chopped pears and stir well. Pour the batter into a greased baking pan. Bake for ca. 45-55 minutes
Qlinarnie i Qlinarniesałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny
Poezja smakumyśli bo zamiast nas podszedł do niej właściciel owego pojazdu. Wydarł się tak głośno, że chyba rybom się żal zrobiło bo brać zaczęły. Padło coś w stylu "Panie, zabierz pan to bydle, ja chcę do domu jechać" (tyle zrozumieć można było z jąkania biedaka). Ludzie uciekli, konkurencja łowiecka zmalała, więc się "obłowiliśmy" i mogliśmy do domu wracać. Tak sobie wspominałyśmy
Wypisz Wymalujczekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;) Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ). Widać
Ostra na Słodkochicken stock 400 g tagliatelle or pappardelle a knob of butter freshly grated Parmesan Preparation: Heat a little of the oil in a wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from(...)bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste. Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu. Serve with the Parmesan. Enjoy
karmelowywith spices and salt and pepper. Form 4 sausage shape koftas. You can use wooden skewers to help holding the meat around it (although not necessarily). Heat griddle pan and fry koftas until nicely browned. While still hot cover in sweet chili sauce and crushed pistachio nuts. In the meantime heat tortillas either in the microwave(...)frying pan. Place one kofta in the middle of tortilla add lettuce leaves, radishes, hummus and yogurt. Sprinkle with coriander leaves and lemon zest. Wrap into a roll and enjoy! Kuchnia Bliskiego Wschodu jest dla mnie ciągle nowościa. ale próbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda
Kulinarna rozmowaIdąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry
Kuchnia PROzdrowotnaparsley stalks, which have lots of flavour), a few sprigs of thyme and a bay leaf) 300 ml double cream salt and pepper Preparation: Put the mussels in a pan with the wine, then cover and cook over a high heat for 3-4 minute, stirring every minute, until all the mussels have opened. Discard any that do not open(...)damp cloth so that they do not dry out. Strain the cooking liquor into a measuring jug, should be about 400 ml. Gently melt the butter in a shallow pan. Add the onions, cook for 1 minute, then stir in the curry powder and flour and cook gently for 4 minutes. Pour in the mussel liquor and bring
karmelowymoich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka
Kuchnia BeatyWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki
Kuchnia Beatyplusie, a krajobraz już niemal wiosenny. Tymczasem tutaj wszystko otulone jest grubą warstwą mlecznej mgły, która wszystko wycisza i sprawia, że nawet główna ulica wygląda tajemniczo. Z nadzieją wypatruję pana Holmes'a, w swym sherlockowym kapeluszu, podążającego tropem kolejnej zagadki. Co, biorąc pod uwagę trzy powyższe czynniki, jest najlepszym sposobem na spędzenie kilku wolnych godzin? Owszem, książka brzmi ciekawie
Pożeraczka, czyli raz adobrzechocolate coffee sauce: 150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select) 125 ml cream 36 % 50 ml strong coffee Preparation: In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow(...)eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached. Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough
karmelowyjuż nie będę złośliwa. Jednak, jak wspomniałam w moim przydługim wstępie, takie pojęcie występuje w świecie nauki i jest bardzo, bardzo normalne. Naprawdę, polecam zasięgnąć po informację do publikacji pana Gawęckiego. 20. Wegetarianie krócej żyją. Właśnie, że powiedziałabym odwrotnie. Nie jedząc tłustego mięsa czerwonego, nie mamy skąd brać aż tyle złego cholesterolu, który jest główną przyczyną śmierci w obecnych
W kuchni Karmel-itkiuntil potatoes are tender and can easily be pierced with a fork. Drain potatoes and put them back in the pot, covering with a lid. In a small saute pan, heat 4 tbsp of butter on medium high heat, melt butter and continue cooking until is starts to foam. As soon as the butter is a rich brown, remove from(...)seconds and pour the butter over the mashed potatoes. Season with salt, pepper, and add milk to the potatoes and mix until smooth and creamy. In the same pan used to brown the butter, add the remaining 2 tbsp of butter and brown in the same method. Spoon the mashed potatoes into a serving dish and drizzle the browned butter
karmelowyprzekraczająca często 100 zł za kilogram, dlatego też warto je kupować w mniejszych opakowaniach, nie tracąc dużej kwoty na raz :( Ja swoje nasionka chia otrzymałam w ramach współpracy od Pana Marka ze sklepu Skworcu :) Tam możecie kupić nasionka chia jedynie za 8,35 zł/80g :D Nie musimy przepłacać za ładne opakowania z kolorowymi, przykuwającymi wzrok nadrukami. W Skworcu
Zdrowie na języku :PSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana Fredzia... W centrum handlowym widzi czterech różnych Mikołajów i dlaczego niektórzy z nich rozdają ulotki zamiast prezentów? W szkole dziś też był Mikołaj, jutro zabawa Mikołajkowa u taty w pracy, znowu będzie jakiś
bistro mamainnych kuolinarnych blogerów. Nie skłamię, jeśli Wam powiem, że po 2 minutach byliśmy już sobie bardzo bliscy. Cooklet reprezentowała Kasia, która zaprowadziła nas do bardzo wesołego busa, z przemiłym Panem kierowcą [:)] z którym cały weekend podróżowaliśmy. Pierwszym punktem programu była knajpka, o wdzięcznej nazwie ,Nigdy nie zapomnę'. Urzekła nas swoją przejrzystością, smakiem i atmosferą. Jeżeli będziecie we Wrocławiu, koniecznie musicie(...)najwyższego budynku we Wro - Sky Tower. Już wtedy wiedzieliśmy, że będzie to niezapomniany weekend.Następnie szybka wizyta w kuchni Art Hotelu, aby chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz po Art Hotelu przenieśliśmy się całą grupą do Browaru Mieszczańskiego, w którym poza atrakcją
Słodkie Przyjemnościdrizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon the pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan.Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp.Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto
Kulinarna rozmowaprzyjacielem mym,na ekranie Mamy spojrzały na Synów i chyba wszystkich po obu stronach ekranu naszła myśl - PRAWDZIWY FACET POTRZEBUJE CZASEM MIĘSA A NIE TYLKO MAKARONU. No cóż Panie nie zapunktowały.Ponieważ święcie wierzymy z Przyjacielem Mym że program cieszyć będzie się popularnością (Przyjaciel śledzi dalsze losy bohaterów i mówi że się dzieje) nic a tylko czekać drugiej serii.Tym samym(...)którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu
Smaki Brazyliizakupił i przywiózł z wojaży.Inhame to samo zdrowie. Jest bogate w witaminę A, B i C, potas i wapń. Pomaga na płodność u kobiet i bóle menstruacyjne. Dla panów też jest dobre, jak zdradził Brasileiro, zmienia Panów w Supermenów w sypialni. A tak poza tym pomaga na krążenie krwi i ją oczyszcza z toksyn. Sposób przyrządzania:Obrać
Smaki Brazyliilada poświęceń ) stracili znacznie na wadze, stali się "nowymi" ludźmi, ludźmi pełnymi energii i chęci do działania, ale przede wszystkim - ludźmi zdrowymi !Książka, którą otrzymałam, ze specjalną dedykacją od Pana Konrada, będzie dla mnie takim drogowskazem po kuchni fit. Jestem pewna, że już niebawem wykorzystam wiele z prezentowanych w niej przepisów, a także, stworzę nowe, inspirują się przepisami Konrada
kolorowotorcikowoslicedPreparation:Wash and pat dry chicken wings, next slice thick flesh horizontally. By doing this, the sauce will also get inside the chicken.In a wok or big and deep pan, add 2 tbsp of oil and add in the chicken wings. Fry on both sides until golden brown and a little crispy. Remove the chicken wings but keep the oil.In(...)same pan, add your ginger, garlic, and chili and fry until fragrant. Don’t let the garlic burn. Add in the light soy sauce, the wine and the Coca cola. Bring to boil.When boiling, add in the chicken wings and simmer on low heat. Continue to do so until the sauce has thickened and is nice and sticky, for about
karmelowykartek powstały ulice i drzewa, z plastikowych kubeczków i pudełek po lekach domki, a po tym wszystkim przechadzały się koniki. Były tez bajki do słuchania i oglądania, królowała "Akademia Pana Kleksa". Na deser upiekłyśmy ciasteczka
Dzieje kuchennej WiewióryZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno
Bon Appetit Małgorzatyznaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) HozierFrom Eden Pozdrowionka i udanej niedzieli Michał
Gotuj Z Muzykąkapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim smakiem rowniez sasiadujaca Austrie i Szwajcarie.Nie ma niemieckiej restauracji,ktora by nie miala w menu Kasslera.Danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielką spiżarnią za ścianą. Kuchnia powinna mieć co najmniej 10 m kw. Wiszące warkocze czosnku i kiełbasy, pachnące zioła na parapecie itd itd. Uwielbiam kuchnię w filmie "U Pana Boga za miedzą" - wiejska kuchnia z własnym siadłym mlekiem, ogórkami, kiełbasą, itd itdMoje pytania:1. Ulubione miejsce na ziemi (lub pod albo nad ziemią) :)2. Jeśli nie blog kulinarny
Z butelką mleczka w tlewystarczające. Zapraszam do lektury ;) Erdbeer Porter Niech Was nie zmyli słowo "porter" w nazwie bo to piwo nie ma z nim nic wspólnego. Raczej nie jest to piwo dla panów tylko dla pań. Na etykiecie jest informacja, że jest z dodatkiem soku z truskawek jednak dla mnie bardziej są to poziomki :). Dla mnie to piwo okazało się bardzo słodkie(...)smaku. Smak jest delikatny, orzeźwiający z delikatną nutą gryki. Słodycz miodu przełamany jest delikatną goryczką. Jedno z najsmaczniejszych piw miodowych jakie piłam ;). Bardzo polecam zarówno dla pań jak i panów ;) Cena: 5,00 zł Alkohol: 5,2% Kolor: ciemny, bursztynowy Piana: gęsta, długo się utrzymuje Ocena: 9/10 Po spróbowaniu tych trzech piw na pewno nie wrócę
cooklifenajprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich mięs, wędlin, a skończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.Szaszłyki - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży
Słodka Stronajedyne i wyjątkowe miejsce na ziemi. Są domy, które pachną środkami do sprzątania, bo pani domu przywiązuje wagę do czystości. Są domy pachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy
Codzienna kuchnia niecodziennasię musi, a ja siłą rzeczy mam swój czas na świeżym powietrzu, bo przecież o to właśnie chodziło. Oj czeka nas dłuuuga droga nauki chodzenia na luźnej smyczy. Książki Pana Gałuszko mam...Sałatka Nie bo piekło is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoPyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić
Food Squareupiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się! Gdyby mogli, zjedliby wszystkie - a, niestety, nie mogli. Bo właśnie te trufelki powędrowały ze mną jako(...)pieczenia do zastygnięcia (można wstawić do lodówki).Przechowywać w lodówce.Smacznego!Dzisiaj, w ramach nicnierobienia, ubrałam choinkę - jest cudna! Ale chyba każdy tak właśnie myśli o swojej choince... Panowie wczoraj wieczorem przytargali ją do domu, ustawili we względnym pionie, a ja dziś dokończyłam. W tym roku nawet ma czubek! Jak tylko uda mi się znaleźć przedłużacz, żeby podłączyć lampki, pokażę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskarpetki...? No chyba nie... Nic to. Udałam się do instancji wyższej, czyli słownika. Tu również zero wsparcia - szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzedostanę truskawki za pół ceny...Ostatnio w sklepie - takim małym, osiedlowym - chciałam zapłacić kartą. Okazało się, że MasterCard to za wiele, i już chciałam zrezygnować z zakupów, kiedy pan sprzedawca puścił do mnie oko i stwierdził, że mogę przynieść jutro. Akurat wychodzący ze sklepu chłopak skrzywił się z dezaprobatą i mruknął pod nosem, że on musiał biec do bankomatu(...)następnego dnia pan był tak zachwycony, że wróciłam, że zapłaciłam tylko połowę. I jak tu się nie cieszyć z bycia dziewczyną...?Jako dziecko zajadałam się koglem moglem. Później Babcia, przerażona widmem salmonelli, przestała ucierać mi jajka. Jako osoba dorosła, odkryłam rozwiązanie idealne - kogel mogel zapiekany. Najlepiej z dużą ilością owoców - mniam. Na blogu Wolna kuchnia znalazłam niezwykle intrygujący
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMężczyzna udał się na dworzec autobusowy, gdzie ukradł walizkę pewnemu młodzieńcowi. Razem z walizką dotarł do Juliusa - drobnego złodziejaszka, który mieszka na opuszczonej stacji kolejowej w środku lasu. Panowie szybko dochodzą do porozumienia. Sprawy komplikują się, gdy młodzieniec pojawia się, żądając oddania własności. Sprawa zostaje szybko rozwiązana, młodzieniec zamrożony, a zawartość walizki odkryta.Co starsi panowie zrobią z pięćdziesięcioma milionami koron
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy dzień w całym kraju jest dniem niezwykle ważnym. W kwiaciarniach i cukierniach ruch jak w Walentynki, panowie zaopatrzeni w bukiety, czekoladki czy też nieco bardziej ekstrawaganckie upominki wędrują dumnie do domów, a panie dzisiaj tylko są. Śliczne i pachnące, celebrują swoje święto.W Danii - niestety - nie jest ono tak znane, i tego dnia nie mam co liczyć na szczególne
Pożeraczka, czyli raz adobrzespodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił, bo wysiadając z autobusu na kolejnym przystanku głośno się chwalił: Zobaczcie, co dzisiaj(...)rozdają w autobusie!Z racji, że chciałam chociaż kilka egzemplarzy zachować dla szkolnych kolegów, siedziałam cicho i udawałam, że nie wiem, o co chodzi... A pan kierowca tylko się śmiał pod nosem.W szkole babeczki zrobiły furorę, zostały skonsumowane nawet przez tych na dietach i ogólnie przywiązanych do zdrowego stylu odżywiania. U wszystkich zdobyły uznanie. Polecam Wam je ogromnie - na wyjątkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAlbanii. Bułgarzy uważają, że Sideritis Scardica to ceniony afrodyzjak, nazywają go "bułgarską viagrą". Skoro to ziółko działa na Bułgarów, czy podziała na Polaków? Tu przydałaby się opinia jakiegoś pana :) Na mnie w tej kwestii nie podziałała :) W starożytnych czasach Gojnik stosowany był jako roślina zdolna do leczenia ran spowodowanych przez żelazną broń na polach walki. Brakło mi odwagi
Blondynka Gotujeczasem wiele wariantów wykorzystania ciasta kruchego (lista będzie się aktualizować) i przy każdym przepisie będziemy mogły szczerze polecić, ale aby dojść do naszych wariacji pora na bazę! :)))Tak więc Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA:SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki
Wypisz Wymalujstanęłam obok. Siedząc przy biurku doktora nauk medycznych zrobiłam coś, co pewnie zapamiętał na długo. To co zrobiłam, zaskoczyło mnie samą. Rozpięłam bluzkę, wyjęłam pierś i siknęłam mlekiem na Pana doktora. Lekarz zbaraniał a ja stwierdziłam, że nie powinien wyciągać wniosków zanim zbierze wywiad.I tak zaczęło się diagnozowanie Wiktora w kierunku celiakii...- Reszta niebawem. Do opisania
Wypisz Wymalujblachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb.Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej. SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży ser żółty (400g)- opakowanie pieczarek,- papryka: żółta, zielona, czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk
Wypisz Wymalujprzebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację, że te są najlepsze!Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ:- ziemniaki około 3kg,- cebula około
Wypisz Wymalujlubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same, to efekt końcowy jest zupełnie inny
Wypisz Wymalujjednego dnia do przyrządonego samodzielnie mięsa zjemy ziemniaki i mizerię, drugiego ryż i pomidora). Przyznacie, że jest to lepsze rozwiązanie od codziennego jedzenia nudnych kanapek, nawet jeśli kupujemy u "Pana Kanapki" za każdym razem inne :) - Zdrowie - dla mnie to argument najważniejszy, bo wiemy co jemy! Gotujemy sami, z produktów, które widzieliśmy i mamy pewność, że są świeże oraz pełnowartościowe
Taste Of My DayBrush the inner flesh of the spaghetti squash with oil, season with salt and pepper and roast, skin side up, until tender, about 30 minutes. In a large pan cook groun meat, about 8-10 minutes, remove from the pan and set aside. Heat the oil over medium heat, add the onion and cook until tender, about 5-7 minutes
karmelowyPiecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients: 800 g of low fat cream cheese 6 eggs, egg yolks and whites separated 5-6 tablespoons of powdered sweetener (eg, stevia) 3 tablespoons of cornstarch / corn flour(...)flour / cornstarch. Mix to combine and add milk and mix well. Whisk the egg whites until stiff, and gently mix in the cheese mixture. Pour into prepared baking pan and bake for about 60 minutes or untl fully set (espiecially in the middle). Leave to cool enjoy
karmelowyjuż od 1,5 roku. Kucharze przy pracy: blogerka Kasza Jaglana oraz szef kuchni Maciek Nowicki Kucharzem prowadzącym całej imprezy był Maciek Nowicki, szef kuchni restauracji Pałacu w Wilanowie. Pan Maciek interesuje się kuchnią staropolską, stąd jego pierwsza propozycja nawiązywała do dawnych tradycji kulinarnych naszego kraju, czasów, gdy wykorzystywano w kuchni bardzo dużo korzennych przypraw. Zaserwował nam więc jajecznicę doprawioną(...)zostaliśmy poczęstowani zupą jabłkową z cydrem Ignaców oraz twarogiem i serem wędzonym z Koziej Farmy Złotnej. Pani z Koziej Farmy Złotnej dzielnie gotowała i opowiadała o swoich kozach ... zaś Pan, jak sam określił, "1/2 Cydrów Ignaców" nie okazał się dobrym kucharzem. Od razu skaleczył się nożem i nie pozostało mu nic innego, jak poczęstować nas swoim sokiem ze starych odmian
Chilli Czosnek i Oliwaseeds and chop finely. Smash garlic. Tear basil into small pieces. Mix meat with soy sauce, chilli, basil, sugar and garlic; season with pepper. 2. Warm up grill pan, add a bit of oil. Put minced meat aroud stalks of lemongrass. When grill pan is hot, place our skewers on it. Fry for 8-10 minutes, turning frequently. Serve
Tajskie smakismaczne! Wiecznie szukam nowych metod utylizacji przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami(...)ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy, może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego do środka - 1/2 szkl
Grunt to przepis!Mocno czekoladowych na poniedziałkowego kopa. Makaronowych, konkursowych. Sentymentalnych a'la Manekin. Greckich rulonikach. Mamusinych trójkątach. Bankejkach.I żurawinowych placuszkach Pana Kejka. I w ogóle pierwszych pankejkach. Ale pierwsze z tiramisu. Jeśli nie na kolację. To na śniadanie w sam raz. Wystarczy odgrzać
bastalenagdzie można degustować polską kuchnie fusion w połączeniu z lokalnymi składnikami. Tu nawiązuje się do historycznej kuchni Łodzi menu 4 kultur.I miałyśmy właśnie okazję zajrzeć do kuchni bankietowej - królestwa pana Mirosława. Bogactwo produktów jaki miałyśmy do dyspozycji miło nas zaskoczyło :) Tam mogłyśmy przyrządzać sałatki według własnego uznania i upodobań. Każda z nas mogła popisać się zdolnościami kulinarnymi, a Szef
Proste PotrawyNadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze. Ona ma stajla. Lajfstajla ;) Coraz lepiej się ją czyta. I ogląda. I z nią gotuje. Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także
bastalenaZdrowo, tuńczykowo! Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką
Grunt to przepis!Dzień dobry, Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich
Chilli Czosnek i OliwaSpotkanie owo miało charakter degustacyjny. Miałyśmy wypróbować i ocenić serwowane w lokalu steki z grilla.Podczas gdy my sobie gawędziłyśmy oraz słuchałyśmy, co na temat steków ma nam do powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa.Jako pierwsze na stole pojawiły się steki T-Bone, czyli stek z kością. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej(...)Angus, czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam szerokim łukiem. Ale ... Pan Właściciel napierał, żeby spróbować - i spróbowałam. I nie żałuję, a nawet dziękuję za to namówienie. Stek był wyborny, mięciutki i aromatyczny. Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym
kolorowotorcikowoopiekaczwaffle- iron- gofrownicasteamer- parowargrinder (mincer)- maszynka do mielenia mięsa table- stół kittle- czajnikteapot- czajnik do herbaty plate- talerz spoon- łyżkawooden spoon- drewniana łyżkateaspoon- łyżeczka fork- widelec knife- nóżpot- garnekfrying pan- patelniabowl- miskaglass cup- szklankamug- kubek cup and saucer- filiżanka ze spodkiemtankard- kufeltray- tacaoven gloves- rękawice kuchennepot holder- chwytak do gorących garnkówapron- fartuch kuchennysponge- myjka (gąbka) do naczyńpeeler- obieraczkagrater- tarka(...)warzywladle- chochlaspatula- szpatułabaking (muffin) pan- forma do pieczeniawhish- trzepaczkatongs- szczypcefunnet- lejekpotatoe masher- tłuczek do ziemniakównutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszekbottle opener- otwieracz do butelekcorkscrew- korkociągsaucepan- sosjerkachopping /cutting board- deska do krojeniaegg slicer- krajarka do jajeksieve/ strainer- sitocolander- durszlakrolling pin- wałekpepper mill- młynek do pieprzu salt (pepper) shakers- solniczka (pieprzniczka)garlic press- rozdrabniacz czosnkupizza cutter- nóż
bastalenapolewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi of the house Chocolate chip cupcakes Bananowe fairy cakesBananella w wydaniu muffinowym Mania wypiekania Babka cytrynowa Babeczki-owieczkiBabka piaskowo-makowa Mały Bezglutek Bezglutenowe muffiny ziemniaczane Mi smakuje Jogurtowa
Moje domowe kucharzeniestają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd indziej mogłoby pochodzić to cudeńko, dokładnie z ich północnej części, często podawany
SMYKWKUCHNImango i marakuja to zupełnie nie moja bajka. Może dlatego, że wolę swoje soki. Świeże i pyszniejsze niż te sklepowe z długim terminem ważności. Ziemniaki tak bardzo reklamowane przez Pana Makłowicza, wcale szału nie zrobiły. Wolę te brudne z targu niż umyte, które nie poleżą długo, bo zgniją. Smakowo nie najgorsze i co mnie zaskoczyło to długo się
Magiczne Życie Martyhotelu Montis w Poniatowej. O tym miejscu napiszę więcej niedługo, ale było pysznie. Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ja znam
Pasja SmakuTortu nie ma ale będzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10! 10 980 wejść Oooooostre papryczki w słoiku Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia
Brzuszki Łakomczuszkijuż ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów...Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta, hermetycznie zamknięta torebka z herbatą oznakowana została jedynie
Grunt to przepis!nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo czasu i wymaga
Symfonia Smakówcotte do 2 szklaneczek, a reszte do foremek. Gotowy deser podalam wiec na dwa sposoby: jeden w szklaneczkach, gdzie na gore wlalam sos truskawkow i drugi na talerzykach, wylozylam pana cotte i wokol polalam sosem.Tym deserem otwieram na moim blogu miesieczna zabawe Olgi Smile "Sezon truskawkowy"Zmiksowane truskawki to wlasciwie nic szczegolnego, ale sa doskonalym dodatkiem do deseru jakim
Przysmaki Karolkiorbiter Walt Disney's Carousel of Progress- podroz przez caly xx wiek- pokazane jest jak technologia zmienila sie w ciagu 100 lat.Nastepnie idziemy do Fantasyland gdzie mozemy spotkac Piotrusia Pana, Dumbo, Ariel, Mickey...I wiele inny postaci z bajek..plus pelno innych rozrywek- karuzele itp..Libery Square- mozna sobie poplynac statkiem Frontierland:Niesamowity I niezapomniany Splash Mountain
Smaki Edytydomu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu
Smakołyki BerenikiTylekroć próbowałam ująć, uchwycić i uwiecznić na zdjęciu moment, kiedy blask rozcina niebo. Jeszcze mi się nie udało. Stoję tak przy tym oknie, aż tu... Słyszę oprócz gromów, bulgotanie Pana Żołądka."Halo! Ty tam, na zewnątrz! Jeść mi się już chce!".Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK.(przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie burakipęczek włoszczyzny
W kuchni Karmel-itkinowego kucharza restauracji, Dariusza Spychały, jak i pożegnania dotychczasowego szefa, Pawła Zasławskiego, który żegna się z Gośćmi, aby dalej rozwijać swoje umiejętności. Menu degustacyjne, które zostało stworzone przez obu panów, połączyło w sobie ich smakowe doznania, doświadczenie zawodowe, kunszt kulinarny w owocne efekty tego jakże smakowitego spotkania. fot.: Zielone Słonie - Fuzja Smaków "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW" powstała(...)kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia, by ukazać swoje oblicze i opowiedzieć co nieco o zaprezentowanych daniach. Z racji obecności dziennikarzy, porwano obydwóch panów przed kamerę i obiektywy aparatów. Przeprowadzono wywiady, wymieniono uwagi i porady, podzielono się spostrzeżeniami i chwalono za pyszną kolację. Uważam, że pochwały były jak najbardziej słuszne. Paweł Zasławski Dariusz Spychała
W kuchni Karmel-itkinajważniejsze, że wszystkim smakowało. Pracy przy nich jest naprawdę niewiele - zabrałam się za nie w niedzielne przedpołudnie i na poobiedni deser były już gotowe. Tak więc moje drogie Panie i Panowie do dzieła! :) Źródło: MW. Składniki na około 30 sztuk małych eklerków: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę
Blondynka Gotujeczyli pozwala by liście zielonej herbaty leżały na dnie to właśnie taki osiąga efekt :) Co do trzykrotnego zaparzania, jest takie chińskie ludowe przysłowie: "Pierwsze parzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów". Co oznacza nazwa GUNPOWDER? Nazwa pochodzi od ciasno zwiniętych w kulki listków herbaty, które przypominają proch strzelniczy :) Nie będę tutaj Was zasypywać wiadomościami
Blondynka Gotujeprzejedzenia. Żółty, miękki, a tym bardziej na czarno dojrzewający banan - bleh - to nie dla mnie! Ostatnio zaszalałam i wróciłam z zakupów z 2kg bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu
Grunt to przepis!