Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia
Niezły MłynekTroszkę zmieniona wersja włoskiego deseru. Chociaż wersji jest sporo Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaWitaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy Bergamuta? Ostatnio zapodałam Młodemu Pana Kleksa. Oglądał. Jeśli można to było nazwać oglądaniem. Ale przynajmniej łudziłam się, że czymś zajmuję jego uwagę. Tiaaa! A matka orgazmu dostawała, słysząc Kleksa. Mało sama(...)puściła! Ale zwieracze na szczęście jeszcze trzymają. Wymiękam za każdym razem, gdy leci "King Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski. A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto
bastalenareceptur podmłody zazwyczaj odstawia się na 3 - 6 godzin. W każdym razie po 24 godzinach zaczynu nie można było nazwać najpiękniejszym. Nie poddałem się jednak i kontynuowałem przygodę z panem rustikiem . I pojawiła się kolejna sprawa. Chleb w przepisie miał niewiarygodnie dużo płynów (woda i oliwa). Wiedziałem, że nie mam szansy na uformowanie kształtnego bochenka i jego wyrastanie w koszyku(...)naczynia żaroodpornego i odstaw na kratce do całkowitego ostygniecia. Chleb z profilu. Chleb i kromki. Kromki. Miękisz z dziurami z bliska. Stado kromek. inspirował portal BBC Food Recipes . Pan rústico upieczono na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami
Grahamka, weka i kajzerkaprzepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu było ciepło A ja jednak już wolę chleb na zakwasie :) Pan Rustico na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami
Proste PotrawyGulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście
Basia w kuchniPo długiej przerwie postanowiłam dołączyć do Weekendowej Piekarni Amber . Tym razem do upieczenia mieliśmy bardzo prosty chlebek, jak się okazało równie smaczny:)) Starter: 150ml
Z miłości do słodkościMiałam ostatnio troszkę szczęścia. Korzystam z ostatnich chwil "wolności" nim zacznie się szkoła i nowe obowiązki. We wtorek miałam niebywałą przyjemność uczestniczyć w Lekcji Gotowania z
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje
Stare GaryDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej
Moje domowe kucharzenieZnowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta
W kuchni Karmel-itkirewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana(...)którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie było na stołach, a nasze szklaneczki i kieliszki były pełne. Muszę przyznać, że takiej obsługi dawno nie widziałam.Panie Arku, dziękujemy za smaczne potrawy :)Pani Sylwio, Panie Gracjanie, zadbaliście o nas na medal :)Dziękujemy Wam za to :)Zaraz na początku spotkania każda z nas otrzymała przypinki
Codzienna kuchnia niecodziennaKnock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker, as you prefer. Add the spices and mix it again. Preheat the pan with a teaspoon of butter. Chop bigger chanterelles into smaller pieces so they’ll be similar size, put them on the pan and fry for a while mixing them(...)often, after some time reduce the heat and let them simmer for about 20 minutes. Take the mushrooms off the pan and put them on a paper towel so the fat and water will soak in it. There should be a light film of butter left on the pan and that’s as much as we need
Martyna Cookschciał, ale pan hipster raczył informować kogoś przez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo za tym co modne są jak lemingi. Wiedzą(...)wszyscy widzieli, że nie obce są im trendy światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem nie wypaść z obiegu towarzyskiego. Wróćmy jednak do mojego pana. Pan słabym głosem zapytał czy są policzki wołowe, jednocześnie wskazywał na ozór wołowy. W sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego
ladykitchenlarge rosemary sprigs 6 sprigs of thyme salt and pepper 3/4 cup apple cider (preferably sweet) 1/2 cup vegetable or chicken stock 1 tablespoon butter Preparation: Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much because it can turn bitter(...)olive oil is infused with flavors of garlic and herbs. Take the pan off the heat and remove the garlic chips to a paper towel lined dish and discard the herbs. Sprinkle both sides of the pork chops with salt and ground black pepper. Return the pan to the stove over high heat. When the pan is hot place
karmelowy