pana - 500 przepisów

Ala Pana Cotta 362

Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia

Niezły Młynek
Pana cotta z mascarpone i malinami 329

Troszkę zmieniona wersja włoskiego deseru. Chociaż wersji jest sporo Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 229

Witaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy Bergamuta? Ostatnio zapodałam Młodemu Pana Kleksa. Oglądał. Jeśli można to było nazwać oglądaniem. Ale przynajmniej łudziłam się, że czymś zajmuję jego uwagę. Tiaaa! A matka orgazmu dostawała, słysząc Kleksa. Mało sama(...)puściła! Ale zwieracze na szczęście jeszcze trzymają.  Wymiękam za każdym razem, gdy leci "King Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski.  A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto

bastalena
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 196

receptur podmłody zazwyczaj odstawia się na 3 - 6 godzin. W każdym razie po 24 godzinach zaczynu nie można było nazwać najpiękniejszym. Nie poddałem się jednak i kontynuowałem przygodę z panem rustikiem . I pojawiła się kolejna sprawa. Chleb w przepisie miał niewiarygodnie dużo płynów (woda i oliwa). Wiedziałem, że nie mam szansy na uformowanie kształtnego bochenka i jego wyrastanie w koszyku(...)naczynia żaroodpornego i odstaw na kratce do całkowitego ostygniecia. Chleb z profilu. Chleb i kromki. Kromki. Miękisz z dziurami z bliska. Stado kromek. inspirował portal BBC Food Recipes . Pan rústico upieczono na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb - pan Rustico 157

przepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu było ciepło                          A ja jednak już wolę chleb na zakwasie :) Pan Rustico na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Proste Potrawy
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 171

Gulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami  oczywiście

Basia w kuchni
Chleb Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia 146

Po długiej przerwie postanowiłam dołączyć do Weekendowej Piekarni Amber . Tym razem do upieczenia mieliśmy bardzo prosty chlebek, jak się okazało równie smaczny:)) Starter:     150ml

Z miłości do słodkości
Z wolem za pan brat czyli Lekcja Gotowania z wolowiną QMP 170

Miałam ostatnio troszkę szczęścia. Korzystam z ostatnich chwil "wolności" nim zacznie się szkoła i nowe obowiązki. We wtorek miałam niebywałą przyjemność uczestniczyć w Lekcji Gotowania z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki filipińskie - pan de sal 154

Bardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje

Stare Gary
Pan de sal 185

Dawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej

Moje domowe kucharzenie
Pan Szczaw w roli konesera. 216

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 147

rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana(...)którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie było na stołach, a nasze szklaneczki i kieliszki były pełne. Muszę przyznać, że takiej obsługi dawno nie widziałam.Panie Arku, dziękujemy za smaczne potrawy :)Pani Sylwio, Panie Gracjanie, zadbaliście o nas na medal :)Dziękujemy Wam za to :)Zaraz na początku spotkania każda z nas otrzymała przypinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 151

Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker, as you prefer. Add the spices and mix it again. Preheat the pan with a teaspoon of butter. Chop bigger chanterelles into smaller pieces so they’ll be similar size, put them on the pan and fry for a while mixing them(...)often, after some time reduce the heat and let them simmer for about 20 minutes. Take the mushrooms off the pan and put them on a paper towel so the fat and water will soak in it. There should be a light film of butter left on the pan and that’s as much as we need

Martyna Cooks
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 152

chciał, ale pan hipster raczył informować kogoś przez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo za tym co modne są jak lemingi. Wiedzą(...)wszyscy widzieli, że nie obce są im trendy światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem nie wypaść z obiegu towarzyskiego. Wróćmy jednak do mojego pana. Pan słabym głosem zapytał czy są policzki wołowe, jednocześnie wskazywał na ozór wołowy. W sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego

ladykitchen
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 161

large rosemary sprigs 6 sprigs of thyme salt and pepper 3/4 cup apple cider (preferably sweet) 1/2 cup vegetable or chicken stock 1 tablespoon butter Preparation: Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much because it can turn bitter(...)olive oil is infused with flavors of garlic and herbs. Take the pan off the heat and remove the garlic chips to a paper towel lined dish and discard the herbs. Sprinkle both sides of the pork chops with salt and ground black pepper. Return the pan to the stove over high heat. When the pan is hot place

karmelowy