czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;) Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ). Widać
Ostra na Słodkochicken stock 400 g tagliatelle or pappardelle a knob of butter freshly grated Parmesan Preparation: Heat a little of the oil in a wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from(...)bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste. Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu. Serve with the Parmesan. Enjoy
karmelowywith spices and salt and pepper. Form 4 sausage shape koftas. You can use wooden skewers to help holding the meat around it (although not necessarily). Heat griddle pan and fry koftas until nicely browned. While still hot cover in sweet chili sauce and crushed pistachio nuts. In the meantime heat tortillas either in the microwave(...)frying pan. Place one kofta in the middle of tortilla add lettuce leaves, radishes, hummus and yogurt. Sprinkle with coriander leaves and lemon zest. Wrap into a roll and enjoy! Kuchnia Bliskiego Wschodu jest dla mnie ciągle nowościa. ale próbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda
Kulinarna rozmowaIdąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry
Kuchnia PROzdrowotnaparsley stalks, which have lots of flavour), a few sprigs of thyme and a bay leaf) 300 ml double cream salt and pepper Preparation: Put the mussels in a pan with the wine, then cover and cook over a high heat for 3-4 minute, stirring every minute, until all the mussels have opened. Discard any that do not open(...)damp cloth so that they do not dry out. Strain the cooking liquor into a measuring jug, should be about 400 ml. Gently melt the butter in a shallow pan. Add the onions, cook for 1 minute, then stir in the curry powder and flour and cook gently for 4 minutes. Pour in the mussel liquor and bring
karmelowymoich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka
Kuchnia BeatyWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki
Kuchnia Beatyplusie, a krajobraz już niemal wiosenny. Tymczasem tutaj wszystko otulone jest grubą warstwą mlecznej mgły, która wszystko wycisza i sprawia, że nawet główna ulica wygląda tajemniczo. Z nadzieją wypatruję pana Holmes'a, w swym sherlockowym kapeluszu, podążającego tropem kolejnej zagadki. Co, biorąc pod uwagę trzy powyższe czynniki, jest najlepszym sposobem na spędzenie kilku wolnych godzin? Owszem, książka brzmi ciekawie
Pożeraczka, czyli raz adobrzechocolate coffee sauce: 150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select) 125 ml cream 36 % 50 ml strong coffee Preparation: In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow(...)eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached. Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough
karmelowyjuż nie będę złośliwa. Jednak, jak wspomniałam w moim przydługim wstępie, takie pojęcie występuje w świecie nauki i jest bardzo, bardzo normalne. Naprawdę, polecam zasięgnąć po informację do publikacji pana Gawęckiego. 20. Wegetarianie krócej żyją. Właśnie, że powiedziałabym odwrotnie. Nie jedząc tłustego mięsa czerwonego, nie mamy skąd brać aż tyle złego cholesterolu, który jest główną przyczyną śmierci w obecnych
W kuchni Karmel-itkiuntil potatoes are tender and can easily be pierced with a fork. Drain potatoes and put them back in the pot, covering with a lid. In a small saute pan, heat 4 tbsp of butter on medium high heat, melt butter and continue cooking until is starts to foam. As soon as the butter is a rich brown, remove from(...)seconds and pour the butter over the mashed potatoes. Season with salt, pepper, and add milk to the potatoes and mix until smooth and creamy. In the same pan used to brown the butter, add the remaining 2 tbsp of butter and brown in the same method. Spoon the mashed potatoes into a serving dish and drizzle the browned butter
karmelowyprzekraczająca często 100 zł za kilogram, dlatego też warto je kupować w mniejszych opakowaniach, nie tracąc dużej kwoty na raz :( Ja swoje nasionka chia otrzymałam w ramach współpracy od Pana Marka ze sklepu Skworcu :) Tam możecie kupić nasionka chia jedynie za 8,35 zł/80g :D Nie musimy przepłacać za ładne opakowania z kolorowymi, przykuwającymi wzrok nadrukami. W Skworcu
Zdrowie na języku :PSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana Fredzia... W centrum handlowym widzi czterech różnych Mikołajów i dlaczego niektórzy z nich rozdają ulotki zamiast prezentów? W szkole dziś też był Mikołaj, jutro zabawa Mikołajkowa u taty w pracy, znowu będzie jakiś
bistro mamainnych kuolinarnych blogerów. Nie skłamię, jeśli Wam powiem, że po 2 minutach byliśmy już sobie bardzo bliscy. Cooklet reprezentowała Kasia, która zaprowadziła nas do bardzo wesołego busa, z przemiłym Panem kierowcą [:)] z którym cały weekend podróżowaliśmy. Pierwszym punktem programu była knajpka, o wdzięcznej nazwie ,Nigdy nie zapomnę'. Urzekła nas swoją przejrzystością, smakiem i atmosferą. Jeżeli będziecie we Wrocławiu, koniecznie musicie(...)najwyższego budynku we Wro - Sky Tower. Już wtedy wiedzieliśmy, że będzie to niezapomniany weekend.Następnie szybka wizyta w kuchni Art Hotelu, aby chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz po Art Hotelu przenieśliśmy się całą grupą do Browaru Mieszczańskiego, w którym poza atrakcją
Słodkie Przyjemnościdrizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon the pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan.Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp.Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto
Kulinarna rozmowa