brie cheese, diced 2 tablespoons chopped chives salt, pepper, nutmeg to taste Preparation: Cook the potatoes in salted water until soft and drain. Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper, add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally
karmelowyKolejna propozycja, która doskonale Was ochłodzi w te upalne dni :) Zapraszam na obłędne lody jagodowe, bez jajek, kremowe, delikatne :) My jesteśmy nimi oczarowani :) Zasmakowały również Panom z ekipy remontowej, jesteśmy na etapie budowy zadaszenia tarasu, dobrze, że są tacy profesjonaliści jak https://www.metal-gum.com/zadaszenia , ekspresowo i zgodnie z zamówieniem :) Są tak dobrzy, jak te lody jagodowe ;) Składniki: 2 szklanki jagód
Domowa cukiernia Ewyzakończeniu fermentowania Podłużny bochenek rzucony na blachę Upieczony chleb toskański Chrupiaca skórka, delikatny biały miąższ Chleb i kromki na świeżym powietrzu Kromki z bliska przepis zaczerpnięty z książki Pan y dulces italianos
Grahamka, weka i kajzerkaDanii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskromnie, ale w ogóle mnie to nie zniechęciło, ponieważ już niejednokrotnie przekonałam się, że w niepozornych budkach serwuje się najlepsze jedzenie. Podobnie było w tym przypadku. Przemiła obsługa, a panowie służyli pomocą. W karcie było kilka wegańskich propozycji, ale szef kuchni był na tyle otwarty, że gotów był przygotować dla nas inne dania wyłącznie na bazie składników roślinnych. Na początek
Roślinna - blog wegańskipewien przedziwny sposób, ich zainteresowań i codziennego życia. Czasem jest to zapach kaszki i pudru bobasa, czasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamochodu, mimo nawoływań jednego z przechodniów, już się ruszyć nie chciał. Z lekka rozbawiony właściciel auta odpalił silnik, chcąc kota przegonić, ale to nic nie dało. W momencie, kiedy pan zaczął rozważać, czy po prostu nie wyjechać, zwierz wyczuł chyba desperację w moim głosie i wciąż koncertując przylazł do mojej wyciągniętej ręki. Na szczęście w firmie, do której szłam
les mirabelleswesołość. Dlaczego zapytacie? Ano dlatego, że okazuje się, że ja i moja duża dupa wcale nie jesteśmy aż takim worem na kompleksy jak nam się wydawało. Co chwila panie w mniejszym lub większym rozmiarze udowadniają światu, że są szczęśliwe oraz mają bujne życie towarzyskie, którego wałek na brzuchu nie przesłania. Uderzające jest to, że wystarczy, że jesteś gruba, chorobliwie chuda
ladykitchenJako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet
Aga w kuchniGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O co chodzi z Panem Karmele-onem ? Kto śledzi "W kuchni Karmel-itki" na Facebook'u ten wie, że kilka dni temu szukaliśmy imienia dla Niego, czyli nie ochrzczonej jeszcze pseudonimem, męskiej połowy bloga. Jak wiadomo, od maja
W kuchni Karmel-itkiroasted almond flakes cream xylitol or sugar 3-4 squares of dark chocolate dried rosemary Put whole strawberries onto sticks. Heat butter in a wide frying pan and fry shashliks on both sides over high heat for a short time. Place them on a plate and sprinkle with some almond flakes. Whip cream with sugar. Grate chocolate and sprinkle
Qlinarnie i Qlinarnieniego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący bez najmniejszego problemu przygotowali burgera i warzywa oddzielnie na talerzu, do tego z dużą porcją frytek. Całość była bardzo dobra i zdecydowanie można było się najeść na długo
Bananowe Poleodbiega od powszechnie rozumianej tematyki kobiecej. Myślę jednak, że i wśród kobiet znajdą się też i takie, którym polityka i problemy ekonomiczno - społeczne nie są obce. Polecam go gorąco panom, moim czytelnikom, bo wiem, że jest ich sporo :) Autorką bloga Polska po wyborach jest młoda kobieta, ciekawa świata, interesująca się tym, co dzieje się obok. Blog dopiero raczkuje, ale zapowiada
Codzienna kuchnia niecodziennapowinna powiedzieć Kebap bo tak w Turcji się zapisuje... Pozostaje jednak pytanie:ilu smakowało go tak naprawdę w jego oryginalnej wersji.Nie z budki z kebabami której właścicielem jest pan Zbyszek a Bebab z prawdziwego zdarzenia.Bo Döner Kebap to nie ot tak sobie przyprawione mięso zawinięte w placek.Mięso na Donera trzeba na początek marynować w mleku z cebulą dzięki czemu
Sztuka gotowania w/g SamiryMoje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł. Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość