pana - 500 przepisów (strona:17/34)

Kapusta z grochem 166

Czas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy panom. W okręgu Odrzywołu danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z twarogiem i jogurtem 114

miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej

Grunt to przepis!
Dorota, Karol i Goście - Nowa kampania Lidla 176

Kampania Lidla "Pascal kontra Okrasa" cieszyła się dużą popularnością przez całe trzy lata jej trwania. Dużo osób czekało z ciekawością na kolejne spoty, i z niecierpliwością co też obaj Panowie tym razem wymyślą.  Podbiła ona serca Polaków i zachęcała do gotowania i eksperymentowania w kuchni. A strona kuchnialidla.pl , gdzie znajdowały się przepisy Mistrzów była miliony razy odwiedzana. Kampania

Parowar Faceta
Blogerzy zaatakowali Warszawę, czyli krótka relacja. 122

pomieszczenia całej naszej szesnastki bezproblemowo   ale co tu wybrać....  kochani czekali na ostatnie osoby(ę)... którym był mój spóźniony burger (podziwiam was i dziękuję :D)  pan spóźnialski.. burger tygodnia z vege majonezem i musztardą (oba genialne < 3 ) przywitajcie się też z Bobem.. który trochę nieoswojony był i poważną rozmowę musiał mieć.. choć

More food, love and dreams
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie 219

brie cheese, diced 2 tablespoons chopped chives salt, pepper, nutmeg to taste Preparation: Cook the potatoes in salted water until soft and drain. Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper, add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally

karmelowy
Lody jagodowe 191

Kolejna propozycja, która doskonale Was ochłodzi w te upalne dni :) Zapraszam na obłędne lody jagodowe, bez jajek, kremowe, delikatne :) My jesteśmy nimi oczarowani :) Zasmakowały również Panom z ekipy remontowej, jesteśmy na etapie budowy zadaszenia tarasu, dobrze, że są tacy profesjonaliści jak https://www.metal-gum.com/zadaszenia , ekspresowo i zgodnie z zamówieniem :) Są tak dobrzy, jak te lody jagodowe ;) Składniki: 2 szklanki jagód

Domowa cukiernia Ewy
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 198

zakończeniu fermentowania Podłużny bochenek rzucony na blachę Upieczony chleb toskański Chrupiaca skórka, delikatny biały miąższ Chleb i kromki na świeżym powietrzu Kromki z bliska przepis zaczerpnięty z książki Pan y dulces italianos

Grahamka, weka i kajzerka
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 172

Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weganie nad morzem 205

skromnie, ale w ogóle mnie to nie zniechęciło, ponieważ już niejednokrotnie przekonałam się, że w niepozornych budkach serwuje się najlepsze jedzenie. Podobnie było w tym przypadku. Przemiła obsługa, a panowie służyli pomocą. W karcie było kilka wegańskich propozycji, ale szef kuchni był na tyle otwarty, że gotów był przygotować dla nas inne dania wyłącznie na bazie składników roślinnych. Na początek

Roślinna - blog wegański
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 171

pewien przedziwny sposób, ich zainteresowań i codziennego życia. Czasem jest to zapach kaszki i pudru bobasa, czasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami.  Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyczny placek z wiśniami 178

samochodu, mimo nawoływań jednego z przechodniów, już się ruszyć nie chciał. Z lekka rozbawiony właściciel auta odpalił silnik, chcąc kota przegonić, ale to nic nie dało. W momencie, kiedy pan zaczął rozważać, czy po prostu nie wyjechać, zwierz wyczuł chyba desperację w moim głosie i wciąż koncertując przylazł do mojej wyciągniętej ręki.  Na szczęście w firmie, do której szłam

les mirabelles
Falafel 128

wesołość. Dlaczego zapytacie? Ano dlatego, że okazuje się, że ja i moja duża dupa wcale nie jesteśmy aż takim worem na kompleksy jak nam się wydawało. Co chwila panie w mniejszym lub większym rozmiarze udowadniają światu, że są szczęśliwe oraz mają bujne życie towarzyskie, którego wałek na brzuchu nie przesłania. Uderzające jest to, że wystarczy, że jesteś gruba, chorobliwie chuda

ladykitchen
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 193

Jako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet

Aga w kuchni
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 182

Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko.      O co chodzi z Panem Karmele-onem ? Kto śledzi "W kuchni Karmel-itki" na Facebook'u ten wie, że kilka dni temu szukaliśmy imienia dla Niego, czyli nie ochrzczonej jeszcze pseudonimem, męskiej połowy bloga. Jak wiadomo, od maja

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowe szaszłyki, Wizyta u April 191

roasted almond flakes cream xylitol or sugar 3-4 squares of dark chocolate dried rosemary Put whole strawberries onto sticks. Heat butter in a wide frying pan and fry shashliks on both sides over high heat for a short time. Place them on a plate and sprinkle with some almond flakes. Whip cream with sugar. Grate chocolate and sprinkle

Qlinarnie i Qlinarnie