kolejka, ale to tylko z braku czasu zapewniał nas Maestro czekolady Janusz Profus. Czas rozpocząć zwiedzanie. Ubrani w stroje "wizytowe", udajemy się na linie produkcyjne. Przewodnikiem jest dyrektor Wedla pan Witold Ziobrowsk, który z wielka pasją opowiada o firmie i udziela odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Mamy możliwość zobaczyć, jak powstaje tabliczka czekolady, zanim trafi na sklepowe półki
Kuchnia w opałachplate. We mix bread crumbs with sesame seeds on second plate. First, we dipped balls in egg, then in bread crumbs with sesame seeds. In a deep frying pan warm up about 1 liter of sunflower oil. We throw balls into the hot oil (180 degrees) and fry for 10 minutes. We put ready balls on a paper
Projekty ze smakiemcały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy. Gotowe :) ***** We pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice , cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring
Projekty ze smakiemobiad muszę mieć cielęcinę, a że zbliżał się długi weekend, to szanse dostania dobrej sztuki mięsa malały. Zadzwoniłam do jednego z lepszych sklepów mięsnych w mieście, sam pan rzeźnik przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa
bistro mamaDzień dobry poniedziałku, dzień dobry żłobku, szkoło i praco! Zaczynamy nowy tydzień. Piżamka do żłobka przyszykowana, wiadomo, zawsze w poniedziałek należy przynieść nową, przecież w piątek panie oddają do prania. Tik tak tik tak. Worek ze strojem na wf spakowany? To nie wszystko... trzeba jeszcze pamiętać, żeby go ze sobą zabrać. Tik tak tik tak...Śniadanie do szkoły, do pracy
bistro mamawygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki
W kuchni wieczoremprąd motocyklem na rondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno, mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk
W kuchni wieczoremmiodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g
Mała Cukierenkachop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks and we knead cake. We put the ready cake in the springform pan, we form underside and puncture them a fork in several places. The pie put into a hot oven (200 degrees) and bake 15 - 20 minutes.After baking, we leave underside to cool
Projekty ze smakiemProvence2 cups tomato sauce or passata1 generous handful of spinach, chopped½ cup mozzarella cheese, shredded¼ cup Parmesan cheese, gratedPreparation:Preheat oven to 180 oC.Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt
karmelowyzarzucenia. Są na wysokim poziomie. No i w większości restauracje te, mają odsłoniętą kuchnie, a u Kojota jest w ogóle całkowicie na widoku! Widzimy co tam się dzieje, jak Panowie przygotowują pizze, wszystko schludne i może właśnie to jest ich sekret? Tak, jeżeli miałabym wybrać jakieś godne polecenia miejsce to w 100% poleciłabym właśnie "u Kojota". Jeżeli będziecie
Słodkie PrzyjemnościPanowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza
Słodkie Przyjemnościczuć tej piwnej goryczki - może dlatego, że nie jest to prawdziwe piwo? :) Coś mi się wydaje, że będzie to hit tej majówki. Mówię o płci pięknej, dla panów wydaje mi się, będzie to za słodki trunek. W każdym razie, smak fajny, bardzo owocowy i słodki. Poza spersonalizowaną butelką, którą widać na moich zdjęciach, dostałam kilka przydatnych gadżetów
Słodkie Przyjemnościpewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:Biszkopt:4 jajka
Słodka Stronainto 1 cm cubes250 g eggplant, cut into 1 cm cubes1 can (400 ml) coconut milk1 tsp chili pepper, chopped1 tbsp fish saucesalt and pepperPreparation:In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.Add coconut milk and bring to boil then
karmelowy