Dzisiaj przedstawiam Wam propozycje na ciekawą przekąskę. W sam raz na karnawał. Imbir bardzo ciekawie łączy się z ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Pasja Smakuzakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede
Smaczne Zdrowetradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki.By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby
Smaczne ZdroweMałe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy. Składniki
Ala piecze i gotujeprostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony
Mia Cucina SofietaKarnawał wciąż trwa, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na różne ciekawe i smaczne przekąski. Kiedyś dostałam od mamy przepis na fajną, smaczną i sycącą sałatkę. Spodobała mi się tym bardziej, że mogłam jakoś spożytkować mięso, pozostałe od gotowania rosołu:) Teraz wróciłam do tego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę. Dzięki temu sałatka jeszcze bardziej
Z miłości do słodkościczas szybko leci, zaraz koniec styczna, a tak niedawno byly Swiata i poczatek roku. Dzis karnawal w pelni, w szkole szykuje sie balik. Zima kaprysna jak nigdy, raz jest, raz jej nie ma. Nas dopadla codziennosc.Zapragnelam wiec na chwile przywolac swiateczne aromaty i smaki.Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam
Przysmaki Karolkiokołonoworocznych, karnawałowych pewnie u niejednej osoby z was w tym okresie odbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna
Bernika - moj kulinarny pamietnikZbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, aromatyzowana oliwa i można mieć niebanalny obiad. Propozycja jest także idealna na świąteczny obiad wielkanocny. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpuszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy weekend i jeśli nie macie pomysłu co przygotować na imprezę ze znajomymi to polecam takie wyjście awaryjne. Kilka minut i gotowe. Dodam ze robiłam takie torty
Bernika - moj kulinarny pamietnikKarnawał dobiega końca, dzisiaj Tłusty Czwartek i grzechem by było nie skosztować chociaż jednego paczką. Jednak te tradycyjne są zbyt kaloryczne i dla osób na diecie polecam odchudzone pączki na mące orkiszowej i polskim cydrze jabłkowym. Co wy ta no to? Skusicie się? Przepis Diany. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa i gdyby mi przyszło siedzieć i czekać aż coś upiecze się na grillu ( nawet jeśli jest to kaszanka czy kiełbasa) to wyjdę z siebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu
Buniabaje w kuchnimnie nazywane gniazdkami i oczywiście oblane lukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek. Składniki :* szklanka wody* szklanka mąki pszennej* 1/3 kostki masła* szczypta soli* 4 jajka* olej do smażenia* lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie
Magiczne Życie MartyCześć!Święta, święta i po świętach...A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego! Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść