lodówce mam jeszcze zacne, muszę przyznać się do tego, że wraz z moim brzuchem, bardzo cieszymy się, że ten intensywny dla nas czas już minął! Za chwilę początek karnawału, bale, zabawy i spotkania z przyjaciółmi to kolejna okazja do przygotowywania pyszności :) Dlatego dzisiaj przepis na muffinki marchwiowe, koniecznie je wypróbujcie. Składniki:Muffiny: 1,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody
Taste Of My Daybokach ciastakilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzinciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi ok. 700 ml likieru...anielski smak;))) Polecamy na karnawał
Anioły w kuchniZapraszamy na bardzo prostą, domową nalewkę, o pysznym cytrynowym smaku:) Karnawał czas zacząć;)))Składniki; szklanka soku z cytryn, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się
Anioły w kuchniCzas zacząć karnawał, a że do zabawy potrzebna jest energia, to trzeba przekąsić coś kalorycznego, więc może oponkę???Jest to sprawdzony maminy przepis . Z podanej porcji wychodzi ok.50 sztuk Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru cukier waniliowy 4 żółtka 1łyżeczka sody oczyszczonej 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta
Anioły w kuchniKarnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;)Składniki; 50 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg masła, 1 szklanka śmietany, szczypta proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania, Wykonanie;Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać żółtka oraz śmietanę i masło. Szybko zagnieść ciasto.Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce.Gdyby ciasto wyszło
Anioły w kuchniróżne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka, która po przekrojeniu ma kształt serca (niestety niedostępna o tej porze roku). Takie kostki lodu zachwycą każdego na zbliżającym się karnawale oraz na romantycznej kolacji walentynkowej
Aga w kuchnizeszłym roku tak się zastanawiałam i wyliczyłam, że przez pięć lat z rzędu nie jadłam żadnych pączków itp. w tłusty czwartek . Od zeszłego roku przerwałam tę tradycję i w karnawał staram się odchudzić zwyczajowe przepisy, w zeszłym roku były to pączki a w tym faworki. Mam nadzieje, że przepis was zainteresuje. Składniki na dwa duże talerze: 500 g mąki
ciastkarnia na kruchym spodzieodpowiedni moment. Do piekarnika wsuwamy tuż przed podaniem co pozwala nam np. przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z barszczykiem. Idealna na czas karnawału :) Ilość porcji: 12 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300g pieczarek Cebula Łyżka masła Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę
Kolizje SmakówDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się przy
Chilli Czosnek i OliwaMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” obwieszcza nadejście święta amatorów słodkości – Tłustego Czwartku. Tłustym Czwartkiem zaś nazywa się ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się w ten dzień pączki, faworki zwane zamiennie chruścikami, oponki oraz inne słodkości. To jedyny dzień w roku, w którym można zapomnieć o diecie, nie liczyć kalorii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię