Trwa karnawał a nieodłączną częścią świętowania są dobre przekąski, które umilą czas Waszym gościom, nacieszą oko i jednocześnie dostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę. Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną
Milion SmakówPrzepisów na suflet z czekolady jest wiele. Karnawał to odpowiedni moment na testowanie różnych jego rodzajów. Po wypróbowaniu kilku, najbardziej do gustu przypadł mi ten z dodatkiem pomarańczy i wanilii. To połączenie aromatów wspaniale podkreśla smak czekolady, która po kilku minutach w piekarniku kusząco przebija się na wierzch chrupiącego wierzchu sufletu
Milion SmakówKarnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań
Milion Smakówwigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z różnych suszonych owoców, natomiast w karnawale króluje u nas zupa śliwkowa. Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Od razu zasmakowała całej rodzinie. Podajemy ją zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu przygotowaną rano zupę można podjadać przez cały dzień, gdyż na jednej porcji na pewno się nie skończy
Milion SmakówFaworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja
Milion Smakównaleśniki muszą być jednorodne? Moje są zakręcone... hm a może roztańczone? - w końcu niedługo andrzejki kochani. Co do mnie to już w zasadzie po zabawie andrzejkowej, teraz czekam na karnawał:) Składniki 3 jaja 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka kakao Sposób Jaja, mąkę, mleko zmiksować, jedną trzecią przelać do osobnej miski, dodać kakao wedle uznania. Smażyć wylewając cześć białą
Kuchenne aromatyKarnawał trwa. Zapraszam, więc do przygotowania pysznych, domowych pączusiów serowych. Łatwe w przygotowaniu a zapach ściągnie wszystkich sąsiadów z ulicy. Nikt im się nie oprze. Świetnie sprawdza się również podczas imprez urodzinowych, Sylwestrowych i w Tłusty Czwartek lub jako podwieczorek po niedzielnym, rodzinny obiadku. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub 300 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki pszennej
Wielki apetytOdkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine. Do rogalików można dodać dowolny dżem lub marmoladę. Ja użyłam kakaowe powidła śliwkowe i dżem gruszkowo-bananowy, który dostałam od mojej teściowej. Składniki: 500 g mąki
Mama GotujeMoje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować
Pink EnvelopeKryją się pod wieloma nazwami i wieloma przepisami. Ja proponuję ten, bo jest bardzo łatwy Jeszcze niedawno lukrowaliśmy pierniczki, także myślę, że tę wprawę można jeszcze wykorzystać w karnawale! Składniki: 1 saszetka suchych drożdży (7g) 0.5 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek ciepłej wody 1 jajko 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1 l oleju do smażenia
Za drzwiami kuchniZbliża się koniec karnawału, więc w moim wypadku pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę na czas kilkudniowych wyjazdów. Wypełnieniem do nich jest twarda marmolada wykonana z owoców pigwowca. Przepis na nią kilka lat temu dostałam od Kolegi. Robię ją niemal w hurtowych ilościach - przechowuje się świetnie
Weekendy w domu i ogrodziejestem zbytnią miłośniczką ciast, ale od czasu do czasu przy okazji niedzieli zdarza mi się coś upiec do kawy. Dzisiejsze ciasto piekłam z myślą o końcu karnawału, co dla mnie oznacza pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. W cieście nie ma jajek (można zatem zaserwować dla znajomych wegan), a puszystość osiągnęłam dzięki reakcji chemicznej ;) proszku do pieczenia z octem. Brzmi
Weekendy w domu i ogrodzieKarnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u nas w domu ale zrobione przez inne ręce. W tym roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale
CookYourselfMango bellini Dziś króciutko, bo szkoda tracić czasu. Na ostatnią sobotę karnawału polecam koktajl z włoskim rodowodem. Przyjemnego wieczoru! Składniki na 1 koktajl: 60 ml puree z mango 120 ml prosecco lub szampana 1 łyżka soku z malin Do wysokiego smukłego kieliszka (szampanówki) wlać puree z mango. Uzupełnić szampanem i sokiem. Wypić i bawić się do rana
Pełny talerz