karnawal - 1006 przepisów (strona:28/68)

Kruche Marchewki 361

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100

Czerwona Porzeczka
Karnawałowa przekąska z ciasta francuskiego 208

gotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy.Składniki:ciasto francuskiebrokułser fetaSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła (u mnie były

upichcic
Sałatka grecka 225

Mamy karnawał, ale oprócz tańców trzeba pomyśleć o przygotowaniu jakichś pysznych sałatek. Dziś podam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami, możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:sałata lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce

upichcic
NOWY ROK, NOWE PLANY 216

trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć

W kuchni Karmel-itki
Wieniec drożdżowy z tapenadą 222

tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami!Składniki:Ciasto:350 g mąki7 g drożdży instant200 ml ciepłego mleka 75 ml oliwy z oliwek extra virgin Moniniszczypta soli2 łyżeczki cukru1 jajkoTapenada:1 szklanka czarnych oliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem 1108

prezentują.Ja Wam zaś polecam dietetyczny deser bez cukru- Pomarańczowa panna cotta. Oba te dietetyczne przepis były polecane w poście zawierającym mix sylwestrowego menu, będą  również idealne w okresie karnawału jak i na co dzień.Polecam przepis na Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i majonezem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtu naturalnegoszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie:Jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RYBA PO JAPOŃSKU 391

większej uwagi. Ważne, że smakują i goszczą, wręcz tradycyjnie, na naszych stołach.Ryba po japońsku bardzo pasuje również do wódki i innych alkoholi. Dlaczego o tym mówię? Zaczął się karnawał, a więc czas zabawy, tańców, balów, imprez wszelakiej maści, a nie oszukujmy się - lubimy co nieco pod tą dobrą atmosferę chlupnąć. Przez zalewę octową sprawdzą się świetnie.W tym roku

W kuchni Karmel-itki
Tapas VI - Antipasto, przekąski 910

Przekąsek nigdy dość :) Mamy karnawał, więc propozycje z pewnością się Wam przydadzą- proste i szybkie wykonaniu. Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy : Składniki:4-5 szt małych ogórków konserwowychserek typu philadelfiaplastry szynkisalamiWykonanie:Najlepsze ogórki konserwowe , będą małe i proste. Obcinamy końcówki.Szynkę i salami smarujemy serkiem. Na to układamy ogórek, zwijamy. Obcinamy "luźne" końcówki, i kroimy na tzw " kęski " .Gotowe

Smaki Edyty
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 219

zakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję na blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą przewodnią styczniowej listy były przepisy na wypieki, które byście chcieli zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Pączki 215

Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.Składniki:8 szklanek mąki10 dag drożdży1 szklanka cukru5 żółtek1 jajko0,5 kostki margaryny5 łyżek oleju1-2 paczki cukru waniliowego2 łyżki spirytusu2 szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru

Salonik smaków
Krakersy z łososiem 269

okresie karnawału zawsze furorę robią przystawki. Ich wielką zaletą jest to, że możemy je przygotować szybko i prawie ze wszystkiego, oczywiście warunkiem jest świeżość składników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i …    Składniki:  - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki

mojewypiekiinietylko
Małże w białym winie i śmietanie 234

Sylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jeszcze więcej pomysłów! 195

Dzień Makaronu21 przepisów na kolację, na ciepło!5 pomysłów na dynię!10 najlepszych potraw z jajek4 pomysły na wytrawne wypieki20 najlepszych przepisów z serami55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał

Moja smaczna kuchnia
Kulki drobiowe w migdałach-karnawałowa przekąska 264

Karnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :)Składniki:ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)1 jajkoszklanka płatków migdałowychsól, pieprz1 łyżka tartej bułkigotowy słodki sos chilikilka pomidorków koktajlowychwykałaczkiGotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos polski-najlepszy 180

laczy w sobie praktycznosc z fantazja czytam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderakiej i calkowicie zgadzam sie z tym stwierdzeniem.Niegdys nie moglo go zabraknac w zadnym staropolskim domu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!