Qchnia po prostu Faworki to jeden z przyjemniejszych akcentów zimy. Złote, delikatne i bardzo kruche w karnawale śmiało konkurują z pączkami. Ich wykonanie jest dość czasochłonne więc przed przystąpieniem do produkcji zazwyczaj organizuję sobie pomocników :) Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej
Qchnia po prostuROYAL To już klasyk jeśli mówimy o koktajlu na bazie szampana. W karnawale szkoda go nie wykorzystać. 1cl likieru Creme de Cassis resztę kieliszka uzupełnić szampanem
Jemy Pijemyzadanie przerastające jego możliwości, to się myli. Przecież nie musi od razu piec luksusowych czy wybornych , może zacząć od zwykłych pączków na niedzielę. Prostych i łatwych do zrobienia, a karnawał to najlepszy czas do podjęcia takich prób. Ja już zaczęłam i chociaż moim pączkom daleko do tych jakie robi moja mama nie zniechęcam się, bo czyż nie trening czyni mistrza
Wiem co jemWczorajszy deser na koniec karnawału, zrobiony na prośbę chłopców. Nie miałam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wyrafinowanego, wykorzystałam więc pomysł Wandy Jackowskiej z książki „Ciasta i desery z czekoladą”, nieco go modyfikując. Użyłam śmietany o większej zawartości tłuszczu i dodatkowo ją ubiłam. Zmniejszyłam też ilość cukru i dodałam rozpuszczoną czekoladę w tabliczce, zamiast czekolady w proszku. Czytaj więcej
Wiem co jemobiecuję - na tym koniec. Wszystkie pierniczki zostały w końcu zużyte. No i dobrze, bo trochę się nam już przejadły. Teraz trzeba pomału zacząć myśleć o pączkach i faworkach, bo karnawał w tym roku krótki, oj krótki. A przekładaniec, co tu dużo mówić , po prostu pyszny.”. Czytaj więcej
Wiem co jemsłodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze
Wiem co jemczas leci, niedługo tłusty czwartek i koniec karnawału. Trzeba się spieszyć z tradycyjnymi wypiekami karnawałowymi. Kto jeszcze nie robił karnawałowych róży to najwyższa pora. Robi się je z takiego ciasta jak na faworki i tak samo smaży. Ja podobnie jak na faworki robię ciasto bez cukru, nie żałuję natomiast cukru pudru do oprószenia. Kto jednak woli słodsze niech dosypie
Wiem co jemByły już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki
Wiem co jemwtedy tak bardzo okaleczone. Wybieram zawsze te najładniejsze i bardzo dojrzałe. Będą zimą doskonałym dodatkiem do herbatki, budyniu czekoladowego i owsianki. Będę także nadziewać nimi pączki w karnawale.” Czytaj więcej
Wiem co jemSzybka w wykonaniu i smaczna. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki
Kuchenne zapiski EdytyPropozycja do podgryzania :) Mamy w końcu jeszcze karnawał :) Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego pk 500g pieczarek 2 średnie cebule 1 serek topiony naturalny ok 20dag żółtego sera Przygotowanie: obrać pieczarki ze skórki i zetrzeć na tarce (większe oczka). Cebulę drobno posiekać. Pieczarki wraz z cebula poddusić do odparowania wody. Dodać ser topiony i podsmażyć do roztopienia i połączenia składników. Rozwinąć
ChilliJemysłońca" zdecydowanie cierpię z powodu tych kilku nawet promieni słonecznych:P Ach, widziałam dzisiaj piękne tulipany...:) Gdzie ta wiosna....:) Dzisiaj kolorowo - koreczkowo:) Trochę zaległa propozycja ale myślę, że na karnawał wpasowała się idelanie. Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. W zasadzie wariacji na temat koreczków jest tyle ile jest nam w stanie podsunąć nasza inwencja twórcza. Moja wyobraźnia i kubki
My simple kitchenSposobów na jajka faszerowane znam całe mnóstwo. I pomimo, że do świąt Wielkiej Nocy jeszcze jest trochę czasu, to takie jajka często goszczą na moim stole. A ponieważ mamy karnawał, doskonale się nadają na przekąskę w czasie imprezy. Poniżej podaję jeden z najprostszych farszów - czyli akurat powstały z tego, co zostało mi w lodówce. Takie małe sprzątanie pozostałych resztek
My simple kitchenMamy karnawał! Oznacza to oczywiście dobrą zabawę ale też mnóstwo spotkań, imprez, prywatek i przyjęć dla najbliższych oraz przyjaciół, które przyjdzie nam przygotować. Prezentuję Wam kolejną przekąskę, która idealnie nadaje się jako dodatek między innymi do wszelkiego rodzaju trunków - od wina, po szampana, skończywszy na mocniejszych alkoholach. Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej
Garniec MagaliePączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki
Tradycyjna Kuchnia