trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć
W kuchni Karmel-itkitych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami!Składniki:Ciasto:350 g mąki7 g drożdży instant200 ml ciepłego mleka 75 ml oliwy z oliwek extra virgin Moniniszczypta soli2 łyżeczki cukru1 jajkoTapenada:1 szklanka czarnych oliwek
Smakowity Blog KulinarnyKarnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie
Kuchnia PROzdrowotnaprezentują.Ja Wam zaś polecam dietetyczny deser bez cukru- Pomarańczowa panna cotta. Oba te dietetyczne przepis były polecane w poście zawierającym mix sylwestrowego menu, będą również idealne w okresie karnawału jak i na co dzień.Polecam przepis na Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i majonezem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtu naturalnegoszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie:Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększej uwagi. Ważne, że smakują i goszczą, wręcz tradycyjnie, na naszych stołach.Ryba po japońsku bardzo pasuje również do wódki i innych alkoholi. Dlaczego o tym mówię? Zaczął się karnawał, a więc czas zabawy, tańców, balów, imprez wszelakiej maści, a nie oszukujmy się - lubimy co nieco pod tą dobrą atmosferę chlupnąć. Przez zalewę octową sprawdzą się świetnie.W tym roku
W kuchni Karmel-itkiPrzekąsek nigdy dość :) Mamy karnawał, więc propozycje z pewnością się Wam przydadzą- proste i szybkie wykonaniu. Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy : Składniki:4-5 szt małych ogórków konserwowychserek typu philadelfiaplastry szynkisalamiWykonanie:Najlepsze ogórki konserwowe , będą małe i proste. Obcinamy końcówki.Szynkę i salami smarujemy serkiem. Na to układamy ogórek, zwijamy. Obcinamy "luźne" końcówki, i kroimy na tzw " kęski " .Gotowe
Smaki EdytyWitajcie w nowym roku!, rozpoczyna się karnawał a wraz z nim okazja do nadużycia alkoholu czyli mówiąc dosadnie zatrucia organizmu. Alkohol ma swoją cenę i trzeba ją zapłacić jednak zawsze możemy złagodzić skutki kaca i pomóc organizmowi doprowadzić się do porządku. Dzisiejsza propozycja produktów odtruwających jest uniwersalna jeśli chodzi o odtruwanie organizmu, wzmacnianie czy dodanie mu witalności. Młody jęczmień, napar
Kuchnia PROzdrowotnazakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję na blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą przewodnią styczniowej listy były przepisy na wypieki, które byście chcieli zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie
Kulinarne przygody GatityNiebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.Składniki:8 szklanek mąki10 dag drożdży1 szklanka cukru5 żółtek1 jajko0,5 kostki margaryny5 łyżek oleju1-2 paczki cukru waniliowego2 łyżki spirytusu2 szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru
Salonik smakówokresie karnawału zawsze furorę robią przystawki. Ich wielką zaletą jest to, że możemy je przygotować szybko i prawie ze wszystkiego, oczywiście warunkiem jest świeżość składników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki
mojewypiekiinietylkoSylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień Makaronu21 przepisów na kolację, na ciepło!5 pomysłów na dynię!10 najlepszych potraw z jajek4 pomysły na wytrawne wypieki20 najlepszych przepisów z serami55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał
Moja smaczna kuchniaKarnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :)Składniki:ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)1 jajkoszklanka płatków migdałowychsól, pieprz1 łyżka tartej bułkigotowy słodki sos chilikilka pomidorków koktajlowychwykałaczkiGotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy
Bon Appetit Małgorzatylaczy w sobie praktycznosc z fantazja czytam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderakiej i calkowicie zgadzam sie z tym stwierdzeniem.Niegdys nie moglo go zabraknac w zadnym staropolskim domu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórka otarta z 1/2 cytrynyszczypta soliDodatkowo:tłuszcz do smażeniakonfitura do nadzienia1 szklanka cukru pudru do posypania lub na lukierWczoraj mieliśmy "tłusty czwartek". Rozpoczął się więc ostatni tydzień karnawału. Żeby uczcić to małe święto - konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki. Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu
Świat Ciasta