ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:35/334)

Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 231

nawet makaron sama zrobiłam. Tutaj przepis, którego się zawsze trzymam. Wychodzi mi z niego ok. 12-15 płatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka(...)dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik.Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką.Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą

bastalena
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 239

aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki(...)słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 206

ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać(...)suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Bon appetit! 203

Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym(...)obtoczyć   w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki.  Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli   w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata

Sajkofanka smaku
Zdrowa słodycz 266

mały bakaliowy przysmak.  Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem.  Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów.  To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna(...)mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka      1/3 łyżeczki soli  Nadzienie:  - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 272

temu możemy dłużej delektować się smakiem :)  Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości(...)penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek  - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy

Sajkofanka smaku
Ciastka z płatków owsianych 37355

muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianychSkładniki:2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki mąki (100g)0,5 szklanki cukru125g margaryny(...)masła2 jajka1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie

Smakołyki Bereniki
Pasztet z ciecierzycy 149

ciecierzycy Składniki: 2 puszki cieciorki (po 400ml) 1 duża cebula 10 cm kawałek pora 2 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki oliwy 1/3 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól pieprz 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 liście laurowe(...)miękkie, a woda odparuje. Odstawić do ostudzenia. Liście i ziele wyjąć. Cieciorkę osączyć, wodę (aquafaba) zachować. Cieciorkę zmiksować blenderem na gładką pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę aquafaby. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Do cieciorki dodać warzywa i pestki, zmiksować blenderem niezbyt dokładnie, żeby pozostały wyczuwalne drobne kawałki warzyw. Dodać jajka, płatki owsiane i koncentrat, wymieszać. Na suchej patelni

Obiad gotowy
Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo 177

brokułem i jajkiem na twardo to rewelacyjne połączenie smaków, które kapitalnie sprawdzi się na Twoim Wielkanocnym stole. Mieszanka kolorowych warzyw, sera feta, prażonego słonecznika połączona kremowym sosem chrzanowym. Istna rewelacja.   Składniki:   1 brokuł 5 plasterków ananasa z puszki 4 jajka na twardo 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula 15 pomidorków(...)koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki delikatnego sosu chrzanowego ( polecam Roleski ) sól, pieprz, cukier   Przygotowanie:   Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Po tym czasie przełóż szybko do miski zimną wodą

kuron.com.pl
KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 245

śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria.  I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który(...)względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej

Kuchnia MagdaLeny
Terrina ze śledzi 218

godzin spędzonych w kuchni. Świetnym przykładem jest tutaj terrina ze śledzi z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i cebulą w pysznym sosie na bazie śmietany z dodatkami, podana z kiełkami słonecznika. Potrawę można podać jako przekąskę lub na kolację jako samodzielną potrawę. Terrinę można pokroić na malutkie kwadraty lub, tak jak u mnie, na większe kawałki. Zamiast octem winnym, można(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać w proporcji pół na pół wodą i mlekiem, po czym włożyć

Passions hobbies life
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 126

łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody(...)Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto kryzysowe 245

szkl. oleju 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 szkl. orzechów (u mnie włoskie i nerkowca) 1/3 szkl. ziaren słonecznika Polewa 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka śmietanki  18% Opcjonalnie: orzechy oraz słonecznik do posypania ciasta Sposób Jabłka obrać, pokroić w kostkę(...)orzechy posiekać na drobniejsze kawałki (najłatwiej za pomocą nakładki do krojenia przy blenderze). Wszystkie składniki połączyć ze sobą, na samym końcu dodając jabłka, orzechy oraz słonecznik. Ciasto piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.  Po wystudzeniu ciasto polać polewą przygotowaną z czekolad, śmietanki oraz masła orzechowego,  posypać

Kuchenne aromaty
PASTA Z BURAKA I SŁONECZNIKA 195

Prosta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika. Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos 😄 SKŁADNIKI: 3-4 buraki  1 kopiata łyżka słonecznika 2-3 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : Buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem

Marcepanowa kuchnia
CIASTECZKA Z PESTKAMI SŁONECZNIKA BEZ JAJEK I MĄKI 142

mówię żeby zrezygnować całkowicie z czekolady bo czekolada to najlepszy przyjaciel kobiety, ale... czasami można przygotować coś zdrowszego. Ciasteczka są bez mąki, jajka, posiadają jednak dużą ilość pestek dyni, słonecznika czy sezamu. Dla smaku i połączenia pestek użyłam banana i jabłka. Wisienką na tarocie jest cynamon i kurkuma. Ciasteczka idealnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy na deser(...)szkoły dla dziecka. Przygotowuje się je szybko więc nawet jak jesteśmy zaganiani to bez problemu upieczemy je. Składniki: 250 g ulubionych nasion i pestek (u mnie słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane) 2 łyżki suszonej żurawiny 1 banan 1 średnie jabłko szczypta kurkumy szczypta cynamonu Banana rozgnieść widelcem.  Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pestki dyni, słonecznika, sezam

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania