pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅. Składniki: nadzienie: 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina, 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście), 30 g łuskanego słonecznika, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej(...)czosnku, lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony, suszony czosnek niedźwiedzi, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serowe nadzienie: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Rukolę, oliwki, słonecznik i sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy
Moniki Smakołykizeszłym roku (zdecydowanie za długo się ociągałam), a zmobilizował z końcu do jej zrobienia przepis Edyty , który ukazał się w wiosennym Aromacie. Zastanawiałam się nad smakiem i dodatkami do słonecznika i ostatecznie wybrałam suszone pomidory. Wyszła rewelacyjna, a zważywszy na to, że jej przygotowanie to zaledwie kilka minut, już wiem, że wkrótce na naszym stole zagoszczą inne wersje smakowe(...)pasty. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego z zalewy suszonych pomidorów 3 suszone pomidory pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Słonecznik zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia pestki przepłukać i zlać wodę razem z przezroczystymi skórkami z pestek. Suszone pomidory pokroić w kostkę, razem z olejem dodać do pestek
Obiad gotowywłaśnie u mnie jarmuż w duecie z brokułem w pysznej sałatce. Polecam! Składniki: 100-150 g jarmużu mały brokuł pierś kurczaka kilka pomidorków koktajlowych pół szklanki słonecznika pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ocet balsamiczny 2 łyżki tartego sera parmezan Wykonanie: Jarmuż porwać na małe kawałeczki jeżeli nie jest już rozdrobniony,a brokuł rozdzielić(...)małe różyczki. Warzywa krótko obgotować w osolonej wodzie(1-2 minuty). Pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem i ugotować na parze lub upiec na grillu. Drobno pokroić. Słonecznik podzielić na pół. Jedną część uprażyć na suchej patelni, a drugą odłożyć. Bazylię, pozostały słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować w malakserze. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas miksując do uzyskania konsystencji
Pysznie & Piękniedzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości. Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane, z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki: farsz: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula(...)mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ponadto: 1 szt. małej włoskiej kapusty, kiełki słonecznika, pęczek cebulki ze szczypiorkiem. Przygotowanie: Farsz: Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek
Moniki Smakołykiprzykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię(...)pokroiłam w plasterki, polałam oliwą z oliwek, doprawiłam solą i pieprzem Rozgrzałam patelnię grillową, ułożyłam plastry cukinii i podsmażylam z dwóch stron do miękkości Odstawiłam do wystygnięcia Uprażyłam pestki słonecznika Gdy kasza się ugotowała, wyłożyłam na talerz, na kaszę ułożyłam cukinię, sos i posypałam słonecznikiem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaSerowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący słonecznik jest ciekawym dodatkiem. Przepis dostałam ze związku gospodyń wiejskich w Eifel. Szybko dementuję, do gospodyń wiejskich nigdy nie należałam, ale wiesz jak to jest ze smacznymi
dolcevitainmykitchentrudnego. Może być zarówno słodko, jak i zdrowo;) Zastanawiacie się też pewnie skąd te 4 smaki w nazwie. Ano już odpowiadam – w batonikach daje się wyraźnie wyczuć kokos, słonecznik, orzechy oraz kakao. Z proponowanych przeze mnie proporcji zostanie Wam co prawda odrobinę więcej ciemnej masy, ale już podpowiadam co z nią zrobić – trufelki. Wystarczy nadać im okrągły kształt(...)około 8-9 batoników. 1/2 szkl. mielonych migdałów 3/4 szkl. mielonych orzechów 2 łyżki kakao 1-2 łyżki miodu olej kokosowy – około 45-50 g sól morska 25g słonecznika 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka miodu Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Odkładamy. W misce łączymy ze sobą mielone orzechy, migdały
Smaki Na Talerzukoło, a cukier taki drogi... " Zapraszamy na makaron z pieczonymi burakami! W sam raz na dzisiejszy obiad!. :) Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika Składniki : 4 buraki 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki 4 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny(...)grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy buraczki, dodajemy ocet balsamiczny, cytrynę, cukier, sól, pieprz. Chwilę podsmażamy. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem rukolę. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek (niekoniecznie). Makaron smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego ! Autor: Córka
Moja Mama Gotujenasion, orzechów i kasz Drukuj Prep time 15 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 30 min Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 100 gram posiekanych migdałów ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych(...)szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy
Cooking for Emilypewno zrobię ją jeszcze nie raz.Polecam. Składniki: 1 puszka białej fasoli 5 łyżek oliwy z oliwek 1 mniejsza cebula Sól,,pieprz,majeranek 1 małe ,kwaskowate jabłko 100 g słonecznika Najpierw prażymy słonecznik na suchej patelni . Odstawiamy.Teraz kroimy cebulkę na drobne kawałki I smażymy na oliwie na złoty kolor .W międzyczasie obieramy jabłko ,ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do cebuli.Jabłko ma tylko zmięknąć ,nie trzeba długo czekać .Dodajemy majeranek ,mieszamy i gotowe. Do naczynia wkładamy odsączoną fasolkę ,mieszankę cebulowo – jabłkową i prażony słonecznik ,miksujemy na pastę.Doprawić solą i pieprzem.Smacznego. Przechowujemy w lodówce, pod przykryciem ,bo wysycha troszkę z wierzchu
Ladylaura.Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki słonecznik łuskany 4 łyżki sól(...)pół łyżki cukier pół łyżki Wykonanie: Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie. Blaszkę prostokątną smarujemy
Różowa kuchniaudało, bo, jak wspomniałam, możliwości jest bardzo dużo. Tym razem postawiłam na najbardziej lubiane przez nas połączenie, czyli lekko kwaskowe suszone pomidory, słodka papryka mielona i delikatnie chrupiący słonecznik - całość gwarantuje doskonały smak! Polecam te kotleciki, bo to rewelacyjny pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki ziaren słonecznika(...)pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. Zobacz
Kolorowy PrzepisownikSprawdził się idealnie do wszelkich słodkich dań, wypieków, śniadań czy domowej granoli. Pyszny smak, poręczna i praktyczna buteleczka - po prostu super! Morele suszone / Plastry kokosowe / Orzechy nerkowca / Słonecznik Jak morele to tylko te niesiarkowane, przede wszystkim zdrowsze i co istotne smaczniejsze. Ulubione plastry kokosowe - mega chrupiące, intensywnie kokosowe, znikają migiem. Orzechy nerkowca i słonecznik to dobre źródło tłuszczów(...)zawsze jakiś chrupiący element w miseczce z owsianką. Czasami wrzucam takie ziarna słonecznika na suchą patelnię, dodaję szczyptę soli himalajskiej i mam przepyszną, banalnie prostą przekąskę. Krążki kukurydziane z chia / Wafle wielozbożowe / Krakersy z ryżu brązowego z czarnym sezamem Typowe chrupacze, czyli wafle kukurydziane, wielozbożowe i coś nowego, czyli krakersy z ryżu brązowego. Takie produkty zawsze dobrze
Zdrowie na języku :Pjest lekka, ale zarazem sycąca. Nie ma w niej wzdymających produktów, są za to żywe barwy i warzywa pełne smaku. Do sałatki dodałam też odpowiednią porcję orzechów nerkowca i słonecznika, które to usprawnią naszą intelektualną pracę i poprawią krążenie. Polecam! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - 4 garście mieszanki sałat - 2 - 3 czubate łyżki pomidorów suszonych w paskach(...)cebulek marynowanych złotych - Ole! - 3 łyżki orzechów nerkowca - 1-2 łyżki słonecznika - 1/4 opakowania sera feta chudego - 1/2 szpiczastej słodkiej papryki - 4-5 łyżek grzanek pełnoziarnistych bądź pieczywo Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy
SMYKWKUCHNIsłonecznikowa, na którą przepis wzięłam od Marty Dymek z Jadłonomii. Robiłam ją wiele razy, aż w końcu, po kilku zmianach w składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 4 pomidory suszone 6 łyżeczek mleka sojowego (można zastąpić wodą) 1 garść posiekanego koperku 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego (może być(...)cytryny) sól himalajska świeżo mielona pieprz cytrynow y Pestki słonecznika namoczyć w miseczce przez 1 godzinę, we wrzątku - zmięknie i trochę powiększy swoją objętość Pomidory suszone posiekać lub drobno pokroić, to samo zrobić z czosnkiem - łatwiej będzie zblendować Słonecznik odcedzić, dodać do niego suszone pomidory, czosnek, posiekane natkę pietruszki i koperek, ocet jabłkowy... ... i całość zblendować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com