Zakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200 miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier waniliowy utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko
Smakołyki Asiszpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu. Makaron z pesto jest niezwykle sycący. Drukuj Pesto(...)szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 dojrzałe awokado 2 spore garście szpinaku baby sok z 1 cytryny 2-3 ząbki czosnku 1/2 strąka chili 1/2 szkl ziaren słonecznika 1/2 szkl startego parmezanu 1/4 szkl oliwy sól, pieprz Wykonanie Awokado obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Wstępnie mieszamy. Ziarna słonecznika
Mieszam w GarnkuUwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz czosnek granulowany Brokuły gotujemy do miękkości, odsączamy i studzimy. Słonecznik podprażamy(...)mielimy w malakserze. Brokuły mieszamy ze słonecznikiem i pestkami dyni oraz sokiem z cytryny i olejem. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę
Czerwona Porzeczkaprzesyceniu majonezem ostatnio stawiam na zdrowsze wersje moich śniadaniowych (lub serwowanych na kolację) smarowideł. Dziś zapraszam Was na szybką w przygotowaniu, pyszną i o wiele zdrowszą pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. Taka pasta zasmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić. EVGE(...)oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie
Słodkie okruszkidziennie piekę chlebek z super mąki od Młynomag , tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :) Składnik : 200 g mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka kopiasta soli około(...)ciepłej wody 2 łyżki oliwy 40 g drożdży 70 g otrąb owsianych 1/2 szklanki słoneczniku 1 łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliwersje słonych krakersów i jedną krakersów słodkich, owocowych. Smakujcie, na zdrowie :) Krakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka(...)minut, aż krakersy będą rumiane. Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda
Kucharzycawięc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki: - 2 szklanki* ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko(...)wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz
Smaczne Zdrowewina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu) 1/2 pęczka natki pietruszki ew sól, pieprz, chili do smaku Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić(...)miseczki blendera wrzucić słonecznik, osączone pomidory, oliwki, obrane ząbki czosnku, listki pietruszki, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Blendować do czasu uzyskania jednolitej masy. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku
6nieboTyle o szpinaku w dużym skrócie,bierzmy się w końcu do dzieła, obiad czeka. :) Dzisiaj mój ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM i PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja) makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól(...)śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem. Proste prawda? Smacznego! Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu
Bon appetit mon amiejuż kolejny przepis z cyklu: śniadanie do pudełka. Dzisiaj z indykiem, cukinią i prażonym słonecznikiem. Trudno coś więcej dodać, śniadanie jest lekkie i smaczne. Spokojnie można je zrobić dzień wcześniej a następnego dnia zabrać ze sobą. Składniki: Garść mix – u sałat Cukinia Wędzony filet z indyka Słonecznik Kiełki Majonez light Pomidor Kapary Czerwona fasola z puszki Sól Pieprz Niewielka ilość(...)kolejności układamy plasterki pomidora i 1 łyżeczkę kaparów oraz grillowaną cukinię. Dodajemy niewielką ilość majonezu light. Całość lekko solimy i wykładamy pozostałe składniki: fasolę, kiełki i na koniec uprażony słonecznik. Pudełko zamykamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyCzas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki razowej żytniej Mlynomag 220 g mąki luksusowej Młynonag słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej 40 g świeżych drożdży łyżka soli (płaska wystarczy) 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Przesiewam obydwie mąki i wsypuje(...)misy, dodaje sól . Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki. Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam mąką i przełożyłam ciasto chlebowe, nacięłam
Różowa kuchniasałatka, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych kanapek, czy ciężkich sałatek z majonezem. Naprawdę ją polecam ;) SKŁADNIKI ( na dwie osoby) 1 duży burak ok. 60 g rukoli garść słonecznika łuskanego ok. 100 g sera typu feta oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jeden ząbek czosnku sól pieprz WYKONANIE: Buraka ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Przestudzić i pokroić w małą(...)kostkę, lub dowolnie, wg uznania. Ser pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni. Trzy łyżki oliwy wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz kładziemy garść rukoli i wrzucamy na nią buraki, fetę, słonecznik i wszystko polewamy obficie oliwą z oliwek. Gotowe! Prosa i jakże zdrowa sałatka na specjalną okazję :) Smacznego! WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE BURAKÓW
Calzonella.comsmaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy. 2 garści roszponki 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 szt awokado 1/2 szt grejpfruta 1 łyżka ziaren słonecznika DRESSING: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić. Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu(...)ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy :) Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki
https:KKuchniaMniamPestki słonecznika już dawno zagościły w mojej kuchni i zawładnęły moimi kubkami smakowymi.W połączeniu z suszonymi pomidorami, to już niebo w gębie. Do tego jeszcze przepiękna roszponka z ogromną ilością witamin. Nie wiem czy wiecie, ale te małe zielone kwiatuszki działają kojąco na układ nerwowy, uspokaja i jest znakomitym produktem dla osób odchudzających się, bo zawiera bardzo mało kalorii. Wszystkie(...)jako pesto - chociaż pamiętajcie, że nim nie jest bo nie ma w niej bazowej bazylii. Składniki: słoik suszonych pomidorów w oliwie szklanka ( taka po małej nutelli ) pestek słonecznika garść roszponki 2 łyżki oliwy pieprz czarny Sposób przyrządzenia Pestki słonecznika namoczyć w wodzie na kilka godzin, po tym czasie zblendować z pomidorami i roszponką
pieprzny smaczekSałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach(...)ułożyłam szpinak z rukolą, dodałam cebulę, szynkę parmeńską, posypałam uprażoną dynią i słonecznikiem a na koniec polałam sosem
nietadieta