przeszkadza. Indyka połączyłam z ananasem, orzechami nerkowca i migdałami. Dodałam też troszkę rukoli, do tego ryż jaśminowy Britta , który uwielbiam za jego zapach i smak. Do niego dodałam słonecznik i nitki chilli :) Miłego dnia :)) Składniki: filet z indyka puszka ananasów garść orzechów nerkowca garść blanszowanych migdałów rukola ciut oleju kokosowego do smażenia sól różowa ryż u mnie Britta jaśminowy(...)słonecznik nitki chilli odrobina masła Na patelni rozgrzewam dosłownie ciut oleju kokosowego, wrzucam pokrojonego w kostkę i obtoczonego w mące indyka, podlewam syropem z ananasa i duszę. W międzyczasie gotuję ryż. Do indyka dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, migdały i orzechy nerkowca. Wszystko jeszcze raz podlewam syropem z ananasa i podsmażam jeszcze chwilkę. Jak mięso będzie miękkie dorzucam umytą rukolę
kruche babeczkidawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)brukselek zostanie) spora garść świeżego szpinaku 200 g śmietanki 30% 3 jajka 100 g sera (u mnie ulubiony cheddar) parę gałązek szczypiorku garść orzechów włoskich drobniej pokrojonych garść pestek słonecznika sól, pieprz, suszona bazylia Wykonanie: Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, ostudzić. Przekroić każdą brukselkę na pół. Delikatnie przyprawić pieprzem. Wymieszać. Szpinak umyć, oderwać niepotrzebne
gutfutgospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość. No i jest, jest subtelna, ale zawsze różnica w smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy zamiennik parmezanu) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rukolę umyć, osuszyć. Pestki słonecznika podprażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Tak samo postąpić z orzeszkami piniowymi czy nerkowca. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa, wciąż
gutfuttakich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon . Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć(...)sałatkami czy surówkami obiadowymi. Składniki: 2 garście liści szpinaku, kilka pomidorków daktylowych, kilka zielonych winogron, kilka małych kulek mozzarelli, 1 plasterek pomarańczy, 2 łyżki nasion granata, 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, 1/3 łyżeczki sezamu, 1/3 łyżeczki nasion chia, 2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon . Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone z zalewamy kuleczki mozzarelli
Aga w kuchnipowiecie na crumble wytrawne? Każdy kto je spróbuje pokocha je równie mocno jak ja. Soczysty kurczak doprawiony rozmarynem i chrupiąca cukinia pod pierzynką z dodatkiem parmezanu i pestek słonecznika rozpieszczą Wasze podniebienie. Brzmi pysznie? Wiem , że tak jest. Polecam:) POTRZEBUJEMY (na około 3,4 porcje) 0,5 kg fileta z kurczaka 1 dużą lub 2 małe cukinie 1/2 cebuli(...)kilka gałązek rozmarynu 3 łyżki mąki 1 łyżka ziaren słonecznika (mogą być zmielone) 1/4 kostki masła 2 łyżki parmezanu sól pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę filety i podsmażamy kilka minut. Do kurczaka dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki rozmarynu. Foremki smarujemy masłem i dodajemy mięso
WYSPA SZCZĘSLIWAciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha. Składniki: mąka pszenna tym 500- 600 g jajko 1 szt masło 70 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka oliwa z oliwek 3 łyżki drożdże świeże 45 g mleko 1/3 szklanki woda ciepła 1 szklanka słonecznika z 200 g Krok 1 Najpierw(...)godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas
Różowa kuchniawielkości główka cykorii waży około 100-150 gramów, a ma tylko 30kcal! Zawiera sporo witaminy C, mangan, kwas foliowy, błonnik oraz beta-karoten. Składniki Jedna główka cykorii Dwie łyżki słonecznika Łyżeczka masła Sposób przygotowania Sposób przygotowania liści cykorii zależy od naszego upodobania tak naprawdę. Ja odrywam liście i kroję je na wzdłuż na paski. Niektóre osoby kroją całą główkę cykorii(...)poddają dalszej obróbce. Inni jeszcze kroją w małe kwadraciki lub szatkują – wybierz, co preferujesz Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy do niego pokrojone liście cykorii oraz słonecznik Smażymy chwilkę na średnim ogniu (1-2 min) Gotowe! Uwagi Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie
Mr. Tastechodzi. Mąż zachwycony zajadał się sałatką. Tym razem w roli głównej wystąpiły kapary, które dawno nie gościły na naszym stole. Aby było na czym zawiesić zęby, dodałam prażone pestki słonecznika. Oczywiście, sałatkę możecie dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych aktualnie przez siebie składników. U nas wystąpił w roli głównej miks sałat. To super wynalazek, który warto mieć zawsze w lodówce(...)mozzarellą i pomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie Sos Składniki mieszamy w słoiczku na gładki i jednolity
Mieszam w Garnkułyżka zalewy z kaparów, ponadto: garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię(...)szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego
Moniki SmakołykiMój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć(...)Waszych ulubionych bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki. Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób
Słodko-Słony Świat IlonyPyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)gram mąki pszennej 75 gram mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 40 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki nasion słonecznika 170 ml ciepłej wody 1 łyżka czarnego sezamu Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję
Mango Papajaplastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól i cukier do ugotowania brokuła) Brokuła dzielimy na nieduże kawałki, a następnie wkładamy do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody (jeśli wsypujecie 1 łyżeczkę soli, to i 1 łyżeczkę cukru(...)powstaną pięknie przyrumienione skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej musztardę, oliwę, ocet, miód, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarna słonecznika i ciągle mieszając prażymy przez chwilę. Do (jeszcze ciepłego) brokuła dodajemy ciepłe skwarki (bez wytopionego tłuszczu,same skwarki) i przygotowany sos. Całość lekko mieszamy i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Czary - gary w kuchniwędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami(...)Słonecznik wsypujemy na suchą, gorącą patelnię i chwilę prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej i przyprawy mieszamy razem, aż uzyskamy jednolity sos. Warzywa, słonecznik i sos łączymy razem; schładzamy. Gotowe
Czary - gary w kuchnibłyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-) SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego(...)różyczki brokuła. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i odstawiamy całość na 3 - 4 minuty; następnie odcedzamy. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem. Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, a następnie zsypujemy na talerz lub do salaterki. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wkładamy mascarpone i rozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego
Czary - gary w kuchnichwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku z cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso, ponadto: garść rukoli, kilka kiełków słonecznika, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka małych kaparów, 1 jajko, 1 łyżeczka octu, kilka rzodkiewek, 1/2 łyżeczki sezamu czarnego. Przygotowanie: Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem(...)żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrawamy z części białka. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem. Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się
Moniki Smakołyki