dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki. Składniki: mąka pszenna typ 450 600 g drożdże świeże 40 g ciepła woda 400 ml olej słonecznikowy 2 łyżki sól prowansalska 1 łyżeczka słonecznik łuskany 2 garście Wykonanie(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy
Różowa kuchniacarpaccio z pieczonych buraków?? Jak jadłam kiedyś w restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada(...)Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego dzionka :-) Składniki na 4 porcje: 4 średnie buraki 1 opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy
kruche babeczkijedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru(...)mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części. Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny
Moniki Smakołykipesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory) około 10 listków bazylii łyżka płatków migdałowych łyżka pestek słonecznika mały ząbek czosnku łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika i płatki(...)suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą
PatiGotujewszystkich czytelników mojego bloga. Moja córka nazwała ten pasztet mięciutkim chlebusiem. Rzeczywiście, ma trochę racji. Ziarna samopszy nadają chlebowo-miodowego smaku. Kapusta czyni ten pasztet iście świątecznym, a słonecznik tworzy idealną konsystencję. Pasztet się nie kruszy. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przerósł moje oczekiwania. Na potrzeby dziecka nie używam wielu przypraw. Korzystamy(...)Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1,5 szklanki moczonych ziaren samopszy lub orkiszu, żyta, płaskurki, a w wersji bezglutenowej - gryki, 1 szklanka nasion słonecznika łuskanego, 150 ml wody, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonego koperku. Dodatkowo: Kminek i 1 ząbek czosnku na wierzch do dekoracji. Wykonanie : Ziarna
Jeść, by żyć w zdrowiupotrawie. Jaglanka możliwa jest też w wersji wegańskiej, gdy zastąpimy majonez sojonezem (link do przepisu poniżej) i zrezygnujemy z masła. Zapraszam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej spora garść słonecznika 1 łyżka masła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkuma Wykonanie(...)Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną soli i kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać
Kawa z mlekiemLekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym. Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy(...)morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe
Wino Francja KuchniaWegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: szklanka pestek słonecznika kilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku(...)cytryny sól, pieprz oliwa lub olej z suszonych pomidorów natka pietruszki Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli
wyzwania kuchenneminut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek 1 łyżka zalewy z oliwek odrobina oleju/ oliwy z oliwek Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika(...)Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się zarumienią przesypujemy je do miski. Na patelnię po słoneczniku wrzucamy pokrojone w kawałki plastry szynki szwarcwaldzkiej (najlepiej przed krojeniem rozdzielić plastry, by się nie skleiły) i zarumieniamy je. Oliwki i pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki mieszamy w misce i skrapiamy lekko oliwą i dodajemy łyżkę zalewy z oliwek. Gotowe
Dieta bez mlekaPyszna, aromatyczna pasta z pomidorów, słonecznika i pestek dyni. Bogata w zdrowe tłuszcze, doskonale zastąpi masło czy margarynę na kanapce :) SKŁADNIKI (na 4 kromki - 1 kanapka z pastą - 118 kcal) 1 średni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka świeżej kolendry świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjeposypania Pesto z rukoli: 2 garści rukoli 5 dużych listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera) 3-4 łyżki pestek słonecznika około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki. Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą(...)więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera. Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą
PatiGotujepomidorów i z mozzarelli. Lubię klasykę, oraz nieraz coś trochę ją tuningować. Dziś oczywiście kolacja z serii "zrób se sam", no to szaleje... Dziś kolacja białkowa: mozzarella i pestki słonecznika, które zawierają prawie 21% białka. Upsss!! Zapomniałem dodać, że coraz częściej udaje mi się wejść do kuchni i coś zrobić... cóż to robi w domu dwójka dzieci... :) Składniki: pomidory(...)mozzarella cebula czosnek sól pieprz oliwa z oliwek słonecznik musztarda Przygotowanie: Kroimy pomidory, cebulę i mozzarellę w plasterki, pomidory solimy i pieprzymy. Następnie układamy na każdym plasterku pomidora cienkie plasterki lub piórka a na to kładziemy plasterki mozzarelli. Polewamy oliwą z oliwek i z czosnkiem (do której dzień wcześniej włożyliśmy drobno pokropiony w kosteczki czosnek). Ponieważ ostatnio jestem fanem musztardy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz tutaj ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej(...)wielkości kawałki. Cebulę kroimy w pół piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Qchnia po prostuposypania Pesto z rukoli: 2 garści rukoli 5 dużych listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera) 3-4 łyżki pestek słonecznika około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki. Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą(...)więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera. Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą
PatiGotuje