ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:33/334)

Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 129

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią

Karo in the Kitchen
Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią 80

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni  sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę i czosnek(...)blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni

nietadieta
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Bez laktozy, bez glutenu. Wegańska 125

Pasta Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 10 suszonych pomidorów pół szklanki nasion słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z suszonych pomidorów olej lniany sól bazylia nasiona chia pół szklanki świeżej natki pietruszki 100 ml przegotowanej wody Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam(...)pietruszkę. Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa

nietadieta
Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem. 222

Okres chorób nie ominął i nas. Powoli już dochodzimy do zdrowia,trzeba organizm wspomóc witaminami. Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem, świetnie postawi nasz na nogi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt  rukola garść  ziarna granatu  ziarna słonecznika 3 łyżki  feta(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli  robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo.  Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą

Basia w kuchni
Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulą i jabłkiem 148

prawie każdego. Niektórzy mogą się zastanawiać.. co to za połączenie? Cebula i jabłko? Ależ oczywiście, taki zestaw świetnie się ze sobą komponuje, tylko spróbujcie! Składniki: - 1,5 szklanki słonecznika - 0,5 szklanki sezamu - 3 jabłka - 2 cebule - 1 łyżka oliwy/oleju - 1 łyżka miodu - pół łyżeczki cynamonu   Jeżeli posługujemy się blenderem wysokoobrotowym, który bez problemu rozprawi się z ziarnami(...)słonecznika i sezamu, wykonanie pasty zajmie nam chwilkę i będziemy mieć mniej roboty. Jednakże, jeśli nasz blender będzie miał problemy z ziarnami, powinniśmy zalać słonecznik zimną wodą na całą noc, a następnego dnia przełożyć na sito, wypłukać i zmiksować na prawie gładką masę. Cebule i jabłka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Delikatnie szklimy i chwilę studzimy

Be Fit Be Strong
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 176

też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki, bo - nad czym boleję - piniole są poza zasięgiem mojej kieszeni. Używam zatem słonecznika. Cytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;) Składniki : 200 ml ryżu 3 łyżki nasion słonecznika(...)garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł (nie musi być zimny). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu. Patelnię nieco schłodzić.  Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią

Weekendy w domu i ogrodzie
Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini 180

Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta soli - olejek migdałowy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dodatkowego słonecznika zagniatamy razem. Formujemy wałek o średnicy 3-4 centymetrów(...)obtaczamy go w dodatkowym słoneczniku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Szybka cykoria do obiadu 135

Składniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, podgrzejcie go na łyżeczce nad ciepłą herbatą) łyżka ziaren słonecznika Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W kubku wymieszać jogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka z fenkułu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 162

łyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do posypania (opcjonalnie): garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść rodzynek Mąkę, przyprawy, sodę wymieszać i przesiać do miseczki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera (z ostrymi(...)sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5797

brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem. Składniki: - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej typu 720 SYMBIO - 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni - sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła(...)zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą łyżki mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Keksówkę (u mnie

Be Fit Be Strong
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 956

Jedna ze smaczniejszych sałatek jak ostatnio jadłam. Brokuły, pomidory, jajka i sos czosnkowy to bardzo dobre połączenie. Składniki: brokuł 2 pomidory 5 jajek papryka czerwona ok 80 g pestek słonecznika 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy są miękkie(...)nierozgotowane, odcedzamy je. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory i jajka kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy paski. Majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Brokuły, jajka, pomidory i paprykę wkładamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem 159

Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler(...)oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem. Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Masło słonecznikowe 128

jest bardzo popularne w USA, a w Polsce jest prawie nie znane :) Jest bardzo pyszne - zdecydowanie wpisuje się do księgi moich ulubionych smaków :) Masełko ma wspaniały aromat prażonych ziaren słonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas, fosfor, żelazo(...)cynk. Próbujcie, smakujcie :)   Tak wygląda masło w USA : ) Składniki: 200 g nasion słonecznika 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 2 duże szczypty soli 1-2 łyżki dowolnego oleju Rozgrzać patelnię. Nasiona uprażyć na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając

Chocolate Muffin Blog
Daktylowe kule ze słonecznikiem 186

Daktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna. SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli) 250 gram daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów(...)włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego

DefinicjaSmaku
Chleb ze słonecznikiem 166

upieczeniu, a środek mięsisty i cudowny w smaku, przywodzi na myśl wiejski chlebek formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej(...)430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać aktywny zakwas z mąką i letnią wodą (z wykazu składników na zaczyn) i wyrobić do uzyskania jednolitej pasty. Mieszankę pozostawić do przefermentowania w misce przykrytej szmatką, na 12 godzin, aż podwoi swoją objętość. Następnego dnia rano, wymieszać mąkę z przepisu na ciasto chlebowe

Przepysznik - BLW i nie tylko