spontanicznie i przyznam, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszły rewelacyjne! Są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku. A smak? Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi! A zapach? Kusi już podczas przygotowywania masy. Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze. Polecam! (15 sztuk) 50g pestek słonecznika (łuskanych) 100g(...)ostateczności zwykły) (**) 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę. Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem, a kiwi pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki suche umieścić w misce, wymieszać, a następnie
Di gotujebędą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka... Tym razem postawiłam na wersję wytrawną - z samodzielnie ususzonymi pomidorami i chrupiącymi ziarnami słonecznika na wierzchu. Wyszły boskie - jak zawsze. Nie da się ich bowiem zepsuć, a możliwości eksperymentowania ze składnikami są w zasadzie nieograniczone. Polecam! Scones z suszonymi pomidorami i słoneczkiem Składniki(...)łyżeczki soli 50 g zimnego masła 120 g creme fraiche (18%) 2 jajka 80 g suszonych pomidorów z zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 25 g ziaren słonecznika Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę karmelowym pysznościom, które idealnie współgrają z drobinkami czekolady oraz prażonym słonecznikiem... Polecam. (około 19 sztuk) 85g masła 110g cukru brązowego/trzcinowego 50g cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g gorzkiej(...)czekolady (drobinek lub posiekanej) 50g pestek słonecznika (łuskanych) Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze
Di gotujePyszna! Ciągnąca się jak sezamki, zalepiająca zęby i palce... a przy tym zdrowa, bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego i utwardzonego tłuszczu. Zamiast tego znajdziecie drogocenny słonecznik, który lekko podprażony pięknie pachnie i wspaniale wzbogaca smak chałwy. Do masy można dodać kakao lub posiekane orzechy :) Składniki: 200 g sezamu 2-3 łyżki miodu 1/2 szklanki słonecznika 1 łyżka oleju kokosowego(...)Sezam i słonecznik podprażyć lekko na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć. Zmielić w młynku do kawy lub blenderze kielichowym (idealny będzie Thermomix). Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z resztą składników. Powstałą masę umieścić w keksówce lub silikonowej foremce. Wyrównać i docisnąć do dna. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogRukola rosnąca w ogrodzie prosi o zerwanie... Ale z czym ją podać? Gruszka, żurawina, orzechy włoskie i słonecznik- ot połączenie, które stymuluje niemalże wszystkie nasze kubki smakowe. Na co dzień unikam rukoli szerokim łukiem, jednakże po odkryciu jej smaku, jakim raczy rozpieszczać nasze podniebienia w połączeniu z gruszką, w kolejce po porcję owej sałaty stoję pierwsza. SKŁADNIKI: 6 garści rukoli(...)gruszki 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 garści orzechów włoskich 1/3 szklanki słonecznika WYKONANIE: Gruszki kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na patelni. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. *Opcjonalnie polewamy sałatkę oliwą, bądź innym olejem
healthy dreamspewnością są pyszne i... ani trochę się nie pomyliłam. Smakują rewelacyjnie i znikają wręcz ekspresowo! Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten obłędny smak pestek słonecznika! Pyyyycha! (około 14 sztuk) 250g pestek słonecznika (łuskanych) 2 jajka 80g cukru Dodatkowo: pestki słonecznika do posypania Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu
Di gotujejest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego(...)według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże
Ale Prosteherbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment(...)upiekę podobne krakersy. Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 250 g słonecznika 2 jajka (1 żółtko i 1 całe) 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie
FitKotBardzo lubię chleby z dużą ilością ziarenek, nasion i przede wszystkim, które wypiekane są z mąki mało oczyszczonej. Uwielbiam, gdy pod zębami chrupie mi słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Dzisiaj przepis na chlebek orkiszowo-żytni wieloziarnisty, spełniający moje wszystkie powyższe wymagania. Ma zwarty, ciężki miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis zmodyfikowałam z książki Konrada Gaca „Kuchnia fit". Bardzo(...)Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 250 g mąki żytniej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/3 szkl siemienia lnianego 1/3 szkl pestek słonecznika 1/3 szkl pestek dyni 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: odrobina wody do wysmarowania chlebka wymieszane ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane sezam itp. do obsypania chleba
Nastoletnie Wypiekaniedrożdży świeżych 300 g mąki pszennej typ 750 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 1 łyżka soli 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek z dyni 1/4 szklanki maku Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb(...)wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić
https:KKuchniaMniamwęglowodanów oraz 4,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na śniadanie dla 2 osób. Omlet: 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka(...)PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy za pomocą miksera do połączenia składników. 2. Dodajemy ser kozi porwany na mniejsze kawałki i nasiona słonecznika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. 3. Na patelni na łyżce masła smażymy dwa omlety z obu stron na złoty kolor. Sałatka z nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy
W kuchni Katiedostępny w Biedrze, aż żałuję, że nie kupiłam go więcej, bo jest przepyszny no i nie trzeba gotować) 2 cukinie średnio po 200 g każda pęczek bazylii 50 g słonecznika lub innych pestek wedle gustu łyżka oliwy szczypta soli łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie Przygotowanie: Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka(...)warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski. Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik, posiekaną bazylię. Wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Gotowe! Smacznego! ps. Cukinię uwielbiam, i planuję sporo jej posiać w ogrodzie, jest
greenscarfsłodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści. SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę ) 2 duże marchwie 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku łyżkę ziaren słonecznika(...)obieramy, suszymy. Obieraczką do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą
Basia w kuchnipiersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g); Biała część średniego pora; 200 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka przyprawy do gyrosa; Olej do podsmażenia kurczaka; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
Gospodyni Miejskasoli łyżeczka pieprzu łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu pangrattato: 2 średnie cebule kromka czerstwego pieczywa łyżka świeżej lub suszonej szałwii pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy) Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj. Dynię wyłóż na blachę wyłożoną(...)wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
greenscarf