ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:57/334)

Raw batony czekoladowe :) 110

świetne w podróży, do torebki czy na długie spacery! Porządna dawka zdrowej energii :) Składniki (6 batonów): 200 g daktyli 100 g fig 60 g migdałów 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka kakao 2 łyżki przegotowanej wody  Przygotowanie: Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione. Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały i słonecznik, kakao

Zdrowie na języku :P
Roladki z grillowanej cukini z zielonym serkiem, szparagami i chrupiącymi ziarnami 126

pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje. Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i bardzo zdrowo.  Składniki: cukinia 50 g serka naturalnego 3-4 zielone szparagi kiełki słonecznika szczypiorek Dodatek: pestki dyni łuskany słonecznik sezam pistacje kumin * ilości według upodobań Sposób przygotowania: Chrupiący dodatek: Wszystkie składniki umieść na suchej, rozgrzanej patelni i delikatnie upraż ( uważaj, żeby nie spalić(...)sezamu!). Cukinie pokrój w cienkie plastry i grilluj wraz ze szparagami. Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Przestudzoną cukinię posmaruj serkiem i ułóż na niej szparagi i kiełki słonecznika. Całość delikatnie zwiń (jeśli masz wątpliwości jak to powinno wyglądać, zerknij na poniższe fotki). Zawiąż na roladkach kokardkę ze szczypiorku i podawaj z chrupiącymi ziarnami, które wcześniej uprażyłaś. Postanowiłam wziąć udział

Wielki apetyt
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 156

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby(...)otrębów owsianych/pszennych 2 duże łyżki masła migdałowego 1 duży dojrzały banan 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (można więcej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siekanych migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze

DefinicjaSmaku
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 131

ryżowym dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego chleba dodać ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem.  * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat ... nie ma jak świeży domowy chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie mogę(...)szklanka mąki żytniej 1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 1/2 łyżki (do wyrabiania i podsypania) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) szczypta soli 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu - gotujemy 14 minut dwa woreczki ryżu jaśminowego firmy Kupiec  (, czyli 1 minute krócej od czasu podanego na opakowaniu

Słodkie okruszki
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 248

typ750 - 100g mąki żytniej chlebowej (typ720,750) - 150g zakwasu żytniego (można zastąpić orkiszowym ) - 150g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim ) - 25g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 20g siemienia lnianego - 100g słonecznika - ok.650ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąki, dodać zakwasy (lub jeden wybrany zakwas), sól, ziarna słonecznika i siemienia lnianego oraz wodę i dokładnie wymieszać. Mieszamy tylko(...)delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy i obsypujemy ziarnami, u mnie słonecznik i siemię  lniane. Skrapiamy obficie wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4,5h, ale wszystko zależy od użytego zakwasu (na samym żytnim wyrasta

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny 81

Wigilii nie byłoby co jeść do karpia. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy(...)które wcześniej wyciągamy z lodówki żeby było miękkie, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Na końcu dodaję mleko. Ciasto powinno być lekko klejące do rąk. Na końcu dodajemy trochę prażonego słonecznika. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 chlebki. Wrzuciłam je do foremek, wierzch posypałam mąką i słonecznikiem i odstawiłam na 30 min żeby ciasto wyrosło. Potem wrzucamy

Kuchenne Wariacje
Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem 145

bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :) Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem Składniki: 35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży około 1,5 szklanki(...)letniej wody 0,5 szklanki prażonej cebulki 3/4 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę chlebową przesiałam do miski, dodałam do niej mąkę pełnoziarnistą i sól, wymieszałam. Pośrodku zrobiłam zagłębienie, w które wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam część wody. Wymieszałam na papkę zagarniając do niej niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby drożdże

Kuchenne zapiski Edyty
Bób w sosie koperkowo-czosnkowym 145

razem w jakiejś gazetce wpadł mi w oczy ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Danie okazało się rewelacyjnie smaczne :) Składniki: 30 dag młodego bobu sól 1 łyżka pestek słonecznika 1 duży ząbek czosnku kilka gałązek świeżego koperku pół łyżki oleju 2 płaskie łyżki masła Wykonanie: Bób opłukałam na sicie, przesypałam do garnka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam(...)Bób odlałam z wody i odstawiłam, aby troszkę ostygł. W tym czasie obrałam i drobniusieńko posiekałam czosnek oraz opłukany i otrzepany z wody koperek. Bób obrałam z łupinek. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni, przesypałam na spodeczek. Patelnię przetarłam papierowym ręcznikiem, wlałam olej, wrzuciłam czosnek, a po chwili smażenia dodałam masło, koperek i bób. Wszystko razem smażyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 153

względu na dużą zawartość białka, więc polecam przerobić ją na chrupkie pieczywo wg poniższego przepisu:) Na pewno się nie zawiedziecie. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, z dominującą nutą ziaren słonecznika. A jaki zdrowy! :) Składniki: pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków i marchewek (u mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek) 2 jajka garść pestek słonecznika(...)łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek. 4. Piec ok. 30-40 minut

Domowa Cookierenka Agi
.698. ogarnięta lenistwem + współpraca 80

samej firmie - jak można się domyślić zajmuje się dystrybucją ziaren ;) Ale nie są to "po prostu ziarna", ale mieszanki przeróżnych ziaren. Będę miała przyjemność testować mieszankę "Słoneczne Pola" zawierającą słonecznik, sezam i siemię lniane, "Euforię" która w składzie ma słonecznik, konopię siewną, pestki dyni oraz "Cynamonowy Raj" składający się ze słonecznika, orzechów arachidowych i sezamu, a doprawiony jest cynamonem, kardamonem

breakfast of dreams
Recenzja #.19 - zmianyzmiany, GLUTEN FREE, RAW & VEGAN batony 169

nazwami: 1)Kosmos - Kosmiczny smak; Co mówi producent : Ten naturalnie czekoladowy baton skutecznie udowadnia, że bogactwo smaków natury jest nie do przebicia. Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 39,3g BIAŁKO - 5,9g TŁUSZCZE - 11,4g KALORIE - 263 kcal Moja opinia : Moja miłość do kakao kazała mi spróbować tego batona jako(...)mówi producent :  Opracowaliśmy ten wyjątkowy smak z myślą o wszystkich, którzy (tak jak my!) mają świra na punkcie kokosów.  Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, płatki kokosowe, nierafinowany olej kokosowy. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 36g BIAŁKO - 6g TŁUSZCZE - 16g KALORIE - 286kcal Moja opinia : Nie będzie to dziwne, gdy powiem, że posmakował mi najbardziej spośród

breakfast of dreams
masło słonecznikowe // homemade sunbutter 125

english recipe scroll down Pozostaniemy w klimacie maseł orzechowych i tym podobnych :) Dzisiaj proponuję masło z ziaren słonecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spróbujcie, polecam! :) English version: (makes 1 jar) MASŁO SŁONECZNIKOWE  przepis autorski // 1 słoik (jak na zdjęciu) ~350g ziaren słonecznika ~sól, cukier - do smaku Słonecznik podprażyć na patelni, ostudzić

chili & sugar
tortellini z wędzonym tofu, z pieczonymi warzywami 212

jedno, drugie to to, że smakuje po prostu bardzo smacznie :) Hmm, taki zdrowy, wegański fast food? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g(...)wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie batata również), pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać je solą i pieprzem, polać sosem sojowym i spryskać oliwą. Piec

chili & sugar
Chleb pszenny z maślanką 93

Pełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika Wszystko wrzucamy do kupy: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki(...)rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i sól i dosypujemy słonecznika. Mieszamy wszystko dokładnie około 15 minut. Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny chleb żytni 105

sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło(...)mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moczymy jeszcze raz dłonie i wygładzamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim

Marder&Marder Manufacture