nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego korzenia pietruszki 50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty(...)wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam solą oraz pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikuleczki ostygną smarujemy je serkiem. Prażymy mieszanki do "ubrania" kuleczek - proporcje wg uznania. Kuleczki obtaczamy w mieszankach i gotowe! :) ZIARENKOWO I WSPANIAŁE MIESZANKI ZIAREN: - "EUFORIA": Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne. Rewelacyjne połączenie chrupiących, zdrowych, strzelających w ustach ziarenek. Na szczególne uznanie zasługują maleńkie kuleczki o wielkiej mocy - konopie! :) Kupisz je tutaj: KLIK . - "PIEKŁO-NIEBO": Prażony słonecznik, sezam, siemię(...)zmysłowo otulająca kubki smakowe. Chili gra pierwsze skrzypce mimo swojej nielicznej obecności. Cóż - czasem wystarczy szczypta by podkręcić to co trzeba. Kupisz je tutaj: KLIK . - "ZIOŁOWO MI": Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. Genialne, bardzo aromatyczne połączenia ziół, które zmieniają potrawę w coś niezwykłego. Kupisz je tutaj: KLIK . Kuleczki wychodzą
Wypisz Wymalujcykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki 3 listki świeżej bazylii garstka obranego słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego z modeny Sos przygotowanie: Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy(...)koktajlowe umieszczamy w osobnym naczyniu przekrawamy na 4 części każdego pomidorka. Mieszamy razem z trzema łyżkami oliwy z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekana bazylią. Słonecznik prażymy chwilę na rozgrzanej patelni. Na miseczce lub też talerzu sałatkowym umieszczamy roszponkę z mixem sałat, skrapiamy to naszym wcześniej wykonanym sosem, następnie dodajemy ruloniki
ClauditteMissCookingpołowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Pietruszka- zakopcowana (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca) Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca) Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia) Wiosna: Brukselka- (II połowa marca) Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Czosnek(...)połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad
Krakowskie smaki Aniżytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -200-250 ml ciepłej przegotowanej wody -garść pestek słonecznika -łyżka soli Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn wraz z wodą wlewamy do mąki z solą i zaczynamy wyrabiać(...)ciasto, Dodajemy słonecznika. Papier do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do foremki. Ciasto jest delikatne, ale nie powinno się lepić do rąk. Oklepujemy je olejem rzepakowym i wkładamy do formy, lekko uciskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3h. Gdy wyrośnie, smarujemy je za pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni
BaRepasChleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej(...)drożdży świeżych, - 1 łyżka cukru, - 2 szkl. wody, - ok 1- 2 łyżeczek soli. dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika. Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki
w mojej kuchnitydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)koszt 0,12zł -trzy łyżki śmietany 18 %; koszt za 180 gram 1,89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską
BaRepasdobrym. Zimą jednak trudno znaleźć coś świeżego, smacznego i zdrowego. Postanowiłam zatem odczarować fasolkę szparagową i przygotować z niej smaczny dodatek do obiadu. Chyba mi się udało... Fasolka ze słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować(...)minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem
Zapiski Młodej ŻonyWitam serdecznie, Dzisiejszy wpis całkowicie poświęcimy przygotowaniu szybkiej i pożywnej sałatki z nutką cytrusowego szaleństwa :) Potrzebujemy: *sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już(...)wysuszyć kurczaka - gdy tylko złapie odpowiedni złoty kolor - ściągamy go z patelni na deskę, na której musi odpocząć i przestygnąć. Na rozgrzanej suchej patelni musimy jeszcze uprażyć ziarna słonecznika. Proces ten trwa ok 3 min :) Gdy wszystko gotowe, wykładamy na przygotowaną sałatkę kurczaka i polewamy cytrusowym dressingiem na który przepis znajdziecie >tutaj< . Całość posypujemy ziarnami
Wspólne smakichleba wymaga profesjonalnych sprzętów albo jest czasochłonne czy pracowite - powinniście sprawdzić tą recepturę. Do jej przetestowania można wykorzystać zwykłą, pszenną mąkę i dowolny zestaw suszonych ziół czy dodatków typu słonecznik, siemię lniane, kminek, w zależności co tam znajdziecie w kuchennej szafce:) Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku chleba, którą można kupić w internetowym sklepie(...)producenta - firmy Rafex . Znajdują się w niej sezam, słonecznik, siemię lniane złote, siemię lniane, czarnuszka, kminek cały). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 350 ml wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapowiedzieć, bo mi oba bardzo smakują :) A Wy które pesto wolicie? Zielone czy czerwone? Pesto z suszonych pomidorów – Składniki: 150g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy 20g ziaren słonecznika (2 czubate łyżki) (lub migdały, orzeszki piniowe) 10 listkow bazyli 40g parmezanu (ew. inny twardy ser, np. Grana Padano) 6 łyżek oleju z zalewy pomidorów (lub więcej jeśli chcemy bardziej(...)rzadkie pesto) 2 ząbki czosnku sól i pieprz (opcjonalnie) Pesto z suszonych pomidorów – Wykonanie: Czosnek posiekać drobno. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik można sprażyć na suchej patelni, ale czasem z lenistwa tego nie robię, a mimo to pesto jest pyszne ;) Suszone pomidory odsączyć z zalewy, wrzucić do blendera. Dodać słonecznik, listki bazyli, parmezan, czosnek
Kulinarne Przebojelekkie sałatki. Wczoraj szperając w lodówce skomponowałam w pośpiechu jedną z nich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli! Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem (porcja dla 1 osoby) garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz(...)smaku (ja nie używałam) Słonecznik uprażyć na patelni, liście rukolii i truskawki dobrze przepłukać pod bierzącą wodą. Usunąć szypułki z truskawek, owoce pokroić w słupki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie skłądniki wymieszać, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, na samym koncu polać odrobiną płynnego miodu. A teraz zajadać się do woli
Zapiski Młodej ŻonyUpiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g(...)mąki pszennej 400g wody 50g pestek słonecznika 20g soli 4 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu żytniego wymieszałam z wodą i mąką. Odstawiłąm na noc w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodałam mąkę, wodę, sól i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. Długo wyrabiałam ciasto zanim uzyskałam jednorodną konsystencję. Przełożyłam do miski wysmarowanej oliwą, posypałam ciasto odrobiną mąki, przykryłam ściereczką i odstawiałam
Zapiski Młodej Żonybyła firma gastronomiczna. Sałatka z gruszką i lazurem sałata zielona (lub mieszanka sałat z torebki) 100g sera z niebieską pleśnią (blue, lazur) 1 duża gruszka 4 łyżki nasion słonecznika 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytyny 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sól Sałatę umyć, liście porwać na mniejsze kawałki, ewentualnie przygotować mieszankę sałat. Ser pokroić w kostkę(...)Gruszkę obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Ziarna słonecznika przyprażyć na patelni i ostudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego
Zapiski Młodej Żonynaturalnych składników. Aktualnie można spróbować trzech "nieziemskich" batonów w trzech różnych smakach i o trzech fantastycznych nazwach - Kosmos , Aloha , Lewy Sierpowy . Kosmos. Skład: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Baton wielkości 69 g dostarcza 263 kcal . Po otwarciu można poczuć delikatną woń prawdziwego kakao. W smaku przepyszny. W dłoni wydwał się być twardy, jednak po ugryzieniu zmieniłam zdanie(...)Miękki, ale nie za miękki. Idealny. Apetyczny, czekoladowy kolor z widocznymi kawałkami orzechów i ziaren. Przesmaczny! Aloha. Skład: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kokos, nierafinowany olej kokosowy Baton wielkości 69 g dostarcza 286 kcal . Zapach kokosu nie jest zbyt intensywny, jednak wyczuwalny. Baton w ręku również wydaję się być twardy, ale po ugryzieniu jest przyjemnie miękki
Zdrowie na języku :P