płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny suszonej 50 g moreli suszonych 50 g śliwek suszonych 10 g mielonego lnu 50 g łuskanego słonecznika 50 g łuskanego sezamu 50 g pestek dyni WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były(...)kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć z piekarnika
Passions hobbies lifefasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku 1 garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa 1. Kurczaka umyć, osuszyć. 2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić(...)Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka. 5. Całość polać 2 łyżkami oleju. Piec w 220 stopniach przez 1 h. W połowie czasu przewrócić kurczaka i dodać słonecznik. 6. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć termoobieg, żeby przyrumienić skórkę kurczaka
Moja Galeria Smakujestem łamaga, jeśli chodzi o pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary więcej! Dziś chce wam pokazać jedno z moich ukochanych zestawień smakowych – słonecznik i suszona żurawina. Chleb na zakwasie z dodatkiem tych składników smakuje lekko orzechowo, słodko i kwaśno jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej(...)łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka glina. Po dokładnym wyrobieniu przekładamy do keksówki i odstawiamy
ladykitchenMuszę jednak przyznać, że obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 5 kropel sosu sojowego 3 łyżki zalewy z pomidorów szczypta ziół prowansalskich Makaron gotujemy(...)półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy do miseczki. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą gyros oraz odrobiną soli i słodkiej papryki. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Osączone z zalewy pomidory
Smaki Na Talerzujabłek gat. Champion 100 g ziaren sezamu 1 szklanka płatków górskich + podsypka 4 łyżki ziaren słonecznika łuskanego 4 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Jabłka. Jabłka dobrze umyć pod bieżącą wodą, usunąć ogonek i gniazda nasienne. Nie obierać ze skóry. Następnie przecisnąć przez wyciskarkę. Uzyskany miąższ stanowić będzie bazę naszych batoników. Soku jabłkowego można użyć do rozrzedzenia(...)koniec miksowania zrobi się tłusty i zacznie przywierać do ścianek naczynia. Należy wtedy uważać i odklejać sezam, żeby nie dopuścić do pracy blendera bez obciążenia. Dodać płatki górskie, ziarna słonecznika i siemienia oraz 2 łyżki miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dodać wyciskanego soku z jabłek. 3. Formowanie batoników. Na dno silikonowej foremki o średnicy
Pij soki wyciskanezaczniemy jeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do miękkości (można również upiec(...)dente. Podczas czekania na ugotowanie makaronu obieramy ostygnięte buraki ze skórki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w misce blendera oraz dorzucamy czosnek, żółty ser i prażony słonecznik. Dolewamy również olej i całość blenderujemy, dokładamy listki bazylii i doprawiamy. Ponownie ucieramy na gładki mus. Makaron odcedzamy zostawiając go w garnku. Dokładamy pesto i całość mieszamy. Podajemy na ciepło na talerzu
Kolizje Smakówzdrowy! Składniki: 2 torebki ryżu parabolicznego 1/2 brokułu 200 g mrożonego groszku z marchewką 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki cukru garść ziaren słonecznika natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki(...)Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła. W misce łączymy wszystkie składniki: ugotowany ryż, różyczki brokuła oraz marchewkę z groszkiem. Dodajemy kukurydzę oraz ziarna słonecznika i mieszamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W kubku mieszamy oliwę z sokiem cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski
Kuchnia MagdaLenymnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(duuuże porcje dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść sezamu, nasion słonecznika - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - dwie łyżki sosu sojowego - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól Nasiona uprażyć(...)makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy, rybny i strrygowy, sok z limonki, imbir, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi nasionami słonecznika i sezamu. Smacznego
Cook&Loveróżnych minerałów i mogą być pełnowartościowymi posiłkami. Składniki (na 2 porcje): 4 plastry okrągłego sera wędzonego (np. oscypek, serek górski) opakowanie (120 g) mieszanki sałat marchew garść kiełków słonecznika łyżka sezamu olej do smażenia oliwa sok z cytryny Do salaterki wsypać sałaty. Marchew obrać i obieraczką skroić z niej wstążki. Na patelni rozgrzać olej. Na palniku o średniej mocy(...)jednej stronie podsmażyć ser, by się stopił w środku. Odwrócić i posypać sezamem. Ser przełożyć na sałatę. Posypać kiełkami słonecznika. Całość polać oliwą (2-3 łyżki) i skropić sokiem z połowy cytryny. "Sześć kobiet w śniegu (nie licząc suki)" Anny Fryczkowskiej to dość oryginalny kobiecy kryminał. Bohaterkami książki są ponad trzydziestoletnie kobiety, które spędzają wspólnie babski wieczór. Bietka (Elżbieta) jest
Weekendy w domu i ogrodzieFasolka szparagowa Składniki: fasolka szparagowa płatki jaglane płatki z amarantusa nasiona słonecznika oliwa z oliwek sól olej lniany Fasolkę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy płatki, słonecznik, sól i na koniec fasolkę. Fasolkę nakładamy na talerze i dodajemy olej lniany. Warto pamiętać, że olej lniany spożywamy tylko na zimno
nietadietabyło zbyt słodkie i dla mnie jest w sam raz:) Czas wykonania: 1h Ilość porcji: 300 g (10 porcji) Składniki: 200 g płatków owsianych 50 g słonecznika łuskanego 50 – 100 g chipsów bananowych 1 – 2 łyżeczki miodu ½ dużego banana (około 60 g) Przygotowanie: Zmielić 150 g płatków owsianych i słonecznik. Dodać resztę płatków, banana i miód
KuchniaWeDwoje.pltylko z odrobiną cukru kokosowego. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki daktyli ok 1/2 szklanki orzechów nerkowca (polecam Alesto z Lidla) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 łyżka cukru kokosowego (możecie użyć dowolnego) 2 jaja Daktyle zalewamy wrzątkiem tak by je przykrył i odstawiamy na chwilę. 1 szklankę płatków podprażamy na suchej patelni na złoty kolor(...)dobra niektóre były bardziej brunatne, dlatego uważajcie by nie spalić płatków), a następnie rozdrabniamy je (ja rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do każdego ciasteczka wciskamy nerkowca. Pieczemy
Cynamonowe szczęścieaktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki(...)dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKotbulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około(...)zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego
Smak mojego domubrakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej(...)łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto
FitKot