plus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis namąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać(...)mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu'; document.write
moj przepis naOczywiście z kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki(...)Wyjąc ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego
moj przepis nawłasnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól
moj przepis nanajlepiej smakują z kwaśną śmietaną. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej. Składniki na 14 kotlecików: 900 g miąższu z surowej dyni (u mnie Hokkaido) 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren dyni 3 łyżki orzechów włoskich 1 jajko 1/4 szklanki dowolnej mąki (u mnie bułka tarta) 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego 1/4 szklanki oleju(...)kwaśną śmietaną. Smacznego! Dyniowe kotleciki Dyniowe kotleciki Dyniowe kotleciki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='900 g miąższu z surowej dyni (u mnie Hokkaido) 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren dyni 3 łyżki orzechów włoskich 1 jajko 1/4 szklanki dowolnej mąki (u mnie bułka tarta) 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego 1/4 szklanki oleju
moj przepis naciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)jajek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku'; document.write
moj przepis naoryginalnego przepisu dobrze trafiłeś. Sałatka ta sprawdzi się w wersji na wynos, jak i jako pożywna kolacja. Składniki: 1 brokuł 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania fety pestki słonecznika Przygotowanie: Ugotuj brokuła (najlepiej na parze). Następnie podzielonego na różyczki, ostudź, dodaj pokruszoną fetę, zalej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika. Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyskładniki: 200 g czekolady gorzkiej 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 110 g mąki 10 g kakao 100 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięci, pozostałą część czekolady siekamy. W osobnym naczyniu miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę(...)oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniapierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj(...)marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant(...)mnie dr. Oetker 7g) lub 15 g świeżych pół łyżeczki soli 320 ml letniej wody garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką
Kulinarne PrzebojeSkładniki: bakłażan (2 szt.) ziemniaki (5 średnich) cebula (1 duża) mleko sojowe (2 łyżki) sól pieprz woda tłuszcz do smażenia Sos: pieczarki (25 dag) ziarna słonecznika (pół szklanki) oliwa z oliwek (2 łyżki) tłucz do smażenia woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek robiąc łódeczki. Solimy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy(...)cebulę. Mieszamy. Bakłażany napełniamy ziemniakami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody na dnie. Pieczemy aż będą miękkie. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy i smażymy. Solimy. Ziarna słonecznika umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Blendujemy. Dodajemy usmażone pieczarki. Blendujemy. Przed podaniem podgrzewamy sos rozcieńczając go wodą do takiej konsystencji, jaką chcemy
Weganka gotujemarchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy w spore kawałki i gotujemy na półmiękko. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Kalarepę obieramy i kroimy(...)małą kosteczkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne (ja od razu je jem!), również kroimy w malutką kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Nasiona słonecznika umieszczamy na suchej patelni i prażymy przez chwilę, ale uważamy by ich nie spalić! Gotową marchew i pietruszkę kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy
Be Fit Be Strongłyżeczki cukru muscovado 1/2 papryczki chilli dodatkowo 1 kula mozarelli 1/2 owocu granatu 10 pomidorków koktajlowych 2 garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na 15 min. Na patelni rozgrzewamy(...)czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego
DefinicjaSmakucebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego
Ostra na Słodkooregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 100 g koziego sera 3 łyżki świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa, szałwia, tymianek) dodatkowo: 10 g ziaren dyni 20 g ziaren słonecznika Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać(...)paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrze