sojowych 65 g płatków ryżowych 175 g drobnych płatków owsianych 50 g grubych płatków owsianych 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g orzechów laskowych 30 g ziaren słonecznika 20 g nasion chia 30 g złotego siemienia lnianego 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu z agawy 50 ml oleju 60 g suszonej jarzębiny 60 g rodzynek Wszystkie rodzaje(...)płatków,cynamon, sól, orzechy, słonecznik, chia i siemię lniane wymieszać. W drugiej misce połączyć sok jabłkowy, syrop z agawy oraz olej. Wlać płynne składniki do suchych, dobrze wymieszać. Płatki równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30-35 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Dodać jarzębinę i rodzynki, zostawić do ostudzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy(...)wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę
mecookswędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański) kilka świeżych listków oregano i kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem(...)dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podajemy z odsmażoną fasolą, tofu lub serem i ziarnami słonecznika. Jeśli dodacie za dużo chrzanu, można to łagodzić wlewając więcej mleczka kokosowego. Krem robi się bardzo szybko i mimo pozornie niedużej ilości składników jest fantastyczny w smaku i pełen aromatu. Smacznego
ladykitchenjako lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielimy na dwie duże porcje, to każda będzie miała 350 kcal. Składniki: 100 g kaszy pęczak szklanka bobu mała cukinia cebula czerwona garść słonecznika łyżka soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnełyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać kmin(...)Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeugotować makaron i obiad gotowy. Składniki: ok 200 g ulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1/2 średniej wielkości brokuła 3 jajka 100 g sera żółtego pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego pęczek koperku garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Brokuła myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych(...)drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min. Sos: Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe omleciki wykładamy na talerz i polewamy je sosem koperkowym. Rada: Zamiast sera żółtego można
Kuchnia MagdaLenyszkl. wody szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały(...)płyn. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce. Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli
Kolorowa kuchnia Elkiposiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam! Scroll down for English Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(...)pokrojone w kostkę 4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami 4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę 3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika 3 łyżki drobno posiekanej kolendry liście sałaty, opcjonalnie Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni
karmelowypodawać same z jogurtem naturalnym lub z dodatkiem ryżu z warzywami. Idealne na obiad lub kolację. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 1 cebula garść ziaren słonecznika natka pietruszki ok. 100 g sera żółtego w kostce 2 łyżki jogurtu naturalnego 5-6 łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia(...)kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Dodajemy cukinię, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ser, ziarna słonecznika i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy płatki owsiane i mąkę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solę, pieprzem i ziołami. Konsystencja powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Smażymy na rozgrzanym oleju
Kuchnia MagdaLenydomowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co fajne, możemy dowolnie zmieniać ilość jej składników! Granola, którą Wam proponuję jest bardzo bogata w smaki: orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, słonecznik i wiele, wiele innych. Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej wersji tego przysmaku ;) Składniki: (na ok. 800 g granoli) 200 g płatków owsianych (ok. 2 szkl) 2 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki sezamu 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 100 g moreli suszonych, pokrojonych na mniejsze części 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki 2 łyżki płatków kokosowych 100 g dowolnych orzechów 50 g migdałów 50 g rodzynków szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 małe jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach
Nastoletnie Wypiekaniezimno. Składniki: 400 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 200 g łososia wędzonego kilka pomidorów koktajlowych Pesto: ok 100 g rukoli ok 100 g jarmużu 50 g słonecznika ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 3-4 łyżki wody sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy
e-PrzepisyKulinarnewypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji 4 -5 Składniki: 1 dojrzałe awokado ¾ doniczki bazylii ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 100 ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób (najlepiej pełnoziarnisty) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Do pojemnika od blendera wkładamy obrane i pokrojone(...)doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje odlewamy wodę i pozostawiamy go w garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na patelni nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje Smakówsię jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady(...)Rodzynki zalać rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, w połowie pieczenia mieszając. Do gorącej granoli dodać rodzynki razem z rumem i marcepan, wymieszać. Wstawić blachę
Pożeraczka, czyli raz adobrze