rucoli i roszponki, z dodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-) Składniki: - rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie) - roszponka(...)pomidorki rzymskie (lub dowolne) - ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy - zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne) - 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny Do miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy
Smaczne Zdrowesamodzielną sałatkę! Dla 2 osób Czas przygotowania: 35minut Składniki: Kawałek kapusty włoskiej (Na ile osób przewidujemy sałatkę taki kroimy, reszta składników jest podana na 2 osoby) 50g słonecznika łuskanego 1 pomidor Kawałek ogórka zielonego 1 ząbek czosnku Polskiego Olej sezamowy Olej słonecznikowy Sos sojowy Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Kroimy liście kapusty włoskiej w drobna kostkę, solimy i odstawiamy(...)misce. 2/ Kroimy bardzo drobno czosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni. 3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia 4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą kostkę - przekładamy do miski z kapustą 5/ Dodajemy do miski uprażony słonecznik z czosnkiem z patelni i mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaformą użycia newelli naturalnej. Optymistyczne śniadanie złoży się ze słońca z ananasów, kokosowych chmurek z newelli, pagórków z avocado i pięknej drogi z musu z owocu z kaki usłanej słonecznikiem. Ciekawe? No to zaczynamy :)Czas przygotowania: 20 minutPorcja dla 1 osobySkładniki:Newella klasyczna 100gAnanas 1/10Avocado 1/2Kaka 1/2Miód pół łyżkiCytryna kilka kropelKsylitolWiórki kokosowe 10gSłonecznik kilkanaście 10gŁyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:1/ Obieramy
Kuchnia PROzdrowotnapokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto(...)wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowania:1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.2. Fetę kroimy w kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć
Kuchnia domowa Aniłyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej(...)dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników. Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników. Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia. Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita. Wyłożyć bitą śmietanę
Serce zamknięte w formie pysznościdlatego czasami pewne ciasto bez pieczenia może pojawić się w poniższym zestawieniu kilka razy.Na chwilę obecną, moim zdaniem, najlepsze ciasta bez pieczenia to: Ciasto z masą krówkowa i prażonym słonecznikiem oraz Ciasto Adwokat ;-)Przepisy na ciasto bez pieczenia z masą krówkową / kajmakiem / karmelem :Masą krówkową i prażonym słonecznikiemOstatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem
Kulinarne Przebojezająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.Nasiona słonecznika podprażyć na gorącej patelni lub w piekarniku, uważać żeby nie przypalić.Kiedy buraczki przestygną obrać je ze skórki ( najlepiej w rękawiczkach) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać ocet z oliwą(...)solą, pieprzem, czosnkiem,syropem klonowym. Do miski nałożyć listki szpinaku, pokrojone buraczki, posypać ziarnami słonecznika, pietruszką , polać sosem , wymieszać. W razie potrzeby dosolić
Stare GaryProsta, pyszna i soczysta sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, jajek i słonecznika, z dodatkiem rewelacyjnego, słodkiego sosu balsamicznego (jeżeli macie gotowy, to świetnie, jeżeli nie, to przepis podaję poniżej).Wspaniała propozycja na śniadanie/kolację, to również dobry pomysł na imprezę z przyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :)Polecam!Sałatka (dla 3 osób):* rukola- 250 g (opakowanie)* pomidorki koktajlowe(...)jajko- 5 szt.* słonecznik- 1/3 szklanki* olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny)* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 łyżkaSałatka:Jajka ugotować na twardo.Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem.Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet
Kraina Miodem PłynącaTakiej sałatki owocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu(...)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):1 duże jabłko1 duża gruszka1 mała puszka mandarynek (lub 2 świeże mandarynki)4 łyżki suszonej żurawiny3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych)1,5 łyżki słonecznika (łuskanego)2 łyżki siekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)1 łyżeczka masła1 łyżeczka brązowego cukruWYKONANIE:Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów – na krem marchewkowy zrobiony na mleku kokosowym … z dodatkiem ostrego chili … i chrupiącego słonecznika.Gwarantuję , że nikt nie przejdzie obojętnie! Składniki :- marchew – 1 kg– cebula – 2 szt– czosnek – 2 ząbki– chili świeże – 2 szt– starta skórka z cytryny(...)szczypta– mleczko kokosowe – 200 ml– słonecznik – 50 g– bulion warzywny – 1 litr– oliwa z oliwek – 2 łyżki– cukier , sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia:Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę , czosnek i papryczki drobniutko siekamy.Warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy( róbmy to w garnku a nie na patelni ).Zalewamy
Ostra na Słodkowszystkim smaczna. Moja rodzina i przyjaciele ją uwielbiają. Przekonajcie się sami dlaczego! Składniki: Średniej wielkości brokuł o wadze ok. 500 g; Opakowanie sera feta; Puszka kukurydzy; 100 g łuskanego słonecznika; Majonez Jogurt grecki 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku; Sól; Pieprz; Szczypta cukru. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej(...)wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik wsypać na suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) i mocno rozgrzaną patelnię. Prażyć stale mieszając, aż do uzyskania złocistego koloru. Pilnować przed przypaleniem. Z majonezu i jogurtu greckiego (wymieszanych w proporcji 1:1), czosnku, soli, pieprzu
Gospodyni MiejskaChleb z mąki krupczatki... Ze złocistą, chrupiącą skórką. Pełen ziaren. Pełen zdrowia. Polecam! Składniki: 600 g mąki krupczatki; 2/3 szklanki otręb pszennych; 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika; 3 łyżki ziaren siemnienia lnianego; 3 łyżki pestek dyni; 40 g świeżych drożdży; 1 łyżka białego cukru; 600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody; 1 łyżka soli. Sposób przygotowania: Do miseczki(...)misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować
Gospodyni MiejskaChleb pszenny razowy z burakami... Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie. Wypieczony z mąki pszennej razowej. Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków. Pełen ziaren słonecznika. Polecam! Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. Składniki: 700 g mąki pszennej razowej; 25 g świeżych drożdży; 300 ml letniej wody; 1 łyżka oliwy(...)oliwek; 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru; 100 ml ziaren łuskanego słonecznika; 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu. Sposób przygotowania: Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do miski
Gospodyni MiejskaChleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)przegotowanej wody. Ciasto właściwe: Cały zaczyn; Cała namaczanka; 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 35 g mąki żytniej razowej (typ 2000); 160 g wody; 55 g ziaren słonecznika; 25 g ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce
Gospodyni Miejska