klopsików) 500g mięsa mielonego z szynki 14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików) jajko ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego oregano ¾ szklanki nasion słonecznika 4 kawałki suszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku(...)umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle
Pyry na GazPyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy(...)cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut
Pyry na Gazciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem(...)Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. 3. Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać. 4. Pędzelkiem malujemy tułów jeżyka i posypujemy go uprażonymi ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką malujemy nosek i oczka. W czasie gdy ja tworzyłam jeżyki moja córcia po swojemu
Kto ugości moich gości?minut, czas w jakim znikają z talerza to mniej niż 5 minut. :) SKŁADNIKI: 10 dużych pieczarek 1 szalotka 1/3 strąka czerwonej papryki 1/2 sera Camembert 2 łyżki słonecznika (łuskanego) 2-3 łyżki startego żółtego sera ( najlepiej ostrego ) 1 łyżka oliwy ziarenka smaku ziołowe sól, pieprz A jak to zrobić: Na rozgrzaną patelnię wysypać słonecznik i delikatnie go uprażyć. Pieczarki(...)zostało z wydrążenia) pokroić w drobną kostkę, razem z szalotką i papryką, a następnie podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodać podprażony słonecznik i całość wymieszać. Na spód każdego wydrążonego dołka w pieczarce pokroić Camembert, przykryć farszem i posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 - 170 stopni 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło
Kuchnia w opałachbrak, ale ja mam na to sposób. Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej 160 g ziaren słonecznika 30 g świeżych drożdży 350 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli A jak to zrobić: Obie mąki wymieszać ze sobą w dużej misce. W środku zrobić wgłębienie(...)wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem. Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę. Pozostawić na 15 minut. Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku
Kuchnia w opałachPrzepis zaczerpnęłam z książeczki "Gotuj krok po kroku". Ciasteczka z tego przepisu są mało słodkie także dla wyjątkowych łasuchów dodatkowo można posypać słonecznik cukrem i wtedy włożyć do piekarnika. Składniki: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 7 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400 g ziaren łuskanego słonecznika Dodatkowo: papier do pieczenia(...)rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min. w temp
IMPRESJA SMAKUnajczęściej... Składniki: ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej) 1 l rosołu drobiowego 1-2 łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą(...)miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku. 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego
IMPRESJA SMAKUindyka cienko rozbijamy, rukolę z oliwą zmiksowaną nakładamy, oliwki , ser dodajemy i mięso na roladkę rolujemy. Roladki na parze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy. Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy. Składniki: 2 plastry z filetu(...)indyka, ¼ papryczki chili, 2 garście rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, ok. 20 zielonych oliwek, oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, sól himalajska do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 100 g sera camembert, 1 łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę
Moniki Smakołykijego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła(...)ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy i kroimy na małe różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy go w garnku, na maśle lub oliwie. Wrzucamy do niego różyczki brokułów i przez chwilę
Sagneska - gotowanie i lifestylesałatka z młodym szpinakiem, serem mozarella i suszonymi pomidorami, polana sosem winegret. Błyskawiczny pomysł na kolorowe danie z wykorzystaniem świeżego szpinaku. Składniki: szpinak baby mozarella suszone pomidory pestki słonecznika 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól, pieprz Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać(...)ząbek czosnku i sól, dokładnie wymieszać. Dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć szpinak, następnie ser i pomidory, posypać słonecznikiem i polać całość winegretem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennewierzch - 5 chlebków lnianych niepieczonych - HABŻYKI LUB - 2 łyżki siemienia lnianego brązowego - 2 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka nasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny(...)silikonowych foremkach układamy warstwami: 1. Pokruszone chlebki habżyki. LUB Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem
Zdrowie na języku :PChleb ze słonecznikiem Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które(...)upiec w piekarniku, zapraszam. Składniki: (na dwie podłużne formy ok. 30 cm) - 1kg mąki pszennej (typ 550 lub typ 650) - 1 szklanka otrębów pszennych - 1 szklanka słonecznika łuskanego - 100g świeżych drożdży - 2,5 szklanki ciepłej wody - 4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu i czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko
Gotuj Z Muzykąnigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)" Składniki : 200 g masła 3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)duże opakowanie pestek z dyni ziarna słonecznika szczypta soli jajko do smarowania ciastek Sposób przygotowania: Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą
Słodkie Przyjemnościjestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni." Składniki: 350 g maki żytniej 150 g mąki pszennej 5 g świeżych drożdży(...)łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody 1/2 szklanki mleka mak ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy. Następnie łączymy ciepłą wodę z mlekiem i zalewamy tym wymieszaną wcześniej mąkę. Ponownie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy na około 12 godzin
Słodkie Przyjemnościspędzać we własnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego niebawem na blogu zaczną pojawiać się świąteczne przepisy, a dziś, w moje urodziny przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :) Składniki : 200 g masła szklanka cukru(...)jajka sól łyżka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej garść suszonych żurawin mak 150 g pestek słonecznika Sposób przygotowania Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach
Słodkie Przyjemności