chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki wody garść posiekanego szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, wodę i wszystko połączyć, aby powstała gładka masa. Dodać posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto
Kulinarne Inspiracjesię uzupełniają i apetyt nam pobudzają. To danie, na talerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15 g startego sera np. radamera, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych(...)Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie
Moniki Smakołykiświeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika; Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Wodę zagotować z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucić różyczki brokułu i gotować około(...)pokroić w kostkę. 3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce
In my kitchenchleb baltonowski. Smak super, chociaż jak dla mnie lekko za słonawy, ale mojemu Mężowi nie przeszkadzał - jak widać kwestia kubków smakowych. U nas w wersji exclusive ;), bo z ziarnami słonecznika i w wersji xxl - bo zrobiony z całej mieszanki :) Plusem tej mieszanki jest, to, że wystarczą 3 składniki i mamy gotowy chleb. 'chleb baltonowski - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania(...)obrotach - UWAGA! słaby mikser nie wyrobi ciasta). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść (w tym momencie można dodać ziarna słonecznika) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić
CookYourselfjego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki cukru - 1,5-2 łyżeczek soli - 100g pestek(...)dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C
CookYourselfchciało mi się iść pewnego dnia do sklepu po pieczywo. Wyszły przepyszne i sycące, szczególnie ze świeżym i soczystym pomidorkiem! Polecam. 'pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem' Składniki (na 4 bułki): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 5 łyżek płatków owsianych - 25g świeżych drożdży - 3/4 szklanki mleka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli(...)jajko - słonecznik Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu). Bułeczki posmarować
CookYourselfblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie(...)Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika 5 g startego parmezanu starta skórka z cytryny 1 łyżka 2 duże truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości
KreatywnePinyszklanki mąki pełnoziarnistej (typ 2000) 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżki zarodków pszennych 300 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki słonecznika 2 łyżki słonecznika do posypania bułek przed pieczeniem Zaczyn 20g świeżych drożdży 1 łyżka melasy trzcinowej 100 ml letniej wody 1 łyżka mąki pszennej Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z melasą(...)żeby zaczyn zaczął pracować na 15-20 minut w ciepłe miejsce. W przypadku drożdży suchych, wymieszać je z mąką, a melasę rozpuścić w wodzie (wtedy 400 ml). 4 łyżki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać
Pełny talerzChleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki(...)pszennej, 150 g mąki razowej, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 100 g płatków błyskawicznych żytnich, 50 g siemienia lnianego Kresto, ponadto: siemię lniane do obtoczenia ciasta. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego
Moniki SmakołykiBułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 całe jajka + 1 żółtko 1/4 kostki drożdży (tj. 25 g) 4 łyżeczki cukru 180 ml mleka 85 g masła ziarna słonecznika 1. Do szklanki dodać drożdże, cukier i letnie mleko. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać, aż masa zacznie lekko(...)umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec około 15-20 minut
Ugotowaćuczulone na mleko bądź jajka. Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) sezam ziarna słonecznika len mielony pół łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3-4 łyżki ziaren słonecznika, 3-4 łyżki sezamu, 1 łyżkę lnu mielonego, pół(...)blat, uformować wałek i odciąć 12 kawałków. Uformować kulki i włożyć je, np. do formy do pieczenia muffinek. Ewentualnie przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem/wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić za pomocą np. wykałaczki). Ciasto po wyrobieniu Ciasto po wyrośnięciu
UgotowaćParę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą(...)formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 garście ziaren słonecznika szczypta soli Do miski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać
UgotowaćPyszna żółtka sałatka z ananasem, serem i kukurydzą wzbogacona słonecznikiem, daje ciekawy słodkawy smak .Wypróbowana przeze mnie u znajomych bardzo szybko zagościła na moim stole. Zapraszam do wypróbowania jest wyśmienita. składniki na 4 porcje ananasy z puszki kukurydza z puszki 30 dag sera żółtego 50 g słonecznika 4 łyżki majonezu przepis Ser żółty i ananasy kroimy w kostkę. Do miski(...)wrzucamy pokrojony ser, ananasy i odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy majonez i całość mieszamy, na koniec wsypujemy słonecznik i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Smakowite DaniaBułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka wesoło im odstają i do zjedzenia zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto(...)ziarna słonecznika, jajko. Przygotowanie: Do dużego, głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy: pokruszone drożdże, sól, cukier, dolewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 100 g mąki i wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. W zależności
Moniki Smakołykimała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1 czerwona cebula papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki na sos: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół prowansalskich WYKONANIE : Rukolę opłukać(...)białe wlewamy miód i smażymy, aż mięso się skarmelizuje. Wszystko odparuje , a kurczak będzie ładnie usmażony. Mięso studzimy. Cebulę kroimy w pół-krążki, a pomidory na małe ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej teflonowej patelni do lekkiego zrumienienia. uważamy , by nie spalić. Ugotowane na twardo jajka , kroimy na ćwiartki Wszystkie składniki sosu mieszamy, by się połączyły. W dużej salaterce
W kuchennym oknie Ewy