Ostatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc poradzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowe drożdżówki z jabłkamiUwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie.Składniki
CiastkozercyCiasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..3 1/2 szkl. mąki2 jajka1/4 kostki masła1 łyżka cukru4 dag drożdżyok. 1/2 szkl.letniego mleka1 łyżeczka solipesto czerwone DeveleyMasło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać
Moje domowe kucharzeniewszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichceniekażdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięte
Walijskie Pichceniekorzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćzaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal...Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy
Anioły w kuchniśniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek..kubek mleka ..i jeszcze dodatkowo dżem..Były rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej.. 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka
Moje domowe kucharzeniewierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
Czarnawisienkajuż dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać
Kulinarny karnet Christopherazagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę, zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat
Kulinarny karnet ChristopheraPolecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieKażdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukasza