przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:90/112)

Parówki w szlafrokach 131

niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam

My Culinary Art
Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT 141

tego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-) Nagrzać piekarnik do 170°C. Położyć drożdżówki na blasze

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowo-ziarenkowy raj 149

Włosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki

Z Kuchni Do Kuchni
Zbiór przepisów na ciasta z jabłkami 245

Crostata z dżemem i owocami  Kakaowa szarlotka z budyniem  Bananowa szarlotka   Delicja serowo - jabłkowa Szarlotka wyśmienita z bezą  Szarlotka z serkiem bez jajek  Rogaliki półfrancuskie z jabłkami  Kostka jabłkowo- śmietanowa

Z miłości do słodkości
Krótka wielkanocna przypominajka 176

karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurekPieczywoChleb tygrysi (dutch crunch bread)Wiejski chleb francuski na zakwasieBułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oreganoMaślane rogaliki z makiemDrożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 258

Właściwie to improwizowałam bo do samego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej

NaKońcuJęzyka
Babeczki z kremem ananasowym i kakaową kruszonką 138

pięknie wyglądające ananasy przyciągnęła mnie więc w ciągu kilku sekund. Przygotowany na ich bazie cudowny krem, konsystencją przypominający lemon curd równie dobrze możecie wykorzystać w tarcie, rogalikach czy po prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao

sama złodycz
Powidła śliwkowe z czekoladą 149

będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao

Słodkości i nie tylko
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 133

już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 315

kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi

My Culinary Art
Marmolada z mirabelek 166

Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier  Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół

prawdziwe jedzenie
Serowe krakersy solone 206

bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 141

jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 135

Postanowiłam przygotować  dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam  prosto z garnka.   A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu. Czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche pierożki ze szpinakiem 182

kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu). Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kulinarny Pamiętnik