przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:84/112)

Marmolada z jabłek i mirabelek 142

Dość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na tyle ścisłą konsystencję iż pod wpływem temperatury nie popłynie. Kto woli bardziej słodką może dodać więcej cukru." Czytaj więcej

Wiem co jem
Kruche rogaliki z makiem 135

pracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Miniaturowe kajzerki 134

Jakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :) Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły

Kuchenne zapiski Edyty
Włoskie bułeczki czosnkowe 132

kolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi

Kuchenne zapiski Edyty
Bułeczki pomarańczowe 160

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 115

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Rogale z ciasta francuskiego 107

prosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Rogale solanki 92

Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą. Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Szybkie croissanty z fetą i pieczakami 142

Blueberry Corner by "jagodzianka" Takie rogaliki warto zrobić na niedzielne, rodzinne śniadanie. Croissanty są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pieczarkowo, serowo, ziołowy … Przeczytaj cały artykuł Post Szybkie croissanty z fetą i pieczakami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
W ogrodzie zapanował róż 235

większa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka

les mirabelles
Bułeczki kajzerkowe 87

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki drożdżowe 81

Przepis z zeszytu mojej mamy, który nigdy się nie znudzi. Świeżutkie drożdżowe rogaliki z powidłami (moje ulubione) lub jabłkami to niezawodny sposób na słodki początek dnia czy też popołudniową przekąskę

Milion Smaków
Kruche rogaliki z borówkami 59

sezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie

Milion Smaków
Rogaliki 126

Niby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru

Wielki apetyt
Rogaliki maślane 127

Uwielbiam wszelkie maślane wypieki, więc z przyjemnością skusiłam się na wspólne " Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z bloga Smaki Alzacji. Rogaliki wyszły cudowne- zapraszam po przepis. Składniki: 500g mąki pszennej   2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30g drożdży świeżych 100ml mleka 50g masła 1 jajko1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko   mak Sposób przygotowania: Z wody

Wielki apetyt