byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami, czy tradycyjnych pasztecików, czy krokietów z kapustą i grzybami.Kapusta z grzybami:500 g kiszonej kapusty2 garści grzybów suszonych1-2 cebule2-3 liście lauroweszczypta kminku, kilka ziaren
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65
Świat Ciastaprzesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść na talerz - pozostawić do ostygnięcia.Po ostygnięciu ciastek, zrobić
Serce zamknięte w formie pysznościwyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 220ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Napełnić nią małą torebkę foliową albo szprycę z cieniutką końcówką i wycisnąć na gotowe rogaliki dekoracyjne zygzaki
Świat Ciastapołączyć niewielkie ilości pomarańczowej i czarnej masy.Babeczki udekorować najpierw kremem (fot.3), następnie posypką a na końcu poukładać na nich kapelusiki (fot.4).Smaczego Halloween-owego :)Źródło: cynamonowelove i rogalik Przepis bierze udział w akcjach
Świat CiastaPomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie!Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle często jak i w formie torciku przekładanego ulubionym mascarpone ).Ulubione połącznie smaków postanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu!Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej
Ostra na SłodkoPomysł na pudding zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, aczkolwiek Ona użyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest
upichciczimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Izę, od której mam ten przepis :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu
Codzienna kuchnia niecodziennamogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając, aż ktoś się nią zainteresuje... To się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni Miejskawyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest
Basia w kuchnipoprzez brązowy, trzcinowy i miody w saszetkach. Caffe we Włoszech spożywana jest zazwyczaj po każdym posiłku, wyjątkiem jest poranne espresso/caffe pite na czczo. Poprzedza śniadanie. Schemat to – caffe – rogalik – capuccino lub inne caffe z mlekiem. Ale na dzień dobry zawsze caffe. I prasa.Kolejną ciekawostką jest to, co może Was zaskoczyć totalnie- kawa po porze śniadaniowej nie powinna zawierac
Z Kuchni Do Kuchnikiedykolwiek okazję zjeść. (na 2 pierwszych zdjęciach pizza z Rzymu, następne 2 to pizza z Wenecji)Jak zobaczyłam to w sklepie wiedziałam, że muszę to kupić. :P Rogalika? Z tych cudów nabyłam drugą od prawej
More food, love and dreams