kotlet - 10609 przepisów (strona:105/708)

Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 165

minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli     Możecie użyć fasoli suchej, jak i tej z puszki. Ja miałam suchą. Składniki na ok. 6 kotletów: 200 g suchej czarnej fasoli (ok. 2 puszek gotowej(...)praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery

gutfut
Kotlety „ruskie” 181

już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie(...)lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki

Mama z miasta
Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 132

Różnie nazywane są te kotlety, często wystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze(...)jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej. • Doprawić solą i pieprzem. • Formować kotlety i obsmażać na oleju. • Ułożyć je w szerokim garnku i zalać wymieszanymi i zagotowanymi składnikami zalewy. • Gotować 45 minut na wolnym ogniu. Kotlety

To co kocham
KOTLET Z KARKÓWKI W SOSIE CEBULOWYM 196

Miękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego   kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce.  4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj ****************************************  Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KOTLETY SCHABOWE 160

Domowy kotlet schabowy  z chrupiącą panierką  na zewnątrz i soczystym, miękkim mięsem w środku. Usmażony na dobrze rozgrzanej, grubej patelni nie chłonie tłuszczu i pozostaje bardziej intensywny w smaku. Aby kotlety po usmażeniu były jędrne i delikatne, najpierw należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety(...)zewnętrznej stronie mięsa. Kroimy na dwa plastry, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i cienko rozbijamy na dość duże kotlety. Wkładamy do salaterki lub innego naczynia i zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojoną cebulkę. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania ( można na noc). Filety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy

cool and minty
KOTLET SCHABOWY W CHRUPIĄCEJ PANIERCE 170

Dziś odsłona schabowego ,takiego jakiego robię  na co dzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam.   1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy ,zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę(...)pieprz i mąkę .Ubijamy na jednolita masę. Kotlet wyjmujemy maczamy w jajecznej masie i bułce tartej ,dobrze ją palcami wklepując.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 260

jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam… Czasem nie ma nic lepszego niż dobre mięso i ulubiona surówka A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie? Składniki: (dla całej rodziny) 3 piersi z kurczaka 3 jajka M sól i pieprz bułka tarta olej(...)smażenia Ulubione dodatki: fasolka szparagowa z bułką tartą ziemniaczki Przygotowanie: Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. W misce mieszamy widelcem jajka z przyprawami (solą i pieprzem). Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Mięso maczamy dokładnie w jajku z przyprawami. Najlepiej odstawić tak przygotowane mięso na godzinę do lodówki

Słodkie okruszki
Filety z indyka w panierce z kaszy jaglanej i sera grana padano 136

Kotlety u mnie są rzadkością, robię raz na jakiś czas i nie te tradycyjne. Tym razem zaciekawił mnie ten przepis - klik  . Kotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-)) Składniki: 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle) 1 jajko  2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku(...)zmielona w młynku kasza jaglana) około 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera u mnie grana padano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ciut startej skórki z cytryny sól pieprz Kotlety z indyka rozbijamy na cienkie filety. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Na talerz dajemy mąkę, ścieramy ser, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę

kruche babeczki
Kotlety jajeczne z płatkami owsianymi 165

Uwielbiam kotlety jajeczne, najchętniej na zimno i wsadzone do bułki z masłem - ot, taki jajeczny burger. Dziś jednak wersja urozmaicona, dzięki dodatkowi płatków owsianych kotlety są bardziej sycące i mam wrażenie, że jeszcze lepsze! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 mała cebula +2 łyżki(...)kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Bułkę namaczamy w mleku, rozdrabniamy. Jajka siekamy, mieszamy z jakiem surowym, płatkami owsianymi, cebulką, rozdrobioną bułką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron

Gotowanie i blogowanie
Kotlety mielone... po prostu inne 186

Nawet nie pytam czy lubicie kotlety mielone. Bo wiem, że tak. Ja zrobiłam mielone w kilku wersjach smakowych. Te które już pokazałam na blogu spotkały się z   Waszym uznaniem, dlatego postanowiłam dalej eksperymentować i zrobić kolejną wersję mielonych. Dzisiaj mielone.... po prostu inne       Składniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka(...)Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam je bułce tartej, potem w jajku i na koniec znów w bułce.   Kiedy już wszystkie kotlety były gotowe,  wyłożyłam je na gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony na złoty kolor.        Wyłożyłam na talerz     Takie kotlety

Kuchnia u Krysi
Kotlety z młodej kapusty 227

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy(...)gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety. W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku, a następnie gotujemy pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dodajemy do miski z kapustą. Cebulę i paprykę kroimy

Bananowe Pole
Kotlety kalafiorowo-ryżowe 396

blogu znajdziecie już zarówno kotlety kalafiorowe, jak i ryżowe, tym razem pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku(...)jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprz Czytaj dalej... Artykuł Kotlety kalafiorowo-ryżowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Kotlety z kaszy jaglanej 150

Dziś pomysł na lekki letni obiad, czyli kotlety jaglane z dodatkiem sałatki z jogurtem greckim . Składniki na kotlety (na 6 sztuk): - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - marchewka - 1/4 małej czerwonej cebuli - koperek - sól - pieprz - chilli - bułka tarta Przygotowanie : Kaszę gotować około 20 minut na wolnym ogniu, następnie zblendować. Dodać startą na tarce marchew, posiekaną cebulę i koperek. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem, odrobiną chilli i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć na wolnym ogniu około 5 minut. W mojej wersji  kotlety zostały podane z  sałatką na bazie jogurtu greckiego. Smacznego

Kuchenne innowacje
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 136

sicie. Botwinkę osuszamy i kroimy na taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w  plaster sera  tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny) Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso będzie miękkie. Kotlety

Radość kipiąca uśmiechem.
Rumsztyk z siekanej wołowiny 234

wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem(...)podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety na oleju z każdej strony na rumiany kolor. Przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię