razem pokażemy Wam rozwiązanie dosyć banalne, na wykorzystanie „resztek” obiadu. Zostało nam kilka kotletów mielonych, pokrojone ogórki, więc nie zawahaliśmy się ich użyć. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 4 mielone kotlety 2 ogórki konserwowe 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo 100 g startego żółtego sera(...)rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy , dodajemy drożdże oraz pozostałą wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub kamienia. Kotlety kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na „półplasterki”. Ogórki kroimy na plasterki. Jajko kroimy na plasterki. Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, smarujemy wierzch pizzy. Na wierzch układamy kotlety, ogórki
R'n'G KitchenKotlety mielone nigdy się nie znudzą:). Warto jednak urozmaicić je dodatkami, które nadadzą im nowego smaku i powiewu świeżości. Dziś w wersji serowo-pieczarkowej:). 500g mięsa mielonego 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz olej(...)dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Pieczarki kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy
Szefowa kuchniKotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane Przepis znalazłam na stronce Przepisy Joli , jednak trochę go zmodyfikowałam. Użyłam połowy podanych składników, z których wyszło mi 8 kotletów. Są bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy pokroić mięso, zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa(...)majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory
Kulinarne S.O.S.Propozycja na obiad - kotlety drobiowe pod pierzynką. Na podstawie przepisu Siostry Klary, zamieszczonego w tygodniku "Niedziela". 2 podwójne piersi z kurczaka 4 duże jajka 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera Gouda sól, vegeta, pieprz olej do smażenia Mięso podzielić na 8 porcji, każdą lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą(...)pieprzem. Jajka wymieszać z majonezem i mąką ziemniaczaną. Dodać pół łyżki vegety i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem krótko zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę. Kotlety włożyć do masy jajecznej, tak aby były dobrze pokryte. Ser zetrzeć na grubej tarce. Kotlety wyjąć z masy i kłaść na podgrzany olej. Pozostałą masę jajeczną wymieszać ze startym serem, rozłożyć na kotletach. Smażyć
Praktyczna plzapiekanego w powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy go spróbowali. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym (4 porcje) Składniki: 4 grubsze kotlety z karkówki 6 łyżek powideł śliwkowych 3-4 cebule, pokrojone w piórka 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 200 ml bulionu drobiowego olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj kotlety(...)patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i wrzuć cebulę. Podsmaż do zeszklenia dopraw solą i pieprzem i przełóż ją do naczynia do zapiekania. Do tej samej patelni włóż kotlety, obsmaż do zarumienienia i ułóż na cebuli, po czym zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut
karmelowyKotlety z jajek to świetna opcja na bezmięsny obiad. Są bardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)odciśniętą z wody bułkę, surowe jajko i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Jeśli masa jest jest zbyt rzadka można dodać do niej trochę bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe
Dieta bez mlekaprzepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone . No cóż mielone rządzą, czy to w tej czy innej postaci. Pyszne, proste w przygotowaniu kotlety mielone, to jeden z bardziej znanych polskich obiadów. I choć wydawałoby się, że kotlety mielone to tak banalny przepis, że nie da się tu nic wymyślić, że smak zawsze będzie(...)Śmiem się nie zgodzić. Moja babcia przygotowywała zupełnie inne kotlety mielone, mój tata inne (najlepsze!), ja robię je też ciut inaczej, nawet moja teściowa ma swój przepis. I nie chodzi mi tu o dodatki, bo i tu można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy
Słodkie okruszkiKlasyczny, smażony w głębokim tłuszczu, zawinięty kotlet z kurzej piersi. Z masłem zamkniętym w środku. Beż żadnych dodatków, jak najprościej. Trzeba bardzo starannie owijać masło mięsem. Nie może się wydostać w trakcie smażenia. To chyba największa trudność tego wydawałoby się prostego przepisu. Ale warto próbować, bo efekt pyszny. A że trzeba jeść gorące - to zdjęcia udało(...)kurze 40 g masła bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 1 jajko sól i pieprz olej do głębokiego smażenia przygotowane Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś rozbić na cienki kotlet. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii. Uważać aby nie podziurawić mięsa. Masło utrzeć z niewielką ilością soli, zrobić dwa wałeczki, nieco krótsze niż rozbite mięso. Wałeczki zawinąć
Stare Garymacie pomysłu na obiad? Bardzo proszę. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię mielone w każdej postaci. Tym razem zrobiłam w formie kotletów nadzianych cebulą, papryką i ogórkiem kiszonym. Nam smakowały, może i Wam posmakują :) Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 1/2 kg. mięsa mielonego ( miałam łopatkę) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować na kształt placka. Na każdym placku ułożyć po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się podsmaży, wlać szklankę gorącej wody. Dodać liść
Agusiowe smakołykiteż zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą, pieprzem i papryką
Szefowa kuchniTradycyjne kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to znany chyba wszystkim typowy polski obiad. W zasadzie mogłabym tu napisać, że przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste, jednak z doświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :) Składniki: * 500 g mięsa mielonego(...)przyprawami i wchłonąć cały rosół. Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu (aby były dobrze wysmażone w środku
Zrób to smacznieolej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kotlety z obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry(...)kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy kotlety a następnie przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Znów układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy
Qchnia po prostuKurczak milanese – ten przepis jest dowodem na to, że proste panierowane kotlety z kurczaka mogą zamienić się w wykwintne danie. Trzeba tylko wyjść poza schemat. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2-3 Kurczak milanese czyli po mediolańsku Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku(...)nawet o tym nie wiedząc Wszystkie kotlety, schabowy, kurczak w panierce, Wiener Schnitzel swój rodowód wywodzą z Mediolanu. Metoda panierowanie cienkich plastrów mięsa w pokruszonym chlebie znana była już w czasach rzymskich, ale pierwszy przepis na cotoletta alla milansese, podane podczas bankietu na cześć kanonika katedry św. Ambrożego w 1134 r. Mediolańskie kotlety co do zasady robione są z cielęciny
Niedzielny kucharzrazy człowiek się zastanawiał co zrobić z resztkami kalafiora. Zazwyczaj zjadałam ;) Teraz też zjadam, ale w innej postaci. Myślałam, że Młodą przekonam do takich kotletów. Nie udało się, ale próbuję dalej. Za to ja jestem bardzo zadowolona. Nowa wersja kotletów dla mnie odhaczona i zrobiona nie jedyny raz. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu(...)rozgnieść widelcem dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej (masa powinna się dobrze połączyć ale pozostanie wilgotna) formować kotlety i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron Na Thermomix wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować - czas 40 s/obr 5-6 Smacznego
Gotowanie z pasjąrazy człowiek się zastanawiał co zrobić z resztkami kalafiora. Zazwyczaj zjadałam ;) Teraz też zjadam, ale w innej postaci. Myślałam, że Młodą przekonam do takich kotletów. Nie udało się, ale próbuję dalej. Za to ja jestem bardzo zadowolona. Nowa wersja kotletów dla mnie odhaczona i zrobiona nie jedyny raz. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu(...)rozgnieść widelcem dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej (masa powinna się dobrze połączyć ale pozostanie wilgotna) formować kotlety i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron Na Thermomix wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować - czas 40 s/obr 5-6 Smacznego
Gotowanie z pasją