przyprawa do kurczaka 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, papryka chili w proszku 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej(...)jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięodpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! Składniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, sos sojowy 1 łyżka, liść laurowy(...)angielskie 3 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, majeranek 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kotlety sojowe gotujemy 4 min. w bulionie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule, dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz przyprawy. Marchew podlewamy bulionem z kotletów i dusimy na małym ogniu
kulinarne odsłony patijednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki(...)pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta. Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach. Zatem zaczynamy! Składniki: (na 4 duże de volaille) 1 podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory 4 plastry(...)praskę czosnku, polej olejem, wymieszaj, odstaw na kilka godzin lub – jeśli możesz – na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij piersi i lekko roztłucz na większe płaskie kotlety. Na każdym kotlecie ułóż zwinięty na pół plaster sera i 1 suszony pomidor, w razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano
Zasmakuj KuchniSekretem domowego burgera jest wg mnie dobrze zrobiony kotlet. Proponuję Ci dziś domowego burgera z frytkami. Co Ty na to? Składniki: Na kotleta: mięso wołowe mielone sól, pieprz, musztarda Bułka: przepis na bułki, które robię możesz znaleźć ………………. i …………………, ale równie dobrze możesz użyć dobrej, kupionej bułki Reszta(...)składników domowego burgera to tak naprawdę już Twoja inwencja, co lubisz, co Ci smakuje, ja dodaję sałatę, cebulkę, sosy, czasem ogórka czy pomidora Przygotowanie: składniki na kotlety mieszamy dokładnie, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano Frytki: umyte i pokrojone ziemniaki włóż do wody z lodem na 20 minut następnie rozgrzej olej do 110 stopni i smaż frytki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele(...)ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane. kotlety z wędzonej ryby
O kuchni z uczuciemCzasami tak bywa, że najlepsze rzeczy powstają na szybko i bez planu. Tak też było z tymi kotletami. Nie miałam w planach przygotowania zdjęć i przepisu na bloga, ale okazało się, że obiad wyszedł tak pyszny, że od razu zabrałam się za fotki. Najlepsze kotlety wegetariańskie jakie jadłam, soczyste, pikantne, aromatyczne. Bardzo polecam! 5-6 dużych pieczarek pół czerwonej cebuli(...)Jeśli macie w domu oczyszczone, suszone grzyby to możecie przygotować z nich także puder grzybowy i dodać jako przyprawę. Dodaje fajnego aromatu. Całość mieszamy i formujemy […] Artykuł Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogskładają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść(...)zmiksować w blenderze lub po prostu bardzo drobno rozbić widelcem, połączyć z wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Zasmakuj Kuchnimudżaddara) czyli potrawką z ryżu i soczewicą, charakterystyczną dla krajów starożytnego Lewantu. Dzisiaj mujjadara kojarzona jest z kuchnią arabską... Ale nie o samej mujjadarze miało dzisiaj być, ale o kotletach. =) Resztki po pewnej mujaddarze P. postanowił przerobić w kotlety w ramach naszej domowej akcji "Resztki. Nie marnujemy" . Te domowe kotleciki pachnące curry, podane na kolację w pewien nudny szary(...)sosem pomidorowym były strzałem w dziesiątkę. Do tego stopnia, że na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Ostatnio wylądowały nawet w moim śniadaniowym pudełku do pracy. ;) Kotlety z soczewicy i ryżu Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 szklanka ryżu szczypta soli 1 łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej + 2jajka,bułka tarta 1. Do garnka wlej 4 szklanki wody
U Fiolkiżeby lepiej się lepiło. Potem wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę w misce i chowamy na 1 h do lodówki. Do nadziewania szykujemy ser żółty, pieczarki, coś zielonego. Polepione kotlety rozpłaszczamy na folii i napełniamy nadzieniem. Następnie zaklejamy i kształtujemy nasze kotlety na kule lub inne formy. -- Tak przygotowane otaczamy mąką i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy oczywiście(...)dwóch stron na brązowo, sprawdzamy wykałaczką czy nie wypływa krew, jeżeli tylko tłuszcz, to kotlety są dobre. Jeżeli będą słabo zalepione, to ser może wypłynąć. Serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem lub bez :) Smacznego
chleba naszegoprosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe :-) Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotlety z kalafiora. Świetne są również kotlety z warzyw rosołu
AniaGotuje.plmini version – perfect snack. This time normal sized version with graham buns, fresh veggies, homemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney(...)patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów warto zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się nam kleiła do dłoni. Burgery
Martyna CooksRoladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam(...)się w wykałaczki. Z podanego przepisu wyjdzie Wam 4 roladki schabowe – przed podaniem najlepiej je pokroić tak jak na zdjęciu, wyglądają dużo efektowniej, niżeli w całości. Zobaczcie też: Kotlety mielone Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki
Kuchnia Bazyliitarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej(...)sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się
W Mojej Kuchni LubięKotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. Kania to grzyb jadalny, który pojawia się w naszych lasach u schyłku lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami i nie mamy potrzebnej wiedzy(...)schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mąki pszennej 50 ml mleka sól
Kuchcik gotuje