kotlet - 10609 przepisów (strona:119/708)

kotleciki z quinoa i cukinii 161

komosy ryżowej z dodatkiem cukinii, są bardzo zdrowe i są świetną alternatywą dla mięsa. Połączenie komosy z cukinią (na którą właśnie trwa sezon) daję zdrowego niskokalorycznego i nie suchego kotleta :) PS. W przepisie podałam mąkę pszenną, możesz użyć zamiennie  kukurydzianej lub mąki z płatków owsianych. Czemu Quinoa? jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego nie zawiera glutenu ma niski indeks(...)glikiemiczny zalecana cukrzykom  zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko jest źródłem błonnika Bedziesz potrzebować  ok 6 szt kotletów Quinoa - 100 g  cukinia -  100 g mąka pszenna -  3/4 łyżki  cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki sól, pieprz, czerwona papryka - wg uznania natka pietruszki - wg uznania oliwa/olej do pieczenia Etap I - Komosa Ugotuj komosę

Wylizany Rondel
Kotlety z mięsa gotowanego 147

Kotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka(...)wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. kotlety z mięsa gotowanego

O kuchni z uczuciem
Kotlety schabowe zapiekane z selerem 154

innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia . Smacznego! Składniki: 5 wieprzowych kotletów schabowych słoik selera konserwowego w słoiku 5 plastrów ananasa w puszce 5 plastrów żółtego sera "Mońki" 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu mąka do panierowania kotletów sól pieprz  tłuszcz(...)smażenia Sposób przygotowania: Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy w mące. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się złociste zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Majonez dokładnie mieszamy z ketchupem. Wykładamy na każdego kotleta po łyżce przygotowanej masy. Seler odsączamy z zalewy na sitku

Pobite gary Barbary
Kotlety mielone z cukinią 151

Trwa sezon na świeże warzywa, więc staram się je przemycać gdzie się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco na ich smak, ale na konsystencję już tak. Kotlety stały się delikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula(...)jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów   Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. W misce dokładnie wymieszać mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć

Simply Food
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 316

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek.  Zasadniczą rolę tutaj odgrywaj ą składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam(...)smakoszom. Zapewniam, że nie jest to nic skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna

Wino Francja Kuchnia
SCHABOWE W KEFIRZE 837

Schabowe idealne kotlety z tradycją :)  Dziś zapraszam na schabowe marynowane w kefirze i cebuli.  Mięso jest delikatne i soczyste.  Polecam każdemu.  SKŁADNIKI na ok 12 sztuk: 1 kg schabu bez kości Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 jajka 50 ml mleka Olej do smażenia np. rzepakowy Marynata 3 cebule 500 ml kefiru 2 łyżki(...)wegety Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Schab kroję na plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam kotlety. Mięso przekładam do miski. Wlewam kefir. Cebulę obieram i kroję w krążki. Dodaję do mięsa. Na koniec dodaję przyprawy. Całość mieszam dokładnie. Przykrywam folią spożywczą. Zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przygotowuję kotlety

Gotowanie Patki
Kotlety z ryżem i pieczarkami 133

Ryż można serwować w różnych postaciach. Jako dodatek do zup np. pomidorowej, element drugiego dania, samodzielne danie wegetariańskie - ryż z warzywami. Jeśli nadal nam mało urozmaiceń proponujemy w postaci kotletów.     Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... ! Składniki: 200g ryżu 250g pieczarek(...)duża cebula 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sezam  do obtaczania kotletów tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (ok. 7 minut) na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy obrane i drobniutko pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 256

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne(...)pomidorów - kuchnia podkarpacka Składniki na około 25 zajączków: Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę

Trzeci talerz
Kotlety rybne 116

Specjalnie na życzenie moich znajomych podaję, wyniesiony z domu rodzinnego, przepis na kotlety rybne. Może brzmi banalnie, ale w tych czasach mało kto już sam je przyrządza, przegrywają powoli z gotowymi paluszkami rybnymi (ze składnikami niewiadomego pochodzenia), które mało mają wspólnego z prawdziwym smakiem kotlecików zapamiętanych z czasów dzieciństwa. Najsmaczniejsze są z pomieszanych gatunków ryb. Używam zawsze ryb złowionych przez(...)męża i synów, którzy są zapalonymi wędkarzami, dzięki temu mam dostęp do naprawdę wysokowartościowego towaru:). Używam zawsze filetów bez skóry, gdyż ma ona zdecydowanie niekorzystny wpływ na smak. Kotlety są soczyste dzięki dodaniu słoniny, możemy je wzbogacić koperkiem albo szczypiorkiem. Zapraszam, na jutrzejszy obiad będą jak znalazł Kotlety rybne 0,7 kg odfiletowanych ryb (najlepiej pomieszanych, u mnie płotki, krasnopiórki

Pieguskowa Kuchnia
KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE 147

Kotlety szarpane to mój pomysł żeby dać Wam odpocząć od słodkości więc proponuję danie obiadowe. Przepis z gatunku tych, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masa tężeje, mięso przechodzi smakami i idealnie się smaży. Kotleciki są delikatne i bardzo smakują mi i mojej rodzinie. Na każdej imprezie budzą zainteresowanie, więc kotlety szarpane polecam z całego serca. Jeżeli nie lubicie koperku(...)uwielbiam) zastąpcie go natką pietruszki lub innym ziołem:). Przepis zaczerpnięty z GP . KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl sera o wyrazistym smaku (lub ulubionego) sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. W misce wymieszać resztę składników i zalać mieszaniną pokrojone mięso. Odstawić najlepiej na całą

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 577

Szukacie pomysłu na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych? Polecam jeden drobny dodatek, a zobaczycie jak się zmienią. Z cukinią będą nie tak zwarte (nie, nie rozpadają się), lżejsze i bardziej soczyste. Spróbujcie koniecznie. KOTLETY MIELONE z CUKINIĄ Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 nie za duża cukinia  3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania(...)lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu

Bon appetit mon amie
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 222

łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie(...)mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso nabierze koloru i będzie bardziej soczyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego   A teraz kilka słów

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie serowym 1678

brokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku.  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 brokuł (500g)  1 bułka kajzerka 2 cebule 2 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Sos:  300 ml kwaśnej śmietany 12 %  150g twardego sera, u mnie(...)misce umieszczamy mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety. 2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku. 3. 1/2 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy kotlety, zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM 189

Tego rodzaju schab podaję  na wszelkie   uroczystości.   4 kotlety schabowe 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki masła-w żadnym wypadku margaryny! 400ml.bulionu 2 goździki 1 łyżeczka cukru sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety rozbijamy i oprószamy mąką.Roztapiamy na patelni masło i smażymy kotlety.W rondlu podgrzewamy powidła,zalewamy bulionem.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy kotlety(...)dodajemy sos, który nam się wytworzył podczas smażenia kotletów i dusimy jeszcze 20 min. pod przykryciem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy 222

Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego sera Sól Pieprz 2 łyżeczki majeranku 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 1 rozgnieciony ząbek czosnku Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko(...)kleiła. Dodać pieczarki, ser, przyprawy, czosnek, natkę, wymieszać, ugnieść tak aby się kleiło. Formować małe kulki, wielkości małego jabłka, spłaszczać, panierować w siemieniu. Patelnię rozgrzać, nalać olej, rozgrzać, smażyć kotlety po 5 min z dwóch stron, na 6 mocy palnika (6/9), na złoty kolor, uwaga, mogą się delikatnie kruszyć, więc delikatnie obracać szpatułką. Smacznego! Genialne kotlety gryczane z mięsem

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania