czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:114/165)

Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 95

Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
Koktajl z czerwonych owoców 70

Pyszny, letni koktajl z truskawek, czerwonych porzeczek oraz arbuza tworzący oryginalne połączenie smakowe. Dodatek jagód goji i zmielonego siemienia lnianego polepsza walory zdrowotne napoju. Natomiast kwaskowaty posmak kefiru osłodzi ksylitol zamiast cukru

Milion Smaków
Porzeczka z jogurtem i bezami 143

chciane, kwaśne, gorzkie, nie dobre - dodawał bezy i było po sprawie każda jadła bez gadania. Składniki na 2 porcje 1 duży jogurt naturalny 1 szklanka czerwonych porzeczek bezy (nie podaję ilości, niechaj każdy słodkość dobierze sobie sam) opcjonalne - cukier puder Sposób Obraną porzeczkę płuczemy, wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny oraz pokruszone bezy, wszystko razem miksujemy. Jogurciki podajemy schłodzone

Kuchenne aromaty
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 232

strony. Składniki na roladę biszkoptową: 6 łyżek mąki pszennej 6 jajek 6 łyżek cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki. Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowa chałeczka z owocami 77

Składniki: 30 g margaryny lub masła (ja użyłam Kasię) 10 g drożdży 2 łyżki cukru jagody agrest czerwona porzeczka 170 ml letniego mleka 300g mąki jajko łyżeczka soli cukier perlisty migdały Bakal   Sposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz

Wielki apetyt
Sorbet z czerwonych owoców 120

były dla mnie słodyczami drugiej kategorii. Z wiekiem jednak gusta zdecydowanie mi się zmieniły i smak świeżych owoców jest moim ulubionym. Zapraszam na moją sorbetową wariację. Składniki: truskawki czerwona porzeczka maliny owoce (do dekoracji) listki świeżej mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Umyte i osuszone owoce miksujemy na gładko. Następnie przekładamy do naczynia (które wytrzymuje niskie temperatury) i wkładamy

Wielki apetyt
Wątróbka cielęca smażona 77

środku ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona. Podawać z cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami cebuli i sosem z czerwonej porzeczki.   zastawa

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 159

kwasowo - podpuszczkowy ( krótko dojrzewający) absolutnie unikatowy w skali światowej. Jest to ser młody, delikatny, bardzo aromatyczny. Od strony skórki jest obłożony wytłoczynami po najlepszych nalewkach ( smorodiny, czerwonej porzeczki ) Dojrzewa- maceruje się w oparach nalewki w szczelnie zamkniętych pojemnikach zrobionych ze szlachetnego drewna. Pachnie genialnie, smakuje obłędnie. Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka dni a potem przez kilka godzin

królestwo garów
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu z masłem ziołowym 124

talerz, polać masłem i odczekać 5 minut. Oprószyć solą. Podawać. Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof: Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu.  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne

królestwo garów
Chłodzący deser homemade. Owocowo z maliną w roli głównej 124

sezon owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni. Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy Składniki: pojemnik malin pojemnik borówek amerykanskich kilka szypułek czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 100 ml wody Przygotowanie: Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce tym mniej. Gdy owoce zaczynają

Kuchnia po mojemu
Ciasto - Sałatka 4807

Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dżem z czerwonej porzeczki + film 164

smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji.   składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym opakowaniem cukru żelującego. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy jeszcze około

Smakowite Dania
Domowy kisiel z owocami + film 143

smaczne owoce i witaminę C. Jest prościutki w przygotowaniu i smakuje pysznie, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 3 porcje 2 szklanki mrożonych owoców ( wiśni, czerwonych porzeczek ) 2 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody przepis Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. ( W zależności od tego jaką lubimy gęstość deseru

Smakowite Dania
Murzynek z wiśniami + film 142

Przepyszny murzynek z wiśniami, który błyskawicznie znika z talerza będzie świetną propozycją do kawy lub herbaty. Do upieczenia ciasta można też użyć malin, agrestu lub czerwonych porzeczek im owoce bardziej kwaśne tym smaczniejsze ciasto. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 łyżki

Smakowite Dania
Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego 170

się z latem że tak też go nazwałam. Porzeczki zawsze kojarzą mi się z latem nawet te mrożone. Deser jest lekki i smakowity, polecam serdecznie. Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie