czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:118/165)

Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi 260

laska wanilii 500g musu jabłkowego (kliknij po przepis) 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.) 2 łyżeczki cynamonu 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków migdałowych Przygotowanie

Book of spells
Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 125

złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło najbardziej, bardzo syte. Po kilku łyżeczkach byłam najedzona, potem sięgałam co jakiś czas i podjadałam(...)świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik

Blondynka Gotuje
Drożdżówka z budyniem i porzeczkami 169

masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią budyń: 800ml mleka 2 budynie śmietankowe po 40g 4 łyżki cukru ponadto: 2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone)  lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody   Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki(...)godzinę by ciasto urosło. Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką.  Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.  Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy kisiel porzeczkowy 175

ostatnią porzeczkę z krzaka i gdy już tak bardzo cieszyłam się, że to koniec, przypominałam sobie, że to dopiero początek – przebierania, obierania z ,,gałązek” i wybierania liści. Niekończąca się historia. W tym roku porzeczki mnie ominęły. Zbyt wcześnie dojrzały i nie zdążyłam wrócić do domu na czas. Obowiązki przejęła moja mama, która przejęła porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek(...)zapach, który wypełnia całą kuchnię. Tego nie znajdziecie w żadnym gotowym produkcie. Spróbujcie przygotować go sami, nie pożałujecie Domowy kisiel porzeczkowy przepis na dwie porcję   szklanka porzeczek (u mnie czerwone i białe) 1,5 szklanki wody 3 łyżki miodu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml zimnej wody Porzeczki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej

365 dni dookoła kuchni
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 174

zbierać, gdy koleżanki czekają, by poskakać w gumę albo bawić się w chowanego w polu kukurydzy. A duże wiadro wydawało się nie mieć dna. Mieliśmy sporo krzaków porzeczek każdego rodzaju: czarnych, czerwonych, białych. Czerwone nie specjalnie lubiłam, zresztą teraz też nie jem ich na surowo. Ale kompot lub galaretka z nich to już inna sprawa;) Natomiast czarne zajadałam(...)maślana kruszonka, przełamana kwaśnym smakiem porzeczek. Po prostu pycha! Upieczcie je koniecznie swoim bliskim. Takie ciasta pozostawiają najlepsze wspomnienia;)  Składniki: 180ml mleka 1 jajko 3 żółtka ziarenka z laski wanilii 100g cukru 15g drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 50g masła 1 łyżka oleju 0,5kg porzeczek (czarne, czerwone) kruszonka: 50g masła 100g mąki

Obiad gotowy
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 141

świeżych drożdży 250 ml mleka 5 żółtek 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½  łyżeczki soli Nadzienie : 100 g miękkiego masła 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych) 100 g brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży(...)Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj

Food Square
Koktajl jagodowo - porzeczkowy 111

Kolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać!  Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej(...)smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy czas na owocowe miksowanie! Koktajl jagodowo - porzeczkowy Składniki: 250 ml maślanki 2 garście jagód 1 garść porzeczek czarnych i czerwonych cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Maślankę przelewamy do blendera kielichowego. Owoce myjemy, osuszamy. Porzeczki odrywamy z łodyżek i z jagodami przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Deser malinowy z porzeczkową pianką 60

żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 51

żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 112

masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego

moj przepis na
Sernik na zimno z czarną porzeczką 314

opakowania herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa: 500 g sera mielonego 400 g jogurtu greckiego 250 g cukru 4 łyżki żelatyny 500 g czarnej porzeczki wierzch: czerwona galaretka 100 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze i połączyć z przestudzonym masłem.  Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą

na moim stole...
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 60

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto(...)ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny

moj przepis na
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 48

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto(...)ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny

moj przepis na
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 117

migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny „puszysty” krem(...)takie do picia, a nie wdychania. ** jeżeli galaretka czy dżem są słodkie, należy dodać jedną lub dwie łyżki soku z cytryny. Smacznego! Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki

moj przepis na