same zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców
Smaki EwyMalinowo-porzeczkowy chłodnik W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy. Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając
Miód i pieprzMalinowo-porzeczkowy chłodnik Gotowy chłodnik Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie
Miód i pieprznadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało i myślę, że spróbuję przygotować je po raz kolejny, z innymi owocami (marzą mi się czerwone porzeczki...). W każdym razie - polecam Wam je ogromnie, szczególnie, że akurat mamy pełnię jagodowego sezonu, a te kuleczki prosto z lasu sprawdzą się w tym cieście znakomicie zamiast amerykańskiego odpowiednika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2 łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię
Kulinarne Inspiracjepyszniejszy. Po spróbowaniu tych soków nie będziecie chcieli sięgać po kartony. Zachęcam również do odwiedzenia profilu Ogrody Sabinu na fb. Składniki: 500 ml soku z jabłek i czerwonej porzeczki Ogrody Sabinu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jabłko 1/4 szkl wody 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta cynamonu maliny Przygotowanie; Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną
Ala piecze i gotujeczekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifeSzybki i bardzo orzeźwiający koktajl na lato. Słodko-kwaśny smak dzięki połączeniu czarnej i czerwonej porzeczki sprawia, że można go wypić naprawdę dużo ;) Całe szczeście, że robi się go w niecałe 10 minut. Dodatkowo, porzeczki zawierają dużo witaminy C i kwasu foliowego a bardzo mało kalorii
Milion SmakówNajlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona
prawdziwe jedzenieogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego masła 3 łyżki kwaśnej
noteskulinarnyfigastron. Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników. Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 180 ml mleka 80 - 100 ml oleju rzepakowego garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) Do misy wsyp suche składniki, potem płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek
AZgotuj!szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie
Kuchnia w opałachtakie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka
Moje domowe kucharzeniewykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt deseru waniliowego Alpro 2 szt deseru czekoladowego Alpro 3 łyżki czerwonej porzeczki 3 łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać
Ala piecze i gotuje