temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana. Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje
SMYKWKUCHNIokoło 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek sól, pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać
Ze smakiem bez glutenuksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką
Book of spellsdrobnego cukru - 1 jajo - 1 łyżka mleka Ciasto maślane: - 7 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła - 2 jaja Dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce
Wielopokoleniowowłaśnie z roku na rok przeznaczamy coraz więcej powierzchni na zagospodarowanie pod uprawy. Jabłonie i wiśnie rosną już od dłuższego czasu. Niedawno reaktywował się agrest, dosadziliśmy czerwone porzeczki, poziomki. Rok temu dosadziliśmy jeżyny, magi (lubczyk) i zrobiliśmy nowe miejsce na grządki z warzywami. W tym roku poszliśmy dalej. Doszło dużo jeżyn i konstrukcji, po których będą się pięły
Dieta Rozdzielna i Zdrowiealbo przygotować wcześniej i surowe w ramekinach przechowywać w lodowce do dwóch dni. Najlepiej smakują z creme fraiche ( lekko ukwaszona świeża śmietanka ) i z owocami ( podałam z mrożonymi czerwonymi porzeczkami ) Przepis zaczerpnięty z bloga moje wypieki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukIndywidualne, puszyste waniliowe serniczki w pucharkach na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek i z frużeliną z żurawin, którą równie dobrze można zastąpić np. czerwoną porzeczką. Pyszne, lekkie jak chmurka! Polecam :) Składniki (3 porcje jak na zdjęciu) szklanka surowej żurawiny pół szklanki cukru 6 ciasteczek speculoos 300 g tłustego, białego twarożku jajko, sparzone szczypta soli 2 łyżki cukru z wanilią
Słodkie inspiracjepyszny sposób! Co prawda mój mąż zjadł większość ale załapałam się na dwa kawałeczki ;) Chyba mu smakowało, nie? Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru
coolinarnymuszą one swoje przechorować, aby odporność tę nabyć, ale... nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie ją wzmacniać. Stosuję więc syrop z kwiatów czarnego bzu , sok z czerwonej porzeczki , syrop z młodych pędów sosny i inne przetwory, o których pisałam na blogu (wszystko w zakładce Przetwory ). Od jakiegoś czasu towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego
WielopokoleniowoMałe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :) Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost. masła, cukru waniliowego... Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy :) Potem nakładamy dżem i zwijamy :) Pieczemy 25-30 min / 180 st.C W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy
chleba naszegoresztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy czas, nikt się już nie kręci to zabieramy się za ciastka :) Nakładamy co lubimy :) Bułki z bananami, dżemem z czerwonej porzeczki, ... Polepione bułki układamy na blachy... Pieczemy 20 min w 200 st.C Gotowe :) Na rano dla każdego słodka niespodzianka :) Smacznego
chleba naszegojajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców, u mnie mrożone porzeczki czerwone i czarne, maliny i jeżyny (kwaśna mieszanka) masa bezowa: - 3 białka - 150g nierafinowanego cukru trzcinowego (może być zwykły) Białka ubiłam na sztywno, następnie dodawałam po łyżce cukru i cały czas
Smaczne Zdrowelaski wanilii płatki owsiane (zamiennie kukurydziane lub preparowane zboża) 1 szklanka dowolnych suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, żurawina) świeże owoce (u mnie mango maliny, borówki i czerwona porzeczka) Sposób przygotowania: Mango myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy trochę do posypania wierzchu deseru resztę miksujemy na gładki mus. Mango łączymy z nasionami z połowy laski wanilii i jogurtem naturalnym
Pyry na GazPiec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka) opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne) opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki wody Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę
coolinarnyWami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
W garach u Gosi