czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:103/165)

Torcik bez pieczenia z owocami lata 195

czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica 18 cm. Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Marmoladnik 198

Mało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.   Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka

Proste Potrawy
Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce 111

Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum

Milion Smaków
Ratafia – nalewka owocowa 197

ilości dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób

Mieszam w Garnku
Tartaletki bez pieczenia z budyniem waniliowym i owocami 237

owsianych lub herbatników, 60 g białej czekolady, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker ,   owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona bezpestkowe. Przygotowanie:  W rondelku rozpuszczamy masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy

Aga w kuchni
Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki 139

napój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie na orzeźwienie

Milion Smaków
Kawowy deser na ciepło z brązowego ryżu 223

porcje): - 2 szklanki ugotowanego i lekko przestudzonego brązowego ryżu - 1 szklanka suszonych daktyli - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego) - 1 banan - 1 szklanka czerwonej porzeczki Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Ryż, daktyle (razem z wodą) i kawę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków. Banana kroimy w plasterki i podduszamy

Smakuje zdrowo
Sernik z owocami lata 404

jajka 100g masła 100g cukru kryształu 100ml słodkiej śmietanki 30% 400g białego sera 1/2 op. budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Owoce: 1 garść malin leśnych 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść jagód leśnych 1 garść borówek amerykańskich Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód

Kuchnia w czekoladzie
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 204

młody groszek i agrest. Fajne połączenie.  Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie.   I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było końca.  Ostatnim daniem, była deska serów i wybór cydrów przygotowanych przez Bartosza Wilczyńskiego

Kuchnia na wzgórzu
galaretka z czerwonej porzeczki 204

ciastach i deserach. Taką galaretkę robi się dosłownie kwadrans, więc tym bardziej warto zaopatrzyć spiżarkę w kilka słoiczków.  Składniki na 6 średnich słoiczków: 2,5 kg czerwonej porzeczki  3 cytryny 900 g cukru   2 opakowania żelfixu  Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Polędwica w winie z sosem porzeczkowo-malinowym 148

czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3.  Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty

Coś z niczego
Tarta z porzeczką i bezą 188

godzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy

Coś z niczego
Koktajl truskawkowo-porzeczkowy 93

Pyszny i orzeźwiający koktajl, naładowany bombą witaminową. Smacznego :) Koktajl truskawkowo-porzeczkowy Składniki: 400g truskawek 200g czerwonej porzeczki 400g jogurtu naturalnego cukier Sposób wykonania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Dosypać cukru według uznania. Przelać do szklanek i schłodzić przynajmniej 1-2 godziny

Smaki Natalii
Mus porzeczkowy 154

Dziś proponuje już ostatni  przepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :)    Mus porzeczkowy    Składniki :(na 4 średnie porcje) 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 1 1/2  szklanki wody, 1/2 szklanki kaszy manny, Cukier do smaku    Sposób wykonania: Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy

Smaki Natalii
Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką 149

Idealny sposób na wykorzystanie letnich owoców.. robi się je bardzo szybko a smakują znakomicie! Polecam! :) Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Smaki Natalii