czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:103/165)

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 156

Diamant -1/2 opakowania drożdży świeżych dodatkowo:  2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek NADZIENIE: - 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej - 1/3 szklanki jagód - 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. 2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie na mleko z drożdżami i wlej

SMYKWKUCHNI
Koktajl z czerwonej porzeczki 211

jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)    Składniki: 300 g czerwonej porzeczki 1-2 banany 250 ml maślanki 100 ml mleka Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto drożdżowe według przepisu mojej babci 140

próbuję. W końcu wprawa czyni mistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki

blog.moje-pasje.info
kompot z czerwonej porzeczki 133

obiad 🙂 .Latem jest wiele więcej możliwości niż zimą .Polecam kompot z czerwonej porzeczki.mięty oraz soku z cytryny. Składniki: na garnek 28 cm. 1 kg czerwonej porzeczki 1 cytryna -sok z niej 7-8 listów mięty 1/2 szklanki cukru.. Wykonanie: Do garnka wrzucamy obrane

Ugotujmy Coś
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 549

oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej 40 mąki kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie

Ala piecze i gotuje
Galaretka z truskawkami 202

przypadku nietrafionych proporcji.  Jeśli jednak ani żelatyna, ani agar-agar nie odpowiadają Wam, możecie zrobić galaretkę z wykorzystaniem owocowych pektyn . Jakie owoce zawierają ich dużo? Czarne i czerwone porzeczki, kwaśne jabłka, agrest, pigwa, śliwki to prawdziwe skarbnice pektyn. Wystarczy długo gotować owoce z niewielką ilością wody i cukrem, potem odcedzić dokładnie. Po wystygnięciu otrzymamy galaretkę.  Zachęciłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brownie z truskawkami na jogurcie greckim 154

greckim! Przedstawiam brownie, czyli najbardziej czekoladowe ciasto świata! Na blogu znajdziecie już kilka wersji tego ciasta: klasyczną , z budyniem waniliowym , a nawet i muffinki brownie z czerwoną porzeczką . Tym razem upiekłam z truskawkami, a do ciasta dodałam grecki jogurt. Wyśmienite, obłędnie czekoladowe i wilgotne! Polecam ;). Składniki: (na formę o średnicy 23 cm) 100 g oleju kokosowego+ odrobina

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 146

możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt. Oczywiście, ciasto świetnie smakuje samo, ale możecie dodać tutaj dowolne owoce. Wybornie smakuje z czerwonymi porzeczkami. Ja w wypadku tych bardziej kwaskowych dodatków jak właśnie rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie dodatki

Mieszam w Garnku
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 121

ciasto: - 2 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru trzcinowego - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1/3 szklanki sezamu - 1/2 szklanki nasion chia dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 5-7 minut. Uważam, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi

Wielopokoleniowo
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 173

temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia.  Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana.  Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje

SMYKWKUCHNI
Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową 203

około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek sól, pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 240

ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką

Book of spells
Mazurek paryski z polewą czekoladową 120

drobnego cukru  - 1 jajo - 1 łyżka mleka  Ciasto maślane: - 7 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła - 2 jaja Dodatkowo: -  dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce

Wielopokoleniowo
Kolacja: kanapki ze świeżym ogórkiem 155

właśnie z roku na rok przeznaczamy coraz więcej powierzchni na zagospodarowanie pod uprawy. Jabłonie i wiśnie rosną już od dłuższego czasu. Niedawno reaktywował się agrest, dosadziliśmy czerwone porzeczki, poziomki. Rok temu dosadziliśmy jeżyny, magi (lubczyk) i zrobiliśmy nowe miejsce na grządki z warzywami. W tym roku poszliśmy dalej. Doszło dużo jeżyn i konstrukcji, po których będą się pięły

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chocolate fondants - dla czekoholików 118

albo przygotować wcześniej i surowe w ramekinach przechowywać w lodowce do dwóch dni. Najlepiej smakują z creme fraiche ( lekko ukwaszona świeża śmietanka ) i z owocami ( podałam z mrożonymi czerwonymi porzeczkami ) Przepis zaczerpnięty z bloga moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania