szkl maślanki 2 jajka 1/2 szkl oleju roślinnego 1/2 opakowania cukru waniliowego Kruszonka: 200 g mąki tortowej 8 łyżek cukru 100 g masła zimnego dodatkowo: agrest borówka czerwona porzeczka Wykonanie: Najpierw szykujemy kruszonkę. Mieszamy wszystkie składniki, rozcieramy je w rękach na sypką masę. Wkładamy do lodówki. Następnie w jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia
Trufelkowoserka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut
Trufelkowotego tortu potrzeba po prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania. Składniki: ciasto francuskie mrożone (2 arkusze po 275 g) 3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki Składniki na lukier: 100 g (7 pełnych łyżek) cukru pudru 2 łyżki wódki (można zastąpić rumem lub koniakiem) Składniki na krem Chanitylly: 750 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru
Kuchnia u Krysidlatego w mojej bezie - środek jest pusty... ;) Składniki: 5 białek ( z jajek w rozmiarze M) 250 gram cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu 250 gram czerwonej porzeczki 250 gram malin opakowanie 250 gram mascarpone 1 żółtko 3 łyżki cukru Jak przygotować: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka do tego stopnia, że po odwróceniu misy
dlaSmaQpieczenia Cykoria 3/4 kg owoców [ u mnie maliny] kisiel truskawkowy Cykoria UWAGA: Kisiel dajemy tylko do soczystych owoców jak rabarbar, truskawki, maliny, jagody, soczyste brzoskwinie itp. Do czarnej, czerwonej porzeczki, agrestu, borówki itp. kisiel jest zbędny. Drobne owoce trzeba trochę wcisnąć w ciasto, bo same nie wejdą w czasie pieczenia. KRUSZONKA: 50 g cukru pudru 50 g mąki tortowej
Moje domowe kucharzeniemascarpone bez pieczenia robi się szybko i prosto. Jest delikatny, bardzo kremowy i można użyć do niego dowolnych owoców leśnych. Poprzednio, oprócz borówek, postawiłam na czerwone porzeczki – teraz do deserowej czekolady bardziej pasowały mi maliny. Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone: 500 g mascarpone 300-400 g borówek amerykańskich 100 g malin 100 g deserowej czekolady
Poezja smakupostaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do popołudniowej herbaty. Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? PROSTE CIASTO Z BORÓWKAMI KOKOSOWE CIASTO Z MORELAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,25 kostki (50 g) masła 0,75 szklanki (150 g) cukru
Fitsweet.meMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi
Opowieści z piekarnikaPoddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako przystawkę do mięs. Ja jadłam również na zimno z serem pleśniowym i tez było super. Gorąco polecam :) ps. gałązki czerwonej porzeczki, tylko jako dekoracja
Gosia gotujePyszny dżem z maliny podobnie jak z czerwonej porzeczki, idealny do kanapek lub naleśników. Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant , który sprawił, że owoce były gotowane krócej i nie straciły nic na swojej wartości i kolorze. Składniki: 3 kg maliny 1 kg cukru żelującego Diamant Przygotowanie: Owoce wsypujemy do garnka najlepiej z grubym
Życie zaczyna się w kuchnikilku dniowej przerwie zapraszam Was na domowe lody porzeczkowo- śmietankowe. W pełni lata nie ma to jak domowe lody. Polecam Składniki: 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej 1/2 szkl cukru+ 3 łyżki 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 330 ml śmietanki 30 % schłodzonej 10 bezów ( ciastek bezowych) Przygotowanie: Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszności! Uwielbiam proste rzeczy, które smakują wyśmienicie! Dzisiaj banalne połączenie, trzy składniki, które sprawią uśmiech na twarzy. Dojrzała zamrożona czerwona porzeczka, maliny i mleczko kokosowe. Cały deser polega na zmiksowaniu ze sobą zamrożonych malin, około 1/2 szklanki i 2 łyżek schłodzonego mleka kokosowego, przelewamy do szklanki, miksujemy porzeczkę i mleczko kokosowe i przelewamy do szklanki, na sam wierzch wlewamy
SMYKWKUCHNIWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 50 dag porzeczek czerwonych (poobrywanych z łodyg), 250 ml wody, pęczek świeżej mięty, 10 łyżeczek cukru trzcinowego, 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki koktajlu zmiksować, w razie potrzeby dodać więcej cukru (zależy od indywidualnych upodobań). Napój rozlać do szklanek
JejKuchniaSkładniki: jajka 5 sztuk, margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czerwona porzeczka 60 dag, żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem
W Mojej Kuchni LubięGranatowe niebo. Mała sukienka w złote flamingi. Buzia upaćkana od czerwonych porzeczek. Korniszony. Obowiązkowe ogórki w każdej piwnicy. Niezastąpione do obiadu, sałatek czy jako zakąska. Każda pani domu ma zapewne swój przepis na takie ogórki. Ja dzisiaj zostawiam Wam mój :) Składniki: 2,5 kg małych ogórków Do każdego słoika po: 1 ząbku czosnku kawałku korzenia chrzanu 2-3 plasterki
My simple kitchen