porcje): - 2 szklanki ugotowanego i lekko przestudzonego brązowego ryżu - 1 szklanka suszonych daktyli - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego) - 1 banan - 1 szklanka czerwonej porzeczki Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Ryż, daktyle (razem z wodą) i kawę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków. Banana kroimy w plasterki i podduszamy
Smakuje zdrowojajka 100g masła 100g cukru kryształu 100ml słodkiej śmietanki 30% 400g białego sera 1/2 op. budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Owoce: 1 garść malin leśnych 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść jagód leśnych 1 garść borówek amerykańskich Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód
Kuchnia w czekoladziemłody groszek i agrest. Fajne połączenie. Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie. I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było końca. Ostatnim daniem, była deska serów i wybór cydrów przygotowanych przez Bartosza Wilczyńskiego
Kuchnia na wzgórzuciastach i deserach. Taką galaretkę robi się dosłownie kwadrans, więc tym bardziej warto zaopatrzyć spiżarkę w kilka słoiczków. Składniki na 6 średnich słoiczków: 2,5 kg czerwonej porzeczki 3 cytryny 900 g cukru 2 opakowania żelfixu Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty
Coś z niczegogodzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy
Coś z niczegoPyszny i orzeźwiający koktajl, naładowany bombą witaminową. Smacznego :) Koktajl truskawkowo-porzeczkowy Składniki: 400g truskawek 200g czerwonej porzeczki 400g jogurtu naturalnego cukier Sposób wykonania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Dosypać cukru według uznania. Przelać do szklanek i schłodzić przynajmniej 1-2 godziny
Smaki NataliiDziś proponuje już ostatni przepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :) Mus porzeczkowy Składniki :(na 4 średnie porcje) 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 1 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki kaszy manny, Cukier do smaku Sposób wykonania: Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy
Smaki NataliiIdealny sposób na wykorzystanie letnich owoców.. robi się je bardzo szybko a smakują znakomicie! Polecam! :) Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Smaki Nataliidzisiaj z szybkim, sezonowym śniadaniem. Jogurt naturalny z domową granolą i owocami. Składniki: jogurt naturalny granola owoce sezonowe u mnie borówka i czerwona porzeczka Przygotowanie: Jogurt przelej do miseczki, dodaj granolę i owoce. Smacznego
Kukuleczkiprzesadzić z ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki
królestwo garówmleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne
Domowy Smak Jedzeniaforemek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie smaruję wybranym dżemem, w sumie u mnie to nie dżem tylko galaretka z czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła i 2 łyżki wody, tylko
I tu będę miała takie teporządkiem kuchennych zajęć. Oczywiście zdarza się też odejść od planów i wpaść na coś nagłego, ale chyba jednak rzadziej. Dziś na przykład oglądając w ogrodzie całkiem już dorodne porzeczki czerwone, pomyślałam, że warto coś z nimi zrobić i tak bez planu powstał "Porzeczkowy rarytas", chłodzi się właśnie w lodówce, ponieważ jeszcze nie wiem, jak smakuje, nie jestem pewna
I tu będę miała takie tePowtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie
Poezja Smaków - blog kulinarny