Porzeczka to prawdziwa bomba witaminy C, zawiera jej najwięcej spośród... Artykuł Jogurt z porzeczkowym musem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPost Tartaletki z budyniem i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedomu tylko porzeczki i zero innych owoców? Nic straconego, możecie z nich przygotować pyszny koktajl. Intensywnie czerwony, poruszy wszystkie zmysły ;) Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkaLekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko. Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Do śmietany partiami dodawać prawie tężejącą masę z czarnej porzeczki (masę trzymam w lodówce aby miała podobną temperaturę co śmietanka).Krem wyłożyć na wystudzony spód,wyrównać i wstawić do lodówki. Frużelina agrestowa 300 g czerwonego agrestu 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier (według uznania) Agrest zasypać cukrem i zalać niewielką ilością wody
Anielskie wypiekiwięc postanowiłam zrobić ciasto w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi(...)smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych
Na słodko lub wytrawnieCiasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik(...)nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością
My simple kitchenszkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych) 3-4 łyżki brązowego cukru margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier(...)całe). Zmiksuj wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą (nie za długo). Ciasto wylej na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę, wyrównaj wierzch grzbietem łyżki. Na wierzchu rozłóż porzeczki (jeśli wcześniej zostały umyte osusz je dokładnie). Ciasto wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę i rozsyp po wierzchu
Delicious Placekaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia(...)Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso
królestwo garówporzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany 18% (200 g) 2 jajka (rozmiar l) 1 szklanka zwykłego cukru (210 g) 2 płaskie szklanki mąki pszennej(...)pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Ponownie wymieszać (tylko do połączenia składników!). Na sam koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec około 25-30 minut
Ugotowaćokres letni jest przeważnie zupełnie suchy. Gleby w zdecydowanej większości są granitowe, występują też partie glinowe i piaskowe. Z jakich szczepów słynie Dao? Dao przede wszystkim słynie ze swoich czerwonych win . Produkcja apelacji kontrolowanego pochodzenia obejmuje takie flagowe szczepy jak touringa nacional czy tinta roriz (znane szerzej jako tempranillo), wchodząca w skład porto. W Dao szczep tinta roriz służy(...)oraz kwasowość służy do produkcji kupaży, win wieloszczepowych. W apelacji Dao uprawia się także szczep jean charakteryzujący się rustykalnym stylem z wyczuwalnymi aromatami malin, dżemu owocowego czy czarnej porzeczki. Wszystkie czerwone wina łączy kilka pokrewnych cech, które są charakterystyczne dla win pochodzących z Dao – m.in. intensywny aromat. Nie można jednak zarzucić winom w apelacji Dao, że mają przesadną
Ugotowane pozamiataneKochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto
Kuchnia smakówBardzo dobre ciasto. Długo świeże i nic suche. Wszystkim smakowało, polecam. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. na puszystą masę. Następnie dodawać
Kuchnia Pokoleńteż pikantnych serów oraz delikatnych wędlin lub aksamitnych pasztetów do smarowania z kolei doskonale pasują konfitury owocowe czy warzywne (np. słodka konfitura z pomarańczy, wytrawna konfitura z czarnej porzeczki lub czerwonej cebuli). A miód? Miód to doskonały kompan dla pikantnych serów z niebieską pleśnią oraz słodkich, esencjonalnych słodkich win. W kolejnym wpisie dowiecie się, jak to wszystko ze sobą
Kate's KitchenMogłoby się wydawać, że dzisiejszy wpis jest jeszcze w letnich klimatach. Ale czy późną jesienią, zimą lub wczesną wiosną nie ma już szansy na to, aby
Fitsweet.meKolejna propozycja zimnego deseru na gorące dni. Zwykłe składniki, które każdy ma w domu czyli jogurt, owoce i galaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce
Monia miesza i gotujeskładników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki 7 łyżek cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z 1 cytryny Szczypta
Słodki sentymentskładników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki 7 łyżek cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z 1 cytryny Szczypta
Słodki sentyment“ Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw
Moja DelicjaPrzepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 LETNIE OWOCE POD KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 30 g zimnego masła 1
Themo przepisyNiy dojś, że robi sie to blank1 ajnfachowo2, to jeszcze niy bydzie za kans3 takich, kerym4 to niy posmakuje- chyba, że lubiōm yno torciki ze [...] Artykuł
Chop w kuchniŻeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidory, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi. Ta grupa warzyw i owoców zawiera również duże ilości witaminy C! Ciemnogranatowe , jak choćby burak, kapusta czerwona, czarna porzeczka, winogrona, borówka, śliwka, jeżyna, żurawina zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Zielone , jak na przykład brokuły, natka pietruszki, sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy zawierają foliany. Zielone
Fleksitarianizm.plŚwiąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne
Cztery FajeryCzasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!T radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby
Food SquareT en tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami
Food Squaremąki pszennej 0,5 szkl krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta soli 0,5 szkl cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 500 ml owoców mieszanych - agrest, porzeczki białe, czerwone 200 g twarogu półtłustego 0,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 2 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy
Gotowanie jest łatweCoś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze
Monia miesza i gotujeekologiczne skarby, porzeczki, poziomki, płatki kwiatów i zioła, a później robię z nich jakiś mix. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy kilka liści sałaty rzymskiej garść czarnej porzeczki, garść czerwonego agrestu garść poziomek jadalne kwiaty (płatki róż, fiołki rogate, lawenda, ogórecznik itp.) zioła (bazylia, mięta, melisa, tymianek itp.) woda różana Wykonanie: Sałatę posypujemy ziołami, kwiatami, owocami i quinoą
Quinoa Raz!Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiejszy deser to coś dla fanów serników, owoców i kreatywnego, alternatywnego podejścia do pracy w kuchni. Pyszne, bardzo kremowe, bogato przystrojone letnimi owocami mini serniczki na
Fitsweet.meWszelkie słodkie potrawy z użyciem kaszy manny należą zdecydowanie do moich ulubionych deserów. Gęsta, mleczna i cudownie słodka papka od najmłodszych lat zadowalała dziecięce podniebienie i
Kuchnia EllieDzisiejszy deser to coś dla fanów serników, owoców i kreatywnego, alternatywnego podejścia do pracy w kuchni. Pyszne, bardzo kremowe, bogato przystrojone letnimi owocami mini serniczki na
Fitsweet.meSkładniki : 1 kg porzeczek( pół na pół białe i czerwone ) cukier Przygotowanie : Porzeczki umyć i oderwać od gałązek Do ok.1 i 3/4 l. ciepłej wody wsypać cukier wg swojego smaku i wymieszać do rozpuszczenia Do umytych słoików wsypać porzeczki i zalać je ciepłym syropem po brzegi Krawędzie słoików wytrzeć do sucha i zakręcić suchymi dekielkami, pasteryzować w garnku
Proste PotrawyT o deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie
Food Squareognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. składniki wkładkę galaretkową: 1000 ml kompotu z owocami czarnej porzeczki 2 czerwone galaretki woda, dopełnienie kompotu wykonanie: Z kompotu odsączamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie
Domowy Smak Jedzenianarzeka, że kiszone ogórki są kwaśne :P) więc specjalnie dla niego porządnie dosłodziłam koktajl miodem. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 200 ml kefiru pół szklanki obranych porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) 2 łyżki miodu Wykonanie: Wrzucamy wszystko do blendera i jak ja to mówię "robimy brzyy" ;) Koktajl wychodzi dość gęsty, więc jeśli wolicie bardziej płynne konsystencje można dolać
Quinoa Raz!Ciasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂 Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do
Wiszniówkałyżki cukru cukier waniliowy nadzienie owocowe 1 szkl wina Monte Santi (Oryginal Flawour) 2 szkl wody 4 łyżki cukru 1 łyzka soku z cytryny 1 litr owoców (porzeczki białe, czerwone, agrest , truskawki) 5-6 łyżeczek żelatyny Najpierw pieczemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy ok 5 min, dodajemy żółtka i mąkę. Rozkładamy
Gotowanie jest łatweUwielbiam lato, świeże owoce, te smaki, desery, ciasta z nich...Gdy mam ochotę na lekki deser zazwyczaj jest to jogurt, ciasteczka zbożowe i owoce. Zapraszam na
Ana Mari's worldSezon letni w pełni, także prezentuję Wam kolejne letnie ciasto. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa szybki deser proponuję domowy kisiel porzeczkowy. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuNa szybki deser proponuję domowy kisiel porzeczkowy. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuSezon letni w pełni, także prezentuję Wam kolejne letnie ciasto. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldUwielbiam lato, świeże owoce, te smaki, desery, ciasta z nich...Gdy mam ochotę na lekki deser zazwyczaj jest to jogurt, ciasteczka zbożowe i owoce. Zapraszam na
Ana Mari's worldWykorzystanie rolady jako spodu i boków ciasta juz gdzieś widziałam wcześniej, dlatego inicjatorem się nie okrzyknę. ;) Jest to na prawdę świetne rozwiązanie i chyba się ze
MamaOskarkaPatrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥ Truskawki... Podczas gdy my zrywaliśmy truskawki Simba upodobał sobie wylegiwanie się wśród czosnku, okej... Brzoskwinie... Czarna porzeczka... I czerwona... Agrest, który kupiłyśmy z mamą niestety był do babci za późno przywieziony i cóż, nie przyjął się...Może za rok coś z niego wyrośnie? ;) Jabłuszka... Maliny
breakfast of dreamsOstatnimi czasy doba zdecydowanie jest dla nas za krótka, ale mimo zmęczenia ogromnie nas to wszystko cieszy co aktualnie dzieje się w naszym życiu! Poznajemy nowych
Plate of JoySkładniki: 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki kilka kropel soku z cytryny ( opcjonalnie ) melon owoce ( maliny, porzeczka czarna, czerwona ) Przygotowanie: Do jogurtu wsypać cukier puder, wymieszać. Wlać śmietankę z owocami i wszystko ładnie połączyć. przelać do pojemniczków. Wstawić do zamrażarki. Melona obrać ze skórki, wydrążyć z pestek, pokroić i zmiksować. Można dodać kilka kropel
Gaździnka warzyPudding z nasion chia to deser na trzy naj : po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu - wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce
Food Square