czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:124/165)

Lody owocowe (na kefirze) 220

lata 🙂 Poniższe lody bardzo mocno zamarzną, więc trzeba je wyjąć z zamrażalnika co najmniej 30-40 minut przed podaniem.  Składniki: 2 szklanki kefiru 200 g obranych, czerwonych owoców (np. maliny, porzeczki, czereśnie) 3 brzoskwinie paraguayo do posłodzenia, np. 4 łyżeczki ksylitolu Owoce umyć, obrać i pozbawić pestek. Brzoskwiń nie trzeba obierać ze skórki. Do kielicha blendera przełożyć

Ugotować
Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020 521

dosyć długim kontakcie z powietrzem. Dominują aromaty dojrzałych świeżych czerwonych owoców, takich jak maliny czy wiśnie oraz owoców gotowanych, przywodzących na myśl letnie konfitury (akurat niedawno przygotowywałam galaretki malinowe na zimę, dlatego moje skojarzenie było więc świeże i jednoznaczne). Odrobina Cabernet Sauvignon nieco wzbogaca aromat o zapach czarnej porzeczki, jednak nic więcej ciekawego się tutaj(...)dzieje. Czytaj także: Jak skomponować idealną deskę przekąsek Podniebienie: Wino wytrawne, o średniej kwasowości oraz średnim poziomie tanin. Podobnie jak w nosie, dominują aromaty świeżych i gotowanych czerwonych owoców, nieco czarnych porzeczek i owoców leśnych (borówki, jeżyny). Tutaj jednak na finiszu pojawia się wyraźna nuta czarnego pieprzu, co nadaje temu winu odrobinę więcej charakteru. Średnia budowa i finisz

Kate's Kitchen
Brownie fasolowo-porzeczkowe 169

zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam(...)Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane

Z miłości do słodkości
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 213

margaryny  2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja szczypta soli ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając(...)ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu

Cynamonowe szczęście
Odchudzone crumble porzeczkowe - Lubelski Kociołek 171

tego samego składnika. Razem ze mną udział w akcji biorą: Edyta , Dorota , Ania , Małgosia i Julianna - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :)   Składniki: ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych(...)łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej , ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą  i wykładamy na owoce. Pieczemy na złoty kolor,  ok 20 minut

Cynamonowe szczęście
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 155

letnim pikniku. Chateau Tertre de Launay Entre-Deux-Mers 2014 . ( 19,99 zł.) kolejne bardzo smaczne świeże, aromatyczne i orzeźwiające letnie wino. Lekkie Sauvignon Blanc z aromatami liści porzeczki, agrestu, trawy oraz owoców cytrusowych. W ustach bardzo lekkie z przyjemną delikatną kwasowością. Finisz zaskakująco długi. Tak jak poprzednie, do picia solo lub delikatnych letnich sałatek. Les Queyrats Graves(...)również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska

królestwo garów
Kruche z porzeczkami 165

pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszymanny 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy(...)sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy porzeczki, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego     var widgetParams = "{ 'Id':'5cc7193c-5620-4031-b402-a7e3c32a6f40','AffId

Cynamonowe szczęście
Ciasto z sezonowymi owocami 250

Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego.  Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować(...)pszennej tortowej -250 g  margaryny -szklanka cukru ( ja używam kryształu ) -5 jaj -łyżeczka proszku do pieczenia  - małe opakowanie cukru waniliowego -400 g owoców sezonowych ( u mnie porzeczki ) - opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka -100 g masła  -400 ml mleka -2 łyżki cukru pudru  Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką

Kulinarne przemyslenia
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 187

wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami.    Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao 1 puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle (425 g) 5 jajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych(...)gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli   Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy, tak aby uzyskać gładką masę.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka

Quinoa Raz!
Tarta ta ten ma atut 152

Idąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne, drugie czerwone. Ciasto słodkie  kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje 3:2:1,  gdzie 3 dotyczy mąki, a dalej odpowiednio wybrany tłuszcz i cukier

I tu będę miała takie te
French Martini 123

bazie koniaku z dodatkiem malin, jeżyn, miodu i wanilii. Charakteryzuje się obłędnym aromatem owoców i złożonym, harmonijnym smakiem. Dominują w nim słodko-kwaśne czerwone owoce (maliny, poziomki, porzeczki) oraz naturalnie skoncentrowane owoce leśne (zwłaszcza jeżyny), delikatnie żywiczne. Przepis jest bardzo prosty, ale ma nieziemski smak oraz wygląd. Przypadnie do gustu wielu osobom. Polecamy Wam również nasze inne przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryżowy przekładaniec 228

wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem

Kuchnia smaków
JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ? 171

naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią

SMYKWKUCHNI
Ryżowy przekładaniec 271

wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem

Kuchnia smaków
Syrop i konfitura z białej porzeczki 138

cukru Oczyszczone i umyte owoce zasypać cukrem i wstawić na ogień, często mieszając zagotować i gotować jeszcze przez ok godzinę na wolnym ogniu. Syrop i porzeczki zmienią kolor na czerwony. Syrop przecedzić, owoce zamknąć osobno syrop przelać w buteleczki lub małe słoiczki. Można zapasteryzować. Ja zamykam na gorąco i nie pasteryzuję

Gotowanie jest łatwe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję