Gavi del Comune di Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było
królestwo garówpopisu dla własnej kreatywności, a jeszcze przy okazji można wygrać wartościową nagrodę. Lubię wyzwania i pozytywną rywalizację. Jakiś czas temu mój przepis " Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami " został wyróżniony w konkursie GRILL PIKNIK Menu , w którym nagrody ufundowała Alma . Otrzymałam kartę podarunkową, którą mogłam wykorzystać na zakupy w tej sieci delikatesów. Zresztą bardzo(...)rzodkiewki oraz jej kiełków, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem postawiłam na czarną :) Składnki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty dębowej garść świeżych liści botwinki 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki mały pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki 3 łyżki siekanych listków kolendry 4-5 łyżek oliwy z oliwek różowa sól himalajska kolorowy pieprz Wykonanie
Quinoa Raz!Szary poniedziałek. Czerwona herbata. Pomarańczowe pomarańcze. Jeśli myślicie, że konfitury i dżemy można przyrządzać tylko w sezonie letnio-jesiennym to jesteście w błędzie. Wprawdzie do przygotowania tej zimowej użyłam owoców typowo letnich, jednak dzięki kilku "zimowym" dodatkom nabrała całkiem innego charakteru. Możecie śmiało użyć owoców mrożonych - należy je jednak wcześniej nieco rozmrozić. Taka konfitura idealnie sprawdzi się jako(...)stworzyć własną wersję, lub zainspirować się moją :) Składniki na 4 słoiki: 450 g owoców leśnych (u mnie mieszanka malin, porzeczek, truskawek i jeżyn) 2 pomarańcze 500 g jabłek (waga po obraniu) pokrojonych w kostkę 400 g cukru 250 ml czerwonego wina półsłodkiego 1 płaska łyżeczka cynamonu 6-7 goździków 50 g suszonej żurawiny 1 żelfix 2:1 Owoce umieszczamy
My simple kitchenwiększość na myśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę(...)dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić, oraz połączyć go z czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka
Przepisy na koktajle z blenderawiększość na myśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę(...)dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić, oraz połączyć go z czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka
Przepisy na koktajle z blenderawiększość na myśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę(...)dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić, oraz połączyć go z czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka
Przepisy na koktajle z blenderakremem smakuje świetnie prosto z lodówki, jest lekkie i orzeźwiające. Można tez przygotować je na biszkopcie, a poza sezonem wiśniowym, wykorzystać do niego inne czerwone owoce (sprawdzą się truskawki, maliny, poziomki i porzeczki). Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na ciasto Rubin - ciasto z wiśniami bez pieczenia z kremem budyniowym i galaretką, składniki: ok. 300 g herbatników, na budyniowy
Lekcje w kuchniporzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym(...)krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych
królestwo garówtrochę słonego sera. ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety 1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy sos: 3 łyżki oliwy+ sok z limonki Przygotowanie: Z arbuza odcinamy skórę
Bon appetit mon amiemięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
Jadło i czytadłopoziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na 1 części rozsmarowujemy 1/2 kremu, przykrywamy 2 częścią
Cynamonowe szczęścieprzygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane
Kuchnia domowa Animleka owsianego – 330 g kwaśnej śmietany – 5 jajek – 1 kostka masła – 1 szklanka ksylitolu – 1 galaretka czerwona – 1 ½ szklanki wrzącej wody – owoce do posypania np. porzeczki, maliny, truskawki Wrzątkiem zalewamy herbatę i odstawiamy by się mocno zaparzyła. Galaretką zalewamy 1 ½ szklanką wrzątku i odstawiamy by stężała. Z białek ubijamy pianę dodajemy powoli
Zdrowy Styl Joannyużyć dobrego, czerwonego wina, takiego które potem będzie nam też towarzyszyło przy konsumpcji. Ja użyłam wina własnej produkcji z czarnej porzeczki, pół wytrawnego. Użyłam także bio makaronu penne rigate razowego. Zapraszam do gotowania. Makaron po umbryjsku gotowany w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedusić dalej, aż ajvar będzie gęsty. Gotowy ajvar, gorący przekładać do wyparzonych słoiczków i do razu zakręcać – nie trzeba pasteryzować. Podobne przepisy Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki Leczo prawie węgierskie Szaszłyki z wołowiny .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do Kuchnikiwi, pomarańcze i jabłko . Jego kolor może jest trochę mało zachęcający, ale w smaku jest pyszny. Teraz już tylko czekamy na polskie truskawki, maliny, porzeczki... I będziemy kombinować z innymi smakami. Koktajl: kiwi, czerwone pomarańcze i jabłko Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jabłka 1 kiwi 2 czerwone pomarańcze Wykonanie: Jabłka, kiwi i pomarańcze myjemy i obieramy
Kulinarne przygody Gatity