czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:130/165)

Wszystko o witaminie C oraz dzika róża jako jedno z jej najbogatszych źródeł 91

odczyn pH w jamie ustnej Gdzie szukać witaminy C?  Najlepsze źródła w 100g produktu: (2) - dzika róża - 426 mg (710%) - papryka żółta - 183g (306%) - papryka czerwona - 128 mg (213%) - czarna porzeczka - 181 mg (302%) - natka pietruszki - 133 mg (222%) - jarmuż - 120 mg (202%) - kiwi - 92,7 mg - (155%) - brokuł - 89,2 mg (149%) - brukselka

Di gotuje
Koktajl Wieloowocowy 85

prawda sezon już minął ale dobrze jest mieć zamrożone owoce które możemy wykorzystać w każdej chwili. SKŁADNIKI: 50g malin 50g jagód 50g borówek 50g truskawek 50g porzeczek w miksie czarne i czerwone 2łyżki cukru białego królewskiego 50ml mleka 50ml mleka migdałowego 70ml śmietany 30% 80ml wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, całość mielimy na jednolitą konsystencje

Dziś Ja gotuje
Koktajl z pomarańczą i natką pietruszki 162

witaminy C jest nasza rodzima i zwyczajna natka pietruszki. W 100g jej zielonych listków znajduje się aż 178mg witaminy C. Kolejne miejsca na podium zajmuje czarna porzeczka (182mg w 100g) i czerwona papryka (144mg w 100g). Zupełnie zwyczajne i lokalne produkty, posiadają więcej witaminy C, niż słynące z tego cytrusy – np. 100g pomarańczy zawiera jedynie 44mg witaminy

Dietolog
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 148

nieco mniej codzienny estragon i majeranek, aż do egzotycznych chilli oregano czy bazylii tajskiej. Swoje miejsce znalazły rzodkiewki, jagody goji (te będą rosnąć w szklarni), żółte maliny, porzeczki w dwóch kolorach i czerwony agrest. Na swoją kolej cierpliwie czekają cukinie (czyżbym w tym roku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owocowy koktajl na dzień dobry 129

ograniczyć spożycie cukru żyją naprawdę niebezpiecznie…. Owocowy koktajl Składniki: 2 porcje 150 ml kokosowego mleka 100 ml jogurtu 200 ml mieszanych mrożonych owoców, u mnie czerwona borówka, żurawina i czarna porzeczka 2 łyżki miodu lub według uznania Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Nie rozmrażaj owoców jeśli użyłaś mrożonych. W przypadku świeżych owoców można dodać kostki lodu

codojedzenia
Owocowe wspomnienie lata, czyli koktajl z mrożonych porzeczek, truskawek i świeżych bananów 109

robienia koktajli używam mleka, może dlatego że zawsze jest w lodówce i nie ma po nim rewolucji w brzuszku :) Składniki: 200g mrożonych truskawek 200g mrożonych porzeczek (można pomieszać czarne i czerwone) 2 banany 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru (+/-) Mrożone owoce po wyciągnięciu z zamrażalnika, pozostawiamy na około pół godziny, by rozmarzły. Najlepiej rozsypać je na płytkim talerzu. Rozmarznięte

Smakowy Raj
Upiorny napój na Halloween 187

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich

chwile dla mnie
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 128

aromatyczna. Polecam gęś z gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu. Gęsia pierś confit Składniki: 1,4 kg piersi z gęsi 200 ml dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

codojedzenia
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  71

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  60

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  122

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  197

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 69

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 59

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 111

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 210

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

moj przepis na
Makaroniki z kremem porzeczkowym 135

pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) barwnik w paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki(...)pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody barwnik w paście/żelu – użyłam barwnika Wilton w żelu (1 część niebieskiego i 4 części czerwonego) Migdały, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne

moj przepis na
Pieczone piersi z gęsi. 160

jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 1 łyżka miodu 100 ml wino czerwone półsłodkie 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie. Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny

Kulinarny karnet Christophera
Makaroniki z kremem porzeczkowym 53

Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje do słodkości bezy. Makaroniki z zewnątrz(...)pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody barwnik w paście/żelu – użyłam barwnika Wilton w żelu (1 część niebieskiego i 4 części czerwonego) Migdały, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne

moj przepis na
Makaroniki z kremem porzeczkowym 62

Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje do słodkości bezy. Makaroniki z zewnątrz(...)pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody barwnik w paście/żelu – użyłam barwnika Wilton w żelu (1 część niebieskiego i 4 części czerwonego) Migdały, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania