czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:132/165)

Pasztet z kaczki 135

duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku - ew, do smaku 10 ml koniaku  - ew. czerwony pieprz marynowany na wierzch pasztetu jak u mnie lub plastry bekonu. Warzywa, oprócz cebuli myję, obieram, kroję w mniejsze kawałki ( nie ma znaczenia za bardzo w jakie bo i tak będzie miksowane(...)koniec proponuję dodać koniaku. Całość przekładam do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia . Na wierzch możecie położyć marynowany czerwony pieprz lub obłożyć boczkiem. Pieczemy ok. 1 godziny, 15-20 min  w 180C.  Podajemy z kwaśno- słodkimi owocami ( wiśnie, porzeczki, żurawina

Kuchnia Pełna Emocji
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 496

łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno(...)połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy

Wanilia i Kardamon
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 330

szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnej porzeczki, jabłka i maliny. Dodatek skórki pomarańczy nadaje lekką, orzeźwiającą nutę cytrusową, a kwiat hibiskusa przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Składniki zawarte w herbatce zawierają witaminy (głównie wit. C, A, E, B) i mikroelementy, które wspomagają naturalną odporność organizmu. Gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
PIERŚ INDYKA PIECZONA W GLAZURZE 255

kanapek. Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, a powidła śliwkowe dżemem brzoskwiniowym lub z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku marynata: po 2 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego i powideł

cool and minty
Jogurtowy koktajl (smoothie) z cytrusami i ananasem 196

kolorach lata Koktajl truskawkowy z jarmużem Żółty koktajl ze świeżym ananasem Pomarańczowy koktajl Oczyszczający czerwony koktajl owocowy z imbirem Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą Koktajl ananasowy z natką pietruszki Koktajl malinowo-jogurtowy Koktajl truskawkowy z zieloną natką Koktajl mleczny owocowy Jogurtowy koktajl z czarną porzeczką Koktajl ze szpinakiem i nasionkami chia Koktajl z rzodkiewką Wiosenny detox, czyli zielony koktajl(...)zielonym jabłkiem Smoothie z mango i pomarańczą Jogurtowy koktajl z cytrusami i ananasem Czas przegotowania: 15 minut Składniki: 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 pomarańczy plasterek świeżego imbiru 1/2 czerwonego grejpfruta 1 plaster świeżego ananasa Wykonanie: Pomarańczę i grejpfruta obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Plaster ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, omijając twardy środek. Imbir obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz w muszelkach z sałatą 155

sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego w kosteczkę 1 jabłko łyżeczka masła kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego łyżeczka cukru soku z limonki pół łyżeczki słodkiej papryki

kgwjanczewo
Dietetyczny koktajl z owoców leśnych 332

się jeść normalnych posiłków. Pijąc je można też zgubić trochę kilogramów, gdyż koktajle owocowe np. truskawkowe , z czarnych porzeczek na kefirze mają mało kalorii, są super light. Dzisiaj polecam Wam przygotować koktajl odchudzający wykorzystujący leśne owoce: jagody, dzikie maliny i czerwone borówki. Leśne Jagody i borówki posiadają właściwości przeczyszczające, dlatego ten koktajl zadziała oczyszczająco na organizm i jest naturalnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 117

Rioja Crianza 2012 (22,99 zł) – Sporo owocu ( jeżyny, czarne porzeczki, dojrzałe wiśnie), niezła kwasowość. Taniny troszkę za ostre – drewniane. Koniecznie dekantować. „ Najpoważniejsze” i najdroższe wino w całej ofercie Garnacha Selección Especial Aragonia 2011 (49,99 zł). Bogate, obfite, ciężkie tak w aromatach jak i smakach. Dużo tu czerwonych owoców wiśni i śliwek. Posmak dżemowy i dymny Wyraźnie wyczuwalna

królestwo garów
Winnice Małopolski – dzień drugi z wyjazdu, zapraszam na wycieczkę 133

Transfigurato 2107 – wino czerwone wytrawne, macerowane na skórkach przez 3 tygodnie i dojrzewające 12 miesięcy w beczce z węgierskiego dębu. Ciemne owoce – czereśnie, jeżyny, borówki, czarna porzeczka oraz nuty waniliowe . Monarchia 2018 – wino różowe ,półwytrawne, wyczuwalne nuty truskawki, poziomki, wiśni plus lekko pikantna końcówka. Oj, na upalne popołudnie było w sam raz. Ostatnim winem było : Oksford

Kuchnia na wzgórzu
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 170

pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju(...)ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto na oranżadzie 165

pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao 1 szklanka oranżady (dowolnej) – u mnie czerwona z puszki 2 jajka klasy M 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można też wykorzystać zwykły) 0,5 szklanki oleju 4 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki około 2 garście pastylek białej czekolady – użyłam pastylek, ale wy możecie po prostu posiekać dowolną czekoladę

Słodkie okruszki
Kompot z rabarbaru 130

więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy

To co kocham
Don PX Convento Selección 1946 103

mało. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina. Jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych owoców, migdałów. Jest po prostu niesamowite. A finisz jest dłuuuugi. Dość powiedzieć, że Robert Parker, który chyba

królestwo garów
Przeziębienie w ciąży. Co warto dodać do diety? 128

witaminy C. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego jest acerola, dzika róża, zielona papryczka chilli, natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, brukselka, jarmuż, truskawki, szpinak, pomarańcze czy cytryny. Należy zwrócić uwagę, że cytryna ma o połowę mniej witaminy C na 100g niż na przykład papryka czerwona. Ponad to witamina C ginie w wysokich temperaturach dlatego najlepiej spożywać ją na zimno oraz

wysmienity
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 452

homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretkę rozpuszczamy

Poezja smaku
Tort owocowy z kremem oreo 151

śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mus porzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g  śmietanki 36% Krem oreo: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 1 biała czekolada 4 ciastka oreo Mus rabarbarowy z truskawkami: 400g czerwonej części rabarbaru 100g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 100g(...)cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schładzamy w lodówce, lub przygotowujemy w ostatniej chwili, kiedy pozostałe kremy są przynajmniej w połowie gotowe. Dzielimy na dwie części. Mus z czarnej porzeczki (Blog: Słodki pomysł): Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki przesypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do ich rozgotowania. Ostrożnie przecieramy przez sito

Kuchnia w czekoladzie
Ptysie z bitą śmietaną 203

Sezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym

Kulinarne pyszności Molki
Odkrywamy kalifornijskie wina II 162

daje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół(...)ustach bogate i zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywną paletą. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa. Importer: PWW Sp. z o.o. Starmont Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny

królestwo garów