czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:126/165)

Ciasto z sezonowymi owocami 238

Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego.  Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować(...)pszennej tortowej -250 g  margaryny -szklanka cukru ( ja używam kryształu ) -5 jaj -łyżeczka proszku do pieczenia  - małe opakowanie cukru waniliowego -400 g owoców sezonowych ( u mnie porzeczki ) - opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka -100 g masła  -400 ml mleka -2 łyżki cukru pudru  Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką

Kulinarne przemyslenia
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 176

wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami.    Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao 1 puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle (425 g) 5 jajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych(...)gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli   Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy, tak aby uzyskać gładką masę.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka

Quinoa Raz!
Koktajl ZMIERZCH z ŻEŃ-SZENIEM 318

popołudniem. Miks jagodowo-porzeczkowy dobrze odżywi zmęczone oczy, śliwki dobrze wpłyną na organizm po porze obiadowej a malina z żeń-szeniem wzbudzi w nas nową porcję energii. Żeń szeń czerwony to absolutny hit jeśli chodzi o wzmacnianie organizmu: wpływa zarówno na umysł, ciało jak i potencję. Ta wspaniała roślina potrafi dwa razy szybciej nas postawić na nogi w chorobie(...)gałązek Pół garści jagód Pół garści borówki amerykańskiej 10 śliwek węgierek bez pestek Ksylitol lub cukier brązowy Płaska łyżeczka sproszkowanego czerwonego żeń szenia Woda źródlana Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej miksujemy jagody, borówkę i porzeczkę z 1-2 łyżkami cukru i odrobiną wody. W drugiej pokrojone śliwki z odrobiną wody i 0,5-1 łyżką cukru. W trzeciej

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl z arbuzem BIAŁO - CZERWONI 233

wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek(...)kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona:  miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki i 2 łyżki cukru trzcinowego 3/ Nakładamy białą warstwę do połowy szklanki (może być 2/5 gdzieś) a następnie

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta ta ten ma atut 145

Idąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne, drugie czerwone. Ciasto słodkie  kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje 3:2:1,  gdzie 3 dotyczy mąki, a dalej odpowiednio wybrany tłuszcz i cukier

I tu będę miała takie te
French Martini 107

bazie koniaku z dodatkiem malin, jeżyn, miodu i wanilii. Charakteryzuje się obłędnym aromatem owoców i złożonym, harmonijnym smakiem. Dominują w nim słodko-kwaśne czerwone owoce (maliny, poziomki, porzeczki) oraz naturalnie skoncentrowane owoce leśne (zwłaszcza jeżyny), delikatnie żywiczne. Przepis jest bardzo prosty, ale ma nieziemski smak oraz wygląd. Przypadnie do gustu wielu osobom. Polecamy Wam również nasze inne przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryżowy przekładaniec 218

wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem

Kuchnia smaków
JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ? 168

naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią

SMYKWKUCHNI
Ryżowy przekładaniec 263

wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem

Kuchnia smaków
KOKTAJL PORZECZKOWY 187

Lekki , pyszny koktajl, wspomagający Odchudzanie. 15 dag .czarnych porzeczek 5 dag.borówek czerwonych ze słoiczka 1 cm.starego świeżego imbiru 300 ml.mleka 1/2% 0.5 pomarańczy odrobina miodu gryczanego ****************************************** Owoce rozmrozić.Zmiksować z borówkami, mlekiem, starty imbirem ,wyciśniętym SOKIEM z pomarańczy i miodem.Przelać do szklanek, schłodzić.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Syrop i konfitura z białej porzeczki 130

cukru Oczyszczone i umyte owoce zasypać cukrem i wstawić na ogień, często mieszając zagotować i gotować jeszcze przez ok godzinę na wolnym ogniu. Syrop i porzeczki zmienią kolor na czerwony. Syrop przecedzić, owoce zamknąć osobno syrop przelać w buteleczki lub małe słoiczki. Można zapasteryzować. Ja zamykam na gorąco i nie pasteryzuję

Gotowanie jest łatwe
Tort z czereśniami. 214

śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Drożdżówki z mlecznym budyniem, porzeczkami i migdałami 135

który idealnie komponował się z kwaskowatymi owocami. Przepis na ten budyń znalazłam tutaj ( klik ). Wyszło go całkiem sporo więc podaję proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj.  Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już jest(...)proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść posiekanych migdałów (lub kruszonka albo płatki migdałowe) 1,5 szklanki porzeczek (u mnie 1 szklanka czarnych i 1/2 szklanki czerwonych) Ciasto : Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko, masło i cukier

My simple kitchen
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką 141

mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki 80 g świeżych drożdży 80 g masła niecała szklanka ciepłego mleka pół szklanki cukru + 2 łyżki 500 g porzeczek, u mnie jasne i czerwone, pół na pół 2 żółtka dodatkowo masło do wysmarowania blaszki o wymiarach: 37 x 28 cm. Składniki na kruszonkę: pół kostki zimnego masła 90 g cukru opakowanie cukru(...)waniliowego 180 g mąki pszennej Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Porzeczki myjemy i pozbawiamy kolejno łodyżek – to zadanie miało nauczyć mnie cierpliwości, nic z tego Drożdże kruszymy w dużej misce, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 2,5 łyżki mąki, mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia. Jest tak ciepło, że piana drożdżowa prawie wylała

Zasmakuj Kuchni
Owocowy zawrót głowy. 154

słabą głowę to kto wie ,może... Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak. Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ

Kulinarny karnet Christophera