czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:125/165)

Pierś gęsi z grilla 93

piersi z gęsi, 2 płatki gwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso(...)ładnie się przyrumieniło i ponownie odwrócić. Grillować około 15 – 20 minut. Następnie wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15 minut. Temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni. Porzeczki zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zimnym masłem. Pierś pokroić plastry, polać sosem

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 99

Ducos Medoc 2010 (33 zł ), kupaż cabernet sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint(...)Maine Sur Lie Réserve Numérotée 2013 (19,99 zł) Alsace Grand Cru Zinnkoepflé Gewurztraminer 2013 (39,99 zł) Château Baret Pessac-Léognan Blanc 2009 (49,99 zł) - z win czerwonych: Château Jansenant Côtes de Bourg 2011 (24,99 zł) Haut-Médoc La Légende de Fonréaud 2010 (39,99 zł) Châteauneuf-du-Pape 2013 (49,99 zł) Château

królestwo garów
Porzeczkowy kopiec kreta 130

kakao ½  łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową(...)ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte.  Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko. Masa: ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać

Wanilia i Kardamon
Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką 124

pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru DODATKOWO: 400g porzeczek (u mnie czerwone i białe) 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania ciasta     *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem(...)lekkiego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy bezę, patrz dwa kroki niżej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy równomiernie połową kaszki manny *** *** Na ciepłym cieście układamy umyte i osuszone porzeczki i posypujemy je pozostałą kaszką manną *** *** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę

Blog z Apetytem
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 128

duży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta. Wykonanie Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy

mojej kuchni
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 149

duży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta. Wykonanie Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy

w mojej kuchni
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem 66

jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji) 1 szklanka cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego(...)jako ostatnią warstwę na blaszkę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 20-25 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem 82

jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji) 1 szklanka cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego(...)jako ostatnią warstwę na blaszkę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 20-25 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
OWOCOWA CHMURKA 84

czterokrotnie 🙈🙊 Co jakiś czas nachodzi nas apetyt na ten przysmak. I choć wykończyłam już ubiegłoroczny zapas owoców, wykombinowałam ostatnio z gotową mrożonką z Lidla- owoce leśne (jeżyny, porzeczki czarne i czerwone oraz maliny). Wychodzi równie pyszne, jak pierwowzór, najważniejsze, że jest odpowiednio kwaskowe. Polecam, tego ciasta nigdy dość...😋😋😋 Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x22cm Składniki: kruche ciasto(...)pieczemy przez 60 minut, na termoobiegu. Bez powinna być wypieczona i chrupka. Odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa: - 600g owoców mrożonych, u mnie: jeżyny, wiśnie, maliny i porzeczka  (lub mrożonka owoców leśnych) - 3 galaretki na 500ml wody każda  (nasz ulubiony zestaw to: malinowa, wiśniowa i owoce leśne) - 750ml (g) gorącej wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszając

Smaczne Zdrowe
MUFFINY Z PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 134

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g jogurtu greckiego ( lub innego gęstego) 50 ml oleju 2 średnie jajka 80g cukru trzcinowego 100g białej czekolady drobno posiekanej około 200g czerwonej lub białej porzeczki, umytej i obranej Wykonanie: składniki powinny być w temperaturze pokojowej w jednej misce   łączymy najpierw mąkę i proszek do pieczenia w drugiej misce łączymy ze sobą jogurt

Słodkie zapomnienie
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 129

sięgasz po to co chcesz, sam wybierasz dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz. Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę! Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem, whiskey z lodem też się zdarzyło. Ważne, żeby popijać tym co wspaniale podkreśla smak serów, wędlin, past. Suszone owoce dopełniają deskę, każdy ich kęs przypomina(...)pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. WARZYWA ŚWIEŻE I MARYNOWANE Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Marynowane warzywa. Zaostrzają smak, podkreślają

Zasmakuj Kuchni
Owoce jagodowe a nowotwory 62

przypomnijmy jeszcze, że do tej grupy należy tak naprawdę bardzo wiele gatunków, różniących się kolorem, smakiem i składem biochemicznym (warto wymienić wśród nich m.in. borówki, jagody kamczackie, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, aronię, agrest, truskawki i minikiwi). „Ważne jest, abyśmy jedli różnorodne owoce jagodowe, aby móc czerpać korzyści z różnych witamin i składników mineralnych, które te owoce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nowy Blender Bezprzewodowy BlendyGo 2 - mój niezastąpiony blender przenośny 62

potrzebujemy, gdy słońca za oknem jest coraz mniej. Dieta pomoże wzmocnić organizm. W diecie wzmacniającej organizm powinny znaleźć się takie warzywa jak marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki czarne i czerwone, a także truskawki, w tym mrożone. Dbając o odporność organizmu, nie można zapomnieć o jogurtach naturalnych z żywymi kulturami bakterii oraz o coraz popularniejszym także

Moja smaczna kuchnia
Muffiny z porzeczkami. 139

mleka (170 ml) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu szczypta soli morskiej  Skworcu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią   Skworcu 1 szklanka porzeczek czarnych i czerwonych (o tej porze roku, mrożone) opcjonalnie - cukier puder do posypania   Przygotowanie; W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrami, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowa owsianka z owocami 108

porcję Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować: 3 łyżki płatków owsianych, 200ml mleka, 2 kostki gorzkiej czekolady, wybrane owoce - ja wykorzystałam maliny, jeżyny oraz czerwone i czarne porzeczki. 1. Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem, dodaj 2 kostki gorzkiej czekolady i gotuj do zgęstnienia. 2. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki i dodaj owoce. 3. Jeśli użyjesz kwaśnych owoców

Z notatnika dietetyka
Ciasto z porzeczkami 131

Poznaj mój niezawodny przepis na ciasto porzeczkowe z czerwoną lub czarną porzeczką. To ciasto z porzeczkami, które zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Pieczone z masłem i serem twarogowym jest idealne. - prosty przepis na ciasto z porzeczkami - szybkie ciasto ucierane z dodatkiem twarogu - można do niego użyć też czarną porzeczkę lub jagody

AniaGotuje.pl
Razowe gofry orkiszowe (bez cukru) 147

ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam  galaretkę z czarnej porzeczki  i plasterki czerwonych pomarańczy. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry: gofry z bitą śmietaną i granatem   gofry żytnie pełnoziarniste gofry klasyczne   mleczne gofry ryżowe Razowe gofry

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bezowe o smaku owoców leśnych 114

łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 3 jajka – 1 łyżka mąki ziemniaczanej. – 600g owoców leśnych. Można też zrobić z wiśnią, z czerwoną lub czarną porzeczką Mąkę (1,5 szklanki) posiekać z masłem. Wsypać do miski, dodać 100g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Białka oddzielić od żółtek, białka schować do lodówki, żółtka

Smaki Armine
CZERWONY KOKTAJL ŚNIADANIOWY 194

oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ A teraz przepis : 🍹 2 obrane kiwi 🍹 10 dag czerwonych owoców: jeżyny , porzeczki, jagody, borówki, 🍹 1 łyżka żurawiny 🍹 2 łyżki płatków owsianych 🍹 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 🍹 200 ml mleka Całość dokładnie blendujemy. Pijemy odrazu

Gotowanie Patki
Deska serów 211

zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Warzywa marynowane Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE BABECZKI 144

mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji poziomki , porzeczki czarne i czerwone Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić

Słodki Zakątek
Muffiny z olejem kokosowym 144

smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego po 1 łyżce octu i nalewki wiśniowej dodatkowo: cukier puder Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, owoce

Trufelkowo
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 177

łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy

Gotuj z Mąką
Tiramisu z owocami jagodowymi, Gdynia 186

Deser przygotujesz jak tiramisu truskawkowe . Zamiast truskawek u mnie były: agrest, czerwone i czarne porzeczki, borówka amerykańska. Smacznego! Fotorelacja z wycieczki rowerowej do Gdyni (z Gdańska) molo marina Akwarium Gdyńskie (wg mnie nie warto, chyba że z dziećmi) ORP Błyskawica Dar Pomorza widok z Kamiennej Góry, na którą można wjechać kolejką (bezpłatnie) Green Way (ul. Antoniego Abrahama

Qlinarnie i Qlinarnie
Placek drożdżowy z owocami lata 147

torebka  cukru z wanilią Dr.Oetker Szczypta soli 100 g masła 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka  nie pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z porzeczkami 125

postaram się pisać nie rzadziej niż teraz. A ostatnio w całym moim zaganianym życiu znalazłem czas na rewelacyjny sernik na zimno. Ja akurat zrobiłem go z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, ale możecie użyć dowolnych owoców, swoich ulubionych. Porzeczki akurat dają fajny kwaskowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 165

Szukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam. Muffinki kukurydziane z owocami, mogą to być truskawki a nawet pojawiające się czerwone i czarne porzeczki! Moja propozycja to czarna porzeczka! Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki kukurydzinej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru  czarna porzeczka 3 łyżeczki cukru

Życie zaczyna się w kuchni
WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 171

jednak pamiętać, że organiczne surowe kakao to superfood , najlepsze źródło: ANTYOKSYDANTÓW Kakao zawiera najwięcej antyoksydantów pośród wszystkich produktów żywnościowych na świecie. Ziarna kakaowca mają więcej antyoksydantów niż czerwone wino, czarna porzeczka, acai, grejpfrut lub jagody goji.  Antyoksydanty chronią nas przed dolegliwościami i chorobami związanymi z procesem starzenia się organizmu oraz rozwojem chorób cywilizacyjnych.  MAGNEZU Kakao jest produktem

Jeść, by żyć w zdrowiu
NAPÓJ WIOSENNY 167

Składniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kompot z letnich owoców 119

Kompot...coś na upalne dni, które nas czekają :) Kompot z letnich owoców Składniki: około 0,5kg owoców(agrest, czerwona i czarna porzeczka) 1,5 litra wody cukier Sposób przygotowania: Owoce zagotowujemy wraz z wodą, gotujemy pod przykryciem około 15 min. Doprawiamy do smaku cukrem według uznania

Smaki Natalii
Muffinki z owocami leśnymi 117

gęstej śmietanki 18% 180 ml jogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy

W Moim Magicznym Domu
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1198

kremem oraz świeżymi owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy

MyCookBook.pl
Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 174

śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych) cukier puder      Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy

Rozpustne gotowanie
Dżem wielowocowy "na winie" :) czyli co nam się nawinie pod rękę 121

dżem, i powiem wam szczerze że to najlepszy dżem jaki zrobiłam :) Myślę że takie właśnie są najsmaczniejsze. Gorąco namawiam do zrobienie własnej kombinacji owocowej...   Składniki: 500g agrestu czerwonego 300 g porzeczki czarnej 200 g malin 100 g poziomek 200 g truskawek 500 g cukru Owoce umyć, przełożyć do garnka z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy 40-60 minut

Delicious Titbits
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 110

bardzo dumni, przez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku  Gambero Rosso . Kolor ciemny rubin z refleksami granatu. Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny

królestwo garów