rzeczy jest dla mnie kompozycją idealną. Taki właśnie ideał to batoniki bounty domowej roboty. Pyszne słodkie wiórki kokosowe zatopione w gorzkiej czekoladzie. Mniam… Składniki: 200g wiórków kokosowych 100ml śmietany kremówki 50g cukru pudru 50g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady W rondelku rozpuszczamy masło wraz ze śmietaną kremówką. W miseczce mieszamy wiórki koksowe z cukrem pudrem. Łączymy wiórki z roztopionym masłem
Kolizje Smakówowoce. Jeśli macie deficyty w zastawie stołowej lub zwyczajnie uwielbiacie czekoladę to przepis dla Was! Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 5 deserów Składniki: 2 tabliczki czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz(...)Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie podgrzewamy czekoladę i robimy drugą warstwę miseczek. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach przygotowujemy bita śmietanę miksując kremówkę z cukrem pudrem. Wyjmujemy baloniki i sprawdzamy czy czekolada zastygła. Delikatnie spuszczamy powietrze z baloników. Powstają czekoladowe miseczki. Układamy w nich wybrane owoce. Na nie wykładamy bitą śmietanę oraz posypkę
Kolizje Smakówciastka z owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie(...)minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy
Kolizje Smakówmiętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują do siebie idealnie. Składniki : * 2 tabliczki mlecznej czekolady * 180g białych pianek marshmallow * 200 ml kremówki 36% * pół szklanki mleka * 60ml syropu miętowego do drinków i deserów Przygotowanie : Mleko z piankami rozpuścić, wystudzić. Dodać syrop miętowy. Ubić kremówkę. Dodać masę z pianek i wymieszać delikatnie. Czekoladę
Magiczne Życie MartyBanalny i smaczny. W oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki. Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru (można dać mniej) 400 g brzoskwiń garść pistacji biszkopciki 100 g wody 100 g cukru Wykonanie: Ze 100 g wody i 100 g cukru gotujemy(...)cukrem. Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy. Biszkopciki moczymy w pozostały syropie. Układamy je na dnie naczynia. Na to kładziemy brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami
Sto kolorów kuchnilodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Składniki : 2 szklanki czarnych porzeczek 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce na mus. Śmietanę kremówkę ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek. Składniki: 500 g mąki 250 g śmietany 18% 250 g masła opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 500 ml śmietany kremówki do ubicia 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego) Przygotowanie: Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gorące jeszcze rurki zdejmowałam z foremek i odkładałam do wystygnięcia. Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i tuż przed podaniem nadziewałam nią wystudzone rurki
Kulinarny Pamiętnikopakowanie podłużnych herbatników (ok. 20 dag) - puszka brzoskwiń - 1 galaretka owocowa (np. gruszkowa) - 2 serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - łyżka żelatyny - 1 szklanka kremówki Wykonanie Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem pudrem
Świat SmakuSkładniki - pojedynczy filet z kurczaka - 4 marchewki - 2 cebule - 2 topione serki śmietankowe - 10 dag startego żółtego sera - 100 ml kremówki - zioła prowansalskie - pieprz ziołowy - ząbek czosnku - olej - 1,5 L bulionu drobiowego - pęczek liści selera Wykonanie Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Zalać bulionem, dodać posiekane liście selera i zagotować. Marchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru(...)pokroić z małą kostkę. Dodać do wywaru. Sery wymieszać z 1 szklanką wywaru. Dodać do zupy wraz ze zmiażdżonym i posiekanym czosnkiem i ziołami. Gotować ok. 5 minut. Wlać kremówkę i doprawić pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby urozmaicić potrawę, wraz z marchewką można dodać trzy pokrojone w kostkę ziemniaki Życzę smacznego
Świat Smakuzrobić. Deser ten jest bardzo cierpki w smaku, ale orzeźwiający w upalne dni, fajnie można go przerabiać zmieniając tylko owoce. Pianki limonkowe... SKŁADNIKI: - 4 limonki - 200 ml śmietany kremówki 36% - 200 g cukru pudru - 2 białka z jajek - 2 łyżeczki żelatyny - skórka z otartej limonek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Najpierw rozpuszczamy żelatynę w dziesięciu łyżeczkach(...)zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następny etap to ubicie białek z resztą cukru, na sztywną bezę. Śmietanę kremówkę ubijamy chwilę i dodajemy do niej nasz syrop z limonek. Na sam koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Na sam koniec przelewamy masę do pucharków i wkładamy
Zainspiruj się kuchniąmnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców(...)wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków
Poezja smakuSkładniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego) 6 sztuk jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki 100 g śmietanki kremówki 36% Składniki na spód: 200 g ciasteczek musli 150 g masła Bakalie: 5 łyżek rodzynek 5 łyżek kruszonych orzechów włoskich Przepis na spód: Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek(...)obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wbijamy jedno jajko, miksujemy przez minutę i wbijamy kolejne. Postępujemy tak aż do wyczerpania jajek. Następnie do masy serowej dodajemy śmietankę kremówkę wraz z rodzynkami i orzechami i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach. Masę przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym (w razie konieczności wyrównujemy wierzch sernika łyżką). Sernik wstawiamy
Emcia PichciSkładniki: 5 galaretek o smakach: truskawkowa, owoce leśne, mohito, blue curacao, brzoskwiniowa 5 serków homogenizowanych waniliowych (po 150 g) Dodatkowo: 170 g śmietanki kremówki 30% 1 śmietanfix Kolorowa posypka Przepis: Do wykonania tego sernika potrzebujemy tortownicę lub inne okrągłe naczynie o średnicy ok. 24 cm. Używając tortownicy należy owinąć jej spód folią spożywczą. Każdą warstwę wykonujemy dokładnie(...)masy robimy kolejną galaretkę w dokładnie ten sam sposób. Postępujemy tak aż galaretki się wyczerpią. Następnie cały sernik pozostawiamy w lodówce na noc. Do dekoracji można użyć ubitej śmietanki kremówki (zimną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 minut ze śmietanfixem) i kolorowej posypki. Przed wyjęciem sernika z tortownicy należy obkroić nożem jego brzegi. insertCookd("b2bc7b4262c04feb68fb5ebbdd9c12f7
Emcia Pichcicukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo(...)blenderem miksujemy jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przepis na bitą śmietanę: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy
Emcia Pichciramach kolejnego już Lubelskiego Kociołka. Zajrzyjcie do dziewczyn, co malinowego przygotowały na dzisiaj. Martyna , Miętowa Kuchnia , Edyta , Agnieszka , Marta , Małgośka , Dorota Składniki: 200 g cukru 400 g śmietanki kremówki 4 żółtka ok. 400 - 450 g malin 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia. Maliny miksujemy i przecieramy(...)przez sito. Powstałe puree (350-400 g) mieszamy z sokiem z cytryny. Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy pure z malin i przestudzone żółtka. Całość ubijamy do połączenia składników. Jeżeli mamy maszynę do lodów, to masę wlewamy i postępujemy zgodnie z instrukcją. Możemy potem jeszcze schłodzić masę w zamrażarce. My zjedliśmy lody prosto z maszyny. Jeżeli nie mamy maszyny
Sto kolorów kuchni