ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:140/1378)

Mus czekoladowy z wiśniami 220

Należy przygotować: 200 g gorzkiej czekolady (połączenie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej również się sprawdza, ale smak musu traci wtedy trochę na intensywności) 500 ml śmietanki kremówki (ja zwykle używam 36% - ubija się lepiej niż 30%, a w tym wypadku ma to ogromne znaczenie) 2 świeże jaja ze sprawdzonego źródła (najlepiej dość duże) 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)szczyptą soli, a gdy mocno się spienią (powstanie taka luźna piana), zaczynamy po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do momentu, kiedy będą sztywne i błyszczące (jak na bezę). Mocno schłodzoną kremówkę również ubijamy na sztywno. Do ostudzonej czekolady (może być letnia, ale nigdy cieplejsza) dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą albo krótko miksujemy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw

Ratunku obiad
Ciasto z truflą. 360

cukru; 75 g mąka;   2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej;   300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać(...)formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć

Miksturownik
Sernik czekoladowy z mascarpone 349

wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz(...)kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę. Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik mrożony z nutellą 322

boki tortownicy, po czym włożyłam do lodówki. Masa: 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta) - u mnie waniliowa Zielona Łąka 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem) - u mnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady(...)szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy    Serek, fruktozę, jogurt i nutellę włożyłam do miski i dobrze wymieszałam. Dodałam do tego pokrojone na kawałki lody (sporo tego było, myślałam, że 300 g lodów to niewiele;), ponownie wymieszałam, po czym

Zdrowa Kuchnia Sowy
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 198

wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut. Do przełożenia: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2/3 szkl. cukru pudru truskawki cukier puder do posypania Kremówkę ubić z cukrem. Dodać mascarpone - połączyć. Truskawki pokroić. Ptysie przekrajać, napełniać serkiem, posypać truskawkami i znowu wyłożyć

kolorowotorcikowo
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 123

mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek Przygotowanie:   Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło(...)ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła.  Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut.  Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć. Zamrozić.  Co godzinę przemieszać lody.  Jeszcze nie do końca zmrożonymi lodami

kolorowotorcikowo
Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 112

tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy, piec(...)stopniach,  około 20 minut. Ostudzony placek przekroić na pół. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem, przełożyć placek. Udekorować. Smacznego

kolorowotorcikowo
Dwukolorowy sernik na zimno 157

Składniki: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 3/4 szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 1,5 szkl. jeżyn 2 łyżki żelatyny na spód: 1/2 szkl. płatków kukurydzianych 1/2 szkl pokruszonych krakersów 3 łyżki cukru pudru łyżeczka kakao 1/3 kostki masła lub margaryny galaretka - owoce leśne Wykonanie: Masło/margarynę rozpuścić. Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować. Powstałą masę(...)wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść. Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować. Ser podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmiksowane jeżyny. Żelatynę rozpuścić, uważając, żeby się nie zagotowała. Do jeżynowej masy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód. Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie

kolorowotorcikowo
Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony ) 288

pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !   Składniki Beza: 6 białek 300 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 200 g truskawek Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka z cukrem(...)przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia Truskawki umyć, pokroić w kosteczkę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą. Do kremu dodać truskawki i wymieszać. Bezę pokruszyć. W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant

kolorowotorcikowo
Pomysł na... Panna Cotta z sosem truskawkowym (Winiary) - opinia 257

tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie: Zawartość większej torebki wymieszać z kremówką. W garnku zagotować mleko, zestawić z ognia, połączyć ze śmietanką i zagotować. Rozlać do foremek i wstawić

Pasja Smaku
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 219

babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała. 6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha. Przepis na lukier: - cukier puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 488

prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam . Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier. Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki tortowej  (dałam 255g orkiszowej) -125g masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 łyżek ksylitolu(...)minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Lukier: - puder trzcinowy - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 548

następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy. Składniki

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 156

dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 193

wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą

Smaczne Zdrowe